Slovensko-Švajčiarsko, 9-21, 14. kolo Tlačiť E-mail
Napísal Edo Velecký   
27. 06. 2010

SLOVAKIA vs SWITZERLAND 9 - 21 VP (12 - 42 IMP)

Nenápadné švajčiarske družstvo sa od začiatku súťaže postupne zlepšuje a smeruje do finále, kde sa aj neskôr v zásade celkom pohodlne zo siedmeho miesta dostalo. Nevyzerá to byť teda ľahký súper.

K prvému významnému obratu dochádza, keď na oboch stoloch sa hrajú nedobré 3NT miesto výrazne lepších 4 srdcí. V zatvorenej miestnosti po licitácii

vynáša Henc z nasledovného listu:


Čo vynesiete?  Henc vie, že partner má maximum 3list káro a vsadil na pikový fit u neho. Partner mal však singl dámu (mimochodom, Lohayovo otvorenie 1tref bolo popretím partnerských dôhod) a výnos pik jackom teda hlavnému hráčovi dával automaticky deviaty zdvih aj bez vypracovania srdcí. V otvorenej miestnosti Švajčiari vyniesli káro, 12 impov pre nich.

V rozdaní č.5 nasleduje debakel. V otvorenej miestnosti volí Filip v obtiažnej licitačnej situácii záväzok 4srdcia miesto dobrých 5 kár (5 kár  hral v našej skupine len jeden pár), mínus jedna. Skutočný debakel prichádza zo zatvorenej miestnosti, kde Henc-Lohay(obaja hráči toto rozdanie licitovali v duchu svojich najhrubších chýb, chýb, ktoré sme sa počas prípravy úporne snažili odstrániť, ale ako vidieť zbytočne, opäť Henc svoj list najprv zatajil a Lohay zase zvolill riskantnú krčmovú hlášku) licitujú v konečnom dôsledku na protilinke  nezmyselné 3NT a padajú s kontrou za 800. 14 impov pre Švajčiarsko.

Zápas potom v zásade pokračuje dobrou oboch družstiev až do konca, pričom výnimkou je rozdanie  č.13, kde Švajčiari v zatvorenej miestnosti prelicitovali na 3NT a tak sme získali 9 impov (podobne ako v predošlom zápase s Cyprom, náš jediný väčší zisk) a rozdanie č.15, kde Henc úplne nepochopiteľne pasuje informačnú kontru na 2 trefy, čo prispieva ku našej strate 9 impov.

Súhrn: súper nám mimo jedného rozdania prakticky nedal šancu, už druhý zápas po sebe získavame len 12 impov. Naše straty tiež neboli veľmi vysoké, ale stačili Švajčiarom na presvedčivú výhru.

Ďalšie články na túto tému: