Slovensko-Island, 13-17, 4.kolo Tlačiť E-mail
Napísal Edo Velecký   
23. 06. 2010


SLOVAKIA vs ICELAND 13 - 17 VP (32 - 44 IMP)


Proti jednému zo silnejších družstiev začíname zbytočnou stratou 7 impov, keď Lohay pasuje na reopene v rozdaní č.1. V rozdaní č.2 skoro všetci hrajú 3NT(a padajú), ale Islanďania sa zastavujú na 1NT(a plnia 2NT). Velecký padá 2NT. Mimochodom, na delenie pikov z tohto rozdania ešte raz doplatíme v inom zápase. 6 impov pre súpera.

Ale skutočnú veľkú stratu utrpíme v rozdaní č.4. Pozrime si toto rozdanie aj priamo:
Image
V otvorenej miestnosti licit našej linky bol komplikovaný a výsledný záväzok je aj dôsledok nedorozumenia. Rozlohy neboli najlepšie a snaha splniť viedla ku 3 pádom. Skutočné nešťastie sa však stalo v zatvorenej miestnosti, kde Islanďania vylicitovali 3NT. Obrana može získať množstvo zdvihov, napríklad v pikoch, ale keďže Henc otvorenie 1 káro pasoval, tak Lohay zvolil výnos károvým kráľom. Hlavný hráč neprepustil, ale zahral malý tref, do ktorého Lohay podložil deviatku, čím vytvoril šancu na potenciálny   Druhý tref bol prepustený ku Lohayovi. Stiahol káro dámu (proti sú 2 argumety: hlavný hráč prvé kolo neprepustil a Henc v prvom kole markoval povzbudivo malým károm) a zahral ďalšie káro. Napriek strate zdvihu je zaväzok stále nesplniteľný, lebo obrana ma 2 kárové zdvihy, 2 trefové a jeden pikový. Hlavný hráč po káre však zahral pik, ktorý Lohay prepustil. Nasledovali 3 srdcové kolá a pikom šiel obranca na nútený výnos. 14 impov pre Island.

Obdobným veľkým ziskom odpovedáme v rozdaní č.6. Pozrime si aj toto rozdanie priamo:
Image
V otvorenej miestnosti sa Islanďania zastavujú na 3 srdciach a po dobrej zohrávke hlavný hráč tento záväzok aj plní. V zatvorenej hrá však Henc 4 srdcia s kontrou a bravúrne plní proti rozlohe tromfov 5:0. 12 veľmi potrebných impov pre Slovensko.


Polovicu tohto zisku strácame v rozdaní č.8, keď Filip so 17 bodmi pasuje otvorenie 1NT. Hneď v nasledujúcom rozdaní sa podobná strata prihodí Islanďaňom, tentoraz zásluhou dobrej licitácie páru Filip-Velecký. Aj ďalší zisk je zásluhou lepšej licitácie, tentoraz páru Henc-Lohay v rozdaní č.14, kde licitujú hladko 6NT, kým Island len 5kár. 11 impov pre nás. Tým zápas prakticky končí s prijateľným výsledkom pre nás vzhľadom na kvalitu súpera, ktorý však - a to treba povedať - získaval impy našimi chybami a nie vlastnou kvalitou.



Ďalšie články na túto tému: