Slovensko-Litva, 6-24, 11.kolo Tlačiť E-mail
Napísal Edo Velecký   
26. 06. 2010

SLOVAKIA vs LITHUANIA 6 - 24 VP (30 - 75 IMP)

Keďže predošlý deň sme hrali len jeden zápas, tak sme odpočinutí a s vierou vo víťazstvo sadáme proti Litve, ktorá je v tabuľke predposledná (i keď nie ďaleko od nás), ale zároveň má významný bodový odstup.

Úvod zápasu je relatívne kľudný. Prvá výraznejšia strata ide na naše konto v rozdaní č.6, strácame 11 impov, keď nás Litovčania na oboch stoloch porazili agresívnejšou licitáciou, ktorej sme otvorili dvere našou pasivitou. A nekontrovať záverečné 4 piky, k tomu ťažko niečo dodať mimo toho, že ide o typickú špekuláciu. Hneď nasleduje ďalšia strata, pričom sme naopak mohli získať. Litovčania v otvorenej miestnosti vynechávaju 4piky, naši v zatvorenej hru hrajú, ale sú to nesplniteľné 3NT miesto 4pikov. 9 impov. V rozdaní č.8 Litovčania v zatvorenej miestnosti bránia nesplniteľné 4piky 5 kárami. Lohay vynáša tref, poráža pik výnos. 11 impov pre súpera. Nuž takýto úvod sme naaozaj nečakali.

V rozdaní č.12 má Velecký nasledujúci list:

Pasuje na druhom mieste, za ním 1káro, partner kontra. 2NT? 2 srdcia? 1NT? 1srdce? Niečo iné? Velecký volí pesimistické 1srdce. Súperi v zatvorenej plnia 3NT, 12 impov pre Litvu. V nasledujúcom rozdaní získavame 13 impov, lebo Litevec v zatvorenej miestnosti nezvláda zohrávku na 5 srdcí.

Žiaľ, prichádzajú 2 debakle. Najprv rozdanie č.14. V otvorenej miestnosti (zápis bridgematu je nepresný) East otvára 2kára a West licituje 2NT. Velecký pasuje(?) a následne pasuje aj 3kára. NS tak vynechávajú 5 trefov - síce ich v našej skupine nelicitoval nikto, ale na druhej strane sú pomerne jednoduché. Ešte nepochopiteľnejšia je naša licitácia v zatvorenej miestnosti a Henc napokon padá 2 srdcia s kontrou za 500. 10 impov pre Litovčanov. Druhým debaklom je vysoko obratové rozdanie č.15. Na oboch stoloch sa hrá kontrovaných 5kár , ale Lohay (vzhľadom na vývin licitácie nemá reálnu predstavu o liste partnera) dal rekontru. Hlavný hráč môže získať len sedem zdvihov, ale vďaka nepresnej obrane Veleckého ich získava v open až 9. Jeho chybu však prekrýva Lohayova krčmová rekontra, 16 impov pre Litvu. Nič nestrácame v rozdaní č.17, ale aj toto rozdanie dobre ilustruje veľký rozdiel v licitácii v tomto zápase, ktorý spočíva v tom, že Litovčania síce možno občas nevyriešili dobre licitačný problém, ale naše družstvo licitačné problémy zbytočne vyrábalo a jeho licitácia niesla až črty amaterizmu. Niečo podobného sa stalo aj v rozdaní č. 19, kde náš licit v zatvorenej miestnosti nesie podobné znaky, ale tentoraz sme zaplatili stratou 7 impov.

Súhrn: miesto očakávenej výhry vysoká prehra. A plne zaslúžená. Hrali sme vyslovene zle, s hrubými chybami (opisujem výkon družstva, aj keď vo výkone jednotlivcov vidím rozdiel, ale v podstate len Filip podal štandardný výkon, kým ostatní ani zďaleka nie). Šance na postup sa týmto výsledkom prakticky rozplynuli, avšak teoretická šnaca ešte žila. Pri takejto forme však bola čiste hypotetická.
 

Ďalšie články na túto tému: