Taliansko-Slovensko, 25-3, 8.kolo Tlačiť E-mail
Napísal Edo Velecký   
25. 06. 2010

ITALY vs SLOVAKIA 25 - 3 VP (76 - 15 IMP)

(Poznámka autora: v čase písanie tohto textu ešte nie sú na webe záznamy od skórerov z tohto zápasu, takže môj popis nebude asi vždy presný, ale budem  sa snažiť zachytiť podstatu problému.)

Zápas s Talianskom má trocha pikantný nádych, nakoľko deň predtým fotbalová reprezentácia vyradila squadru azzuru na MS. Bocchi nám na začiatku zápasu aj sľubuje revanš, pričom nepomohlo ani Filipove ohradenie sa, že my fotbal nehráme. Revanš sa Talianom podaril dokonale a rozhodnuté bolo prakticky po prvých šiestich rozdaniach.

V rozdaní č.1 dostal Lohay nasledujúci list:
Image
Otvoril jeden tref, nasledovali dva pasy a prišla kontra. Lohay povedal 2 trefy a k licitácii sa opäť dostal na úrovni 2 kár. Miesto núkajúcich sa 2srdcí zalicitoval  kontru (so singlom pik?!) ktorá bola celkom logicky partnerom opravená do 3 trefov, ktoré súperi prelicitovali 3 kárami.  V open miestnosti boli Taliani v 4srdciach po slede 1tref-2kára (54 na drahých, 3-8 bodov)- 4srdcia a Velecký len smutne obzeral svojich 19 bodov. 11 impov pre Taliansko.

Skutočne zaujímavé je z technickeho hľadiska rozdanie č.2, pozrime si ho aj priamo:
Image
Na oboch stoloch sa hrali 4 piky, na oboch stoloch North vyniesol singl káro a na oboch stoloch hlavný hráč pustil podozrivé káro do ruky (dá sa splniť zahratím káro dámy, potom pik zo stola, atď, ale to je samozrejme double dummy zohrávka) a pokračoval pikom z ruky. Teraz prichádza kľúčové zahratie N. Vidíte to? Nevidíte? Nuž, trochu sa vráťme ku licitácii. Hlavný hráč otvoril 1NT, je zrejmé, že má 4list pik. Teraz už vidíte? Pre N je zrejmé, že ak partner pikovú figúru zo stola prebije, tak má prirodzený pikový zdvih a teda je zbytočné hrať na kárový prebitok. Ale ešte to treba dať na vedomie partnerovi. Správnym zahratím je zahratie pikového jacka (Bocchi zahral), po ktorom partner otvorí trefovú farbu. Lohay hral pik deviatku, Henc pokračoval v kárach. 10 impov pre revanšistov.

V rozdaní č.3 sa hral na oboch stoloch (nedobrý) srdcový slem:
Image
Taliani vyniesli tref a prebitkom slem porazili. Velecký vyniesol pik dámu (nepýtajte sa ma prečo, lebo rozumnú odpoveď nemám). Mandala zobral pik v ruke, prešiel na stôl károm a zahral srdce zo stola. Hm. Po tejto nie celkom pochopiteľnej zohrávke sme stratili 14 impov.

V rozdaní č.4 Taliani v otvorenej miestnosti vylicitovali agresívne 3NT, ktoré poráža výnos do drahej farby, ale hráči väčšinou vynášali káro. Tak vyniesol aj Filip a  nakoľko v zatvorenej miestnosti Taliani pred podobným testom nestáli, tak získali 11 impov.

V rozdaní č.6 sme dostali poslednú ranu z tejto talianskej rally:
Image
No oboch stoloch sa hrali 4piky, ale Bocchi vyniesol porážajúce srdce, kým Lohay tref (pomer výnosov v open je  srdce 18krát, tref 7krát). 12 impov. 58:0 priebežne, prakticky je po zápase a oproti úvodným rozdaniam, v ktorých nás Taliani  jasne prekonali hlavne lepšou licitáciou, card play(spomínaný pik jack), trafenými výnosmi a aj štipkou šťastia, sa už ani v podstate nič zaujímavého nestalo.

Ešte návrat ku fotbalu. Objavili sa názory, že sme fotbalové víťazstvo oslavovali a že sa to podpísalo na našom výkone. To nie je presné. V skutočnosti to nebola oslava, ale orgie. Nebudem zachádzať do detailov, ale pohľad na naše družstvo vytrubujúce na vuvuzelách v centrálnej mestskej fontáne o piatej ráno je tým najmenším, o čom sa môzem zmieniť. Však ako ináč by nás tí talianski babráci porazili, všakže?
 

Ďalšie články na túto tému: