Slovensko-Francúzsko,10-20, 12.kolo Tlačiť E-mail
Napísal Edo Velecký   
27. 06. 2010

SLOVAKIA vs FRANCE 10 - 20 VP (36 - 62 IMP)


Proti Francúzsku hráme na BBO. Dáta z bridgematov v rozdaniach hraných na BBO nie sú ešte prenesené na web (nemali by to nijako kolidovať, ale nejaký problém tam asi je, možno organizačný).  Takže pri popise zápasu sa budem odvolávať na priebežný popis príslušného rozdania v našej skupine a nie na zápis z nášho zápasu.

V rozdaní č.1 má Filip nasledovný list:
Image
Partner zahajuje jedno srdce, Filip licituje 1pik, čo je forsing na jedno kolo, aspoň 3list. Partner licituje 2 srdcia. Ukazuje prinajmenej 5list, jednofarebný list, prípadne môže mať minimum so 4listom tref. Čo teraz? Filip pasuje, je to tichý pohreb, 2 srdcia sú 3krát nie, kým 2piky sú celkom pohodlné. Strata len 2impy, ale mohli sme 5 imp ľahko získať.

História o premeškanom a ľahko získateľnom zisku sa opakuje aj v rozdaní č.2, kde má Velecký okontrovať 3 srdcia, ktoré súper 4krát padne. Ale keďže Velecký pasuje, tak miesto zisku strácame výrazných 11 impov.

Do tretice o premeškanom zisku je rozdanie č.3, pričom o premárnenej príležitosti môžu hovoriť obaja obrancovia na pozícii West, ktorí bránia 4piky:
Image
Ešte k licitácii. Je jasné, že hlavný hráč ma cca 7-8 bodov a 6list pik, kým hlavná sila bude na stole. A tak teraz môžete brániť. Vynesiete trefovú figúru a z partnerovej marky sa dozviete, že partner tretí tref neprebije (trochu odbočka: hm, ako sa to dozvedia hráči, ktorí marky počtov nehrajú - toľko námatkou o niektorých nových teoretických slovenských trendoch v card play). Ako ďalej?  Obaja obrancovia zahrali srdce a záväzok zadali. Lenže srdcový zdvih nemôže ujsť a hrať srdce je teda zbytočné. Ujsť však môže kárový zdvih a preto treba hrať káro eso. Ak partner odmarkuje pokračovanie, tak teraz - kým vynášajúci kontroluje trefy - može prísť srdce. Celé rozdanie nájdete tu.

Nastáva chvíľka kľudu, ale potom sedia hráči na South
Image
pred problémom, čo vyniesť na 3NT po licitácii 2NT-3NT. Obaja špekulanti - podobne ako väčšina sály - vyniesli pik. Celé rozdanie je tu. Po pikovom výnose je záväzok na pohľad neporaziteľný, ale to je klam, lebo potrebuje jeden víťazný odhad. V otvorenej miestnosti sa Levy na naše výnosy podrobne povypytoval a vedel, že je to alebo výnos z dubla alebo výnos z vnútorného sledu, pričom partner vynášajúceho výnos podporil.  Levy prvú piku zobral dámou, rozohral trefy a vydal zdvih S, ktorý pokračoval pik deviatkou.  To je rozhodujúca chvíľa. Nie je pravdepodobné, že by S pokračoval pikou z pod kráľa a venoval hlavnému hráčovi pikový zdvih. Je skôr pravdepodobné, že výnos je od dubla. Na to zahral Henc v zatvorenej miestnosti a druhú piku prepustil, kým Levy zahral zo stola jacka a už 3NT splniť nemohol. 12 impov pre nás.

Polovičku zisku Henc galantne Francúzom obratom vracia, keď na Easte v rozdaní č.7 v slede 1tref(partner, trefy minimálne dubl)-1srdce(súper) pasuje s nasledovným, vzhľadom na možný dubl tref u partnera, trochu problematickým listom:
Image
Chemla žiadne pochybnosti nemal a povedal 2 trefy, po ktorých je licitácia NS dosť sťažená, ale Velecký snáď mohol dať na reopene kontru.

V ďalšom rozdaní opäť laškuje Lohay(laškoval už so zásahom 3kára v druhej hre v rozdaní č.3 ), keď s listom
Image
na otvorenie 1srdce licituje nevedno prečo 1pik miesto 1NT (2srdcia Lohay povedať nesmie, lebo na to má mať vedľa singl,  3srdcia tiež nesmie, lebo to je zase slabé, no čo vám budem hovoriť, skvelý systém... ), takže Francúzi si pohodlne vylicitovali trefový fit a ukradli nám čiasťák v oboch miestnostiach. 6 impov. V ďalšom rozdaní však 6 impov pre nás. Teraz sme totiž v čiastákoch vyhrali, ale chcelo to aj trochu šťastia.

Prichádza dôležité rozdanie č.12.
Image
V otvorenej miestnosti sme licitovali nasledovne: 1káro-1pik-3kára-3srdcia. V tejto chvíli Velecký na pozícii N vie, že partner má forsing do hry na srdcovom 5 liste a k tomu slušné piky(najmenej VFxx).  Licitovať v tejto pozícii slem je viacmenej jasné, problémom však je aký. Najlepšie by bolo forsujúco uzhodniť srdcia a potom navrhnúť kárový slem a partner tak bude mať dostatok informácii pre následné rozhodnutie: nechať alebo korigovať na srdcový slem (taká sekvencia sa však nedá vyprodukovať a tak som sa spoľahol na štatistiku a skúsil narýchlo spočítať šance oboch slemov, možno viac  citom ako matematicky). 6 kár vyzeralo lepších, avšak realita bola tvrdá: farba sa delila 5-1-0. Stratili sme 17 impov. Poznámka: je ešte možné viesť diskusiu, či má Filip 6 kár pasovať. Je totiž pravdepodobné, že partner asi nemá kompletnú farbu (otvoril by gamblingovo na kompletnej lacnej farbe) a že neexistujúci kárový doplnok u Filipa vytvára hrozbu straty tromfového zdvihu a tak zalicitovaných 6 kár vyzerá pochybne. Čo však miesto 6 kár ponúknuť? Pre 6 srdcí ťažko nájsť reálne dôvody. Existujú však reálne dôvody pre 6NT, avšak kazom je skutočnosť, ze nebudú hrané z pozície S. Čo teda robiť? Riešenie tejto situácie autor tohto komentára nevie navrhnúť.

Pred ďalšou, tentoraz ale inou ako licitačnou záhadou, stojíme v rozdaní č.13. V otvorenej miestnosti hrajú súperi po problematickej licitácii 4srdcia, ktoré Velecký oprávnene nekontruje, lebo hrozí únik na nejasných 5 trefov. V zatvorenej miestnosti naši hrajú 4 trefy, ktoré nejde padnúť a Lohay podľa BBO vydal len 3 zdvihy, ale v zápise je mínus jedna, čo obmedzilo náš zisk o 4 impy na 5 miesto na 9.

9 impov však predsa len získaváme v predposlednom a zaujímavom  rozdaní, kde môžeme ľutovať len to, že 2piky nešlo položiť viackrát.  V poslednom rozdaní stoja hráči na S opäť pred výnosovým problémom. Po licitácii
Image
treba vyniesť z nasledovného listu:
Image
Čo vynesiete? Samozrejme, je to lotéria. Tu je celé rozdanie:
Image
V lotérii vyhrali Francúzi. Francúz vyniesol pik kráľa a po pikovom jackovi u partnera vedel o pik dáme. Následne zahral výborne malé srdce, ktoré hlavný hráč nemôže prepustiť. Double dummy sa zaväzok samozrejme dá ešte rôzne splniť, ale v praktickom bridži sa Henc napokon uchýlil ku trefovému impasu a raz padol. V otvorenej miestnosti sa žiadne manévre tohto typu nekonali, Filip totiž vyniesol malý pik a tak mal hlavný hráč hneď 9 zdvihov a Francúzsko 12 impov.

Súhrn: hrali sme oveľa lepšie ako predošlý zápas, ale stále tam bolo málo odvahy, čo nás stálo zbytočné straty. A aj šťastie nám neprialo - celkom logicky totiž praje odvážnejším. Samozrejme, nie valaškárom (pojem zo slovenskej bridžovej encyklopédie: valaškár je hráč merajúci hodnoty svojich kariet rovnako ako náš legendárny hrdina Juro Jánošík súkno: od buka do buka), ale reálnym optimistom. Hm, kto vie, kde sa stratila sa naša odvaha, nech sa prihlási...

Ďalšie články na túto tému: