Bulharsko-Slovensko, 17-13, 17.kolo Tlačiť E-mail
Napísal Edo Velecký   

BULGARIA vs SLOVAKIA 17 - 13 VP (63 - 51 IMP)


Začíname dobre. Teda dobre, čo sa týka priebežného výsledku. Získavame 6 impov, keď Lohay v netakticky vedenej licitácii najprv súperom ponúkne priestor na licitáciu (5 trefov má prísť hneď), potom ich dotlačí v súťažnej dražbe do hry a napokon túto hru odbráni za cenu jedného pádu. A keď v rozdaní č.3 Bulhari nakopli slem bez dvoch es, pribudlo 12 impov a tak na začiatku vedieme 20:0. Slovensko, do toho :)!

V rozdaní č.4 má Lohay licitačný problém s nasledujúcim listom:
Image
Všetci v druhej, West otvára 1pik a Lohay kontruje. East licituje 2trefy,  transfer na kára, Henc pasuje, West opakuje piky, 2piky. Čo teraz? Lohay nachádza hlášku 3piky, hlášku, ktorá podľa mňa mala zaznieť miesto kontry v prvom licitačnom kole.  Teraz je však jej význam zahmlený, nie je isté, či je to otázka na zádrž alebo ukážka silného farebného listu, listu možno typu 64, proste kopec trefov so 4listom srdce. Bulhar na Easte 3 piky kontruje (je to pomocník, lebo takto uvoľnuje dodatočný priestor pre súperov) a Henc licituje 4 srdcia. To otvára ďalšie otázky.Má 5plus v srdciach? Pasoval po transfere 2kára, ale mohol pasovať aj teraz.  Alebo pokladá hlášku 3piky za dvojfarebný list a jeho výber je taký jasný, že pasovať jednoducho nemôže? Atď, atď, ako vidieť, sled otvoril kopu rôznych otázok, na ktoré odpoveď nie je jednoznačná a riešenie treba skôr uhádnuť ako vydedukovať. Môj názor je taký, že pasovať s dublom bolo extremné riešenie (pri trojliste uprednostím skôr pass). Henc naviac správnu zohrávku netrafil a padol 3 krát, kým na druhom stole Bulhar 5 trefov pomocou skvízu pohodlne splnil. 14 impov pre súperov.

V rozdaní č.6 má Velecký nasledujúci list:
Image
a partner otvára 1NT(15-17). Hráme vyvážené listy s ôsmimi bodmi tak, že neinvitujeme hru (stratégia bola potvrdená po ME  Alešom Medlínom, ktorý nato použil výborný generátor rozdaní a zanalyzoval ohľadom počtu zdvihov 10.000 rozdaní).  Väčšinou je to dobre, ale nie teraz, strácame 10 impov.

Výsledok kompenzuje rozdanie č.8, v ktorom väčšina hlavných hráčov padá z 3NT, ale Henc, naša bezová mamba, súperov zase raz dostal a tak sme získali 11 impov.

Prichádza ďalší licitačný problém, pozrime si oba listy:
Image
a aj licitáciu
Image
A teraz vysvetlenie. Jedno káro je canapé, 1srdce je vyčkávacie, 1pik ukazuje rozlohu 4 kára, 5pikov. 2 piky je príkaz do hry a ukazuje slemovú chuť a asi aj kontrolu v srdciach. Dobrý systém, že? Už na úrovni 2pikov viete čosi o rozlohe partnera, máte forsujúco uzhodnenú farbu, vyzvali ste ku cuebidom, atď. Filip teraz cuebidol 3 trefy, Velecký 3 kára a Filip 4kára. Na to prišlo 5NT a koniec filmu, minus jedna. Kde urobili súdruhovia z NDR chybu? Ako obyčajne, chybu sme hľadali a ako často, názory sa líšili. Jeden názor bol taký, že by sme mali v systéme oživiť medzičasom ad acta odloženú konvenciu, ktorá umožnuje v takýchto prípadoch zistiť kvalitu tromfovej farby. Problém s týmto názorom bol podľa mňa v tom, že táto konvencia by sa v takomto prípade bila so súčasným a frekventovanejším použitím inej licitačnej dohody. Podľa môjho názoru chyba vznikla následkom rôzneho chápania využitia licitačného priestoru ku cuebidom. Tu sú možné 2 dikcie. Dikcia agresívna: cuebidujem všetko, bez ohľadu na silu listu, lebo informácia o kontrole môže byť rozhodujúca pre licit slemu. Dikcia racionálna (pomenovanie nechce vyjadriť, že druhá dikcia je neracionálna): aj cuebid je licitačný nástroj, ktorým sa môže odovzdať informácia o sile listu a o jeho vhodnosti pre slem. Ak sa na rozdanie pozrieme týmito očami, možno vidieť hlavný zdroj nedorozumenia. Je ňou  hláška  4kára, ktorá je licitovaná Filipom podľa jednej dikcie a interpretovaná Veleckým podľa druhej dikcie ako nepriama informácia o sile listu, ktorá logicky musela byť predovšetkým v kvalite tromfovej farby, ba dokonca mohla obsahovať hodnoty pre veľký slem, takže ho vyprovokovala ku hláške 5NT, ktorá mohla umožniť licit slemu, ak by mal partner  AKxxx v pikoch. Nechcem teraz  riešiť, ktorá dikcia je správna alebo lepšia, každopádne by však hráči mali hrať podľa jednej z nich alebo aspoň vo vedomí, že partner hrá túto situáciu ináč ako ju hrám "ja". V konečnom dôsledku následkom tejto nekompatibility strácame v rozdaní č. 13 13 impov.

V rozdaní č.15 Lohay vynáša na 4 srdcia technicky nesprávne káro, miesto mínus jedna je to plus jedna, 7 impov.

V nasledujúcom rozdaní máme zhodný zohrávkový problém na oboch stoloch:
Image
Hráte 6 trefov (súper na Southe zasiahol srdcovým blokom) po výnose pik desiatka. Obaja hlavní hráči hrajú zo stola malú a berú zdvih dámou. Nasleduje jedno tromfové kolo, do ktorého South nepridal, čo robí zo splnenia slemu problém, lebo ináč možno bezpečne vypracovať zdvih na srdcovú dámu. V zatvorenej miestnosti Henc licitoval blokovo 2 srdcia, hlavná hráč mu pridelil 6list a zahral malé srdce k dáme. Smola. 7 listý Henc naskočil kráľom, druhé srdce partner šnapol, mínus jedna (odvtedy je toto rozdanie vlajkovou loďou stratégie utajovania, pričom podľa jej kritikov ale pláva nad velikánskym cintorínom lodí práve touto stratégiou potopených - spor vyzerá byť nekonečný a podobný sporu o tom, čo bolo skôr vajce alebo sliepka). Filip (u jeho stola prišiel blok 3srdcia) prešiel v druhom kole na stôl a zahral pik jacka. Slem splní, ak má vynášajúci dubl 109 alebo dubl 107, prípadne sú piky 3:3. Veľmi dobre, Anatol (a licit bol výborný, už len pik kráľ mi chýbal a hráme pekný veľký slem), 16 impov pre nás, proti rešpektovaným Bulharom stojíme na remízu.

Žiaľ práve Filip sa dopúšťa v rozdaní č.18 nevysvetliteľnej mechanickej chyby, keď  nejakým záhadným omylom miesto otvorenia 1tref (má 21 bodov) vylovil z bidding boxu zelenú kartičku pass. 13 impov pre súperov.

Súhrn: zápas priniesol od oboch družstiev ako dobré momenty, tak aj hrubé chyby. Urobili sme tých druhých o čosi viac, takže výsledok asi zodpovedá predvedenej hre.
 

Ďalšie články na túto tému: