Turecko-Slovensko, 10-20, 5.kolo Tlačiť E-mail
Napísal Edo Velecký   
23. 06. 2010

TURKEY vs SLOVAKIA 20 - 10 VP (56 - 33 IMP)


Zápas začíname vysokými stratami. V rozdaní číslo 2 hrajú Turci v open na NS kľudné 3NT, keď Filip-Velecký do licitácie ani nezasiahli, pričom sa núkal povedzme zásah 2kára od Filipa v druhom licitačnom kole. Alebo nenúkal? Posúďte sami. Zato v zatvorenej miestnosti prebieha tvrdý boj o záväzok. 6 trefov  poráža Ligtnerova kontra, 6 kár nejde vôbec, ale Turci bránia 6 pikmi a aj tak zarábajú 8 impov.

Strata narastie v rozdaní číslo 5. Turci v open licitujú s nasledovnými listami
Image
hladko 6nt, ktoré môže ohroziť káro výnos, ale ten neprišiel nielen u nás, ale ani na jednom stole, lebo výnos od jacka na NT slem v bočnej farbe nikomu nechutil. V zatvorenej miestnosti N otvára licitáciu 1srdce a na 2 trefy odpovedá 2kára. Prichádzajú do hry forsujúce 2piky, na ktoré Lohay licituje 2NT(?) - zádrž piková. Henc teraz zalicitoval 3trefy. Čo má zalicitovať Lohay, je úloha z licitačného testu, ale 3 srdcia ako zdroj zdvihov by mali mať prednosť pred zalicitovanými 3pikmi, ktoré síce informujú o rozlohe, ale dezinformujú o rozložení figúr. Na 3piky prišli 3NT a stratili sme 13 impov.

Náš prvý zisk je z rozdania č.9, keď Turci v oboch miestnostiach v podstate zblbli ( ináč to ťažko presnejšie charakterizovať) a venovali nám 6 impov. Škoda, hodil by sa i väčší zápis, lebo naše blbosti su väčšinou dvojciferné). Zisk je však obratom zmazaný v rozdaní č.10, keď Velecký pod magickým vplyvom licitačných teórii jednej významnej slovenskej licitačnej teoretičky neotvoril 2 srdcia (nejakú výhovorku musím vymyslieť, že) a na druhom stole Henc-Lohay prelicitovali do beznádejných 4 pikov. 8 impov pre Turkov.  Z ďalšieho rozdania chýbaju (v čase písania tohto textu) v zápise dáta o licitácii v zatvorenej miestnosti a tak nepochopiteľná kontra Lohaya na 2piky zostane nepochopiteľnou a zároveň spolu s výsledkom z open room ziskovou, 10 impov pre nás, ale 30: 16 priebežne pre súpera.





Rovnako chýbajú bidding data aj z ďalšieho rozdania č.12. Pozrime si ho aj priamo:

Image

V otvorenej miestnosti hrali tureckí NS 2NT a raz padli. V zatvorenej miestnosti vznikla krátka dráma so zlým koncom pre nás. West nadhodnotil svoj list na 1NT a Lohay (Karči po otvorení súpera 1NT mal so svojimi zásahmi na tréningoch katastrofálnu, možno len 10% úspešnosť, ale aj tak mu nedalo a skúsil...) zase ocenil svoj list ako vhodný pre informačnú kontru na báze jedna lacná a jedna drahá farba. Výsledkom boli 2 trefy od partnera a kontra od zahájiteľa. Dosť smoly vzhľadom na rozlohu trefov, ale na druhej strane vzhľadom na netakticku koncepciu zásahu,  9 impov straty až tak nezaslúžených nie je.

Svoj výborný stôl zo zatvorenej miestnosti podčiarkujú Turci licitom veľkého slemu na impas v rozdaní č.16. Veľký slem hralo v našej skupine 6 párov z 18 a znamenal 13 impov pre súpera, ktorý teraz priebežne viedol až o 40 impov.

Na prijateľnejšiu prehru o 23 impov výsledok upravia až posledné rozdania, keď najprv Filip plní gambitové 3NT a následne Velecký kontruje 4piky, ktoré nejde splniť. Prehrávame však jasne v pomere 20:10.

Súhrn: no, toto nebol dobrý zápas. Nemalo to bridžový cveng, bolo v tom dosť nevyváženosť miesto potrebnej ľahkosti a zodpovednosti zároveň. A aj trochu smoly. Lebo napríklad stačilo, aby v rozdaní č.16 impas nesedel a zápas tesne vyhráme.

Ďalšie články na túto tému: