Slovensko-Fínsko,19-11, 2.kolo Tlačiť E-mail
Napísal Edo Velecký   
22. 06. 2010

SLOVAKIA vs FINLAND 19 - 11 VP (51 - 34 IMP)


V našom prvom zápase na ME sa podľa zápisu vedenia ujímame v rozdaní číslo 2, keď na oboch stoloch plníme 1NT. Zápis je však v tomto bode chybný, rozdanie skončilo nerozhodne. Vedenia sa ujímame až po rozdaní č.5, keď Fíni padajú 2krát z prelicitovaných 3nt.
 
Podľa zápisu potom v rozdaní č.6 strácame 7 impov, ale to tiež nie je pravda, lebo na oboch stoloch sa splnil identický záväzok 3 srdcia z pozície North. Chyby v zápisoch rozdaní číslo 2 a číslo 6 družstvá napokon nenahlásili rozhodcom, lebo konečný výsledok nezmenili a obe družstvá boli na začiatku súťaže pod časovým tlakom. Perličkou je, ža takéto chyby sa už potom v takejto miere neobjavili a zároveň bola každá takáto chyba opravená. Chyby v zápisoch bývali dvojitého druhu. Chyby sa mohol dopustiť skórer a zároveň mohla vzniknúť chyba v zápisovom lístku. Ak bola chyba v skórovaní, následne bolo treba nájsť súpera - čo v zhluku viacerých stoviek ľudí nebola vôbec ľahká úloha. K veci patrí ešte samotná otázka skórovania. Na schôdzi kapitánov rozhodcovia vyhlásili, že hrajúci hráči nesmú zároveň skórovať a že ak budú skórovať, tak ich družstvá dostanú nejaké (nepomenované) veľké sankcie. K téme patrí, že na ME 2008 v Pau sme zaplatili za skórerov zhruba 500 Euro a neboli sme ochotní platiť takúto sumu opäť, lebo sme si všimli, že v Pau niektorí hráči skórovali. Obe skutočnosti som po porade kapitánov ohlásil hlavnému rozhodcovi, ktorý po krátkom rozmýšľaní mykol plecom a povedal len toľko, nech zachytíme celú licitáciu a výnos. Takže sme napokon skórovali a skórerom bol vždy ten náš hráč, ktorý hral na pozícii N, teda alebo Velecký v otvorenej miestnosti alebo Lohay v zatvorenej miestnosti. Po úvodnej nervozite sme skórovanie napokon zvládli celkom dobre, ale na druhej strane sa domnievam, že istý vplyv na našu hru takéto rozptylovanie asi malo. Tentoraz sme boli oproti predošlému ME ako hrajúci skóreri skôr biele vrany a možno sa domnievať, že na ďalších ME organizátor túto otázku bude riešiť koncepnejšie, aby tomuto javu zabránil.

Poďme ale späť ku bridžu. Následne dostáva Filip nasledujúci list:
Image
a licitácia prebieha nasledovne: za ním 1pik, partner pass, súper 1nt. Z dvoch možností zásahu: 2srdcia alebo kontra volí  na pohľad pružnejšiu kontru, na ktorú partner licituje 2 trefy, ktoré potom pasuje. Celé rozdanie nájdete tu, strácame 6 impov. Stratu však rýchlo kompenzujeme ziskom 7 impov v nasledujúcom rozdaní.

Zároveň končí obdobie stredných ziskov oboch družstiev. V rozdaní č.12 prehliada Velecký vo svojom liste pikového kráľa a pasuje. Fín následne šťastne zvoleným vysokým blokom vyraďuje z licitácie Filipa a keďže sa Velecký ani na reopene nezobudil, tak Fíni získávajú 10 impov. V rozdaní č.13 máme pre zmenu šťastie my. Fíni totiž hrajú v otvorenej miestnosti viacmenej normálne 3NT, ktoré však vzhľadom na zlé rozlohy nejde splniť. Naši v zatvorenej miestnosti naproti tomu hrajú 2trefy, lebo Henc pasuje s 10 bodmi a 2 esami partnerov druhokolový rebid. 9 štastných impov pre Slovensko.

V rozdaní č.17 sa hrajú 4piky. V otvorenej miestnosti z pozície Westu a po srdcovom výnose Veleckého ich pri bežnej praktickej zohrávke Fíni nemožno splniť. V zatvorenej miestnosti 4piky zohráva Lohay z opačnej strany a srdcovým výnosom tentoraz získava nielen kľúčový zdvih, ale aj tempo a 4piky plní, 10 impov pre nás. V rozdaní číslo 18 licitujú Filip s Veleckým výborné 3nt, ktoré Filip aj hladko plní. V zatvorenej miestnosti hrajú Fíni 4piky, ktoré tiež možno splniť, ale hlavný hráč napokon zlyhal a tak získavame 12 impov. Záver by bol lepší, keby Filip nevynechal invit na 5trefov/3nt, čo nás stojí 6 impov.

Súhrn: slabšie hrajúceho súpera sme mali/mohli poraziť vyššie, ale aj tak sme boli na úvod súťaže spokojní.

Ďalšie články na túto tému: