Chorvátsko-Slovensko, 13-17, 3.kolo Tlačiť E-mail
Napísal Edo Velecký   
22. 06. 2010
CROATIA vs SLOVAKIA

17 - 13 VP (38 - 26 IMP)


V rozdaní č.2 dostáva Lohay nasledujúci list:

Image

a stojí po licitácii súperov pred ním 1tref-1káro-1pik-1NT-pass pred otázkou, či s daným listom zasiahne alebo nie. Volí zásah 2 trefy (pričom komplexný pohľad na list sugeruje, že je s ním lepšie hrať na 7 zdvihov - čiže porazenie súperov- ako na 8 zdvihov, čiže splnenie 2 trefov). Henc 2 trefy pasuje (má alebo nemá povedať 2 srdcia je trochu hamletovská otázka) a Lohay padá 4krát, 7 impov pre súpera. Mimochodom, ako uvidíte v ďalších rozdaniach, trefová farba bola zrejmým neprajníkom  nášho družstva.

V nasledujúcom rozdaní dostáva Lohay tento list:

Image

Partner zahajuje 1tref, Lohay 1pik, partner 2NT, čo znamená 18-19 bodov, vyvážená rozloha. Lohay môže slem invitovať hláškou 4NT (aj to je ale optimistická hláška vzhľadom na minimum potrebných bodov, chýbajúce stredné karty a bez zhody vo farbe), ale miesto toho licituje priamo 6NT. Slem nemá šancu, strácame 11 impov a po 6 rozdaniach prehrávame 24:0.

Náš prvý väčší zisk zapisujeme v rozdaní č.10, v ktorom Filip bravúrne plní 4piky s kontrou. Obrana vyniesla srdce. Hlavný hráč stiahol jeden vysoký tref a potom zahodil srdce na káro. Následne na základe úvahy, že N by pre svoju licitáciu mal mať aj nejaké hodnoty vedľa, zahral druhé kolo trefov zhora a tak vylovil súperovi dubl trefovú dámu. Nasledoval tromf a obrana bola bezmocná. 14 impov pre nás.

Nasledujúce rozdanie je veľmi zaujímavé.

Image

V otvorenej miestnosti Velecký na pozícii E otvoril 1 srdce (najvyšší 4list). S  zalicitoval 4piky, ktoré W pochopiteľne okontroval, veď má 2 obranné zdvihy a šanca na kárový fit a 11 zdvihov v kárach je  menej reálna ako porazenie tohto záväzku. 4 piky súper po srdcovom prebitku - pozor, obrana nesmie zahrať ani jedno kolo trefov - raz padol.

V zatvorenej miestnosti Chorvát na pozícii E otvoril 1 káro. Henc, ktorý štandardne blokuje opatrne, zalicitoval 3piky, na ktoré prišla negatívna kontra. Lohay pasoval (4piky by nezaškodili) a súperi sa následne dolicitovali do vykladaných 5 kár. Strata 8 impov.

Aj nasledujúca strata ide na konto Slovenska, keď Filip nenašiel správnu obranu na 4piky a Chorváti získali 6 impov. Našťastie potom v rozdaní č.17 Lohay plní 3NT, ktoré Chorváti v otvorenej miestnosti proti presnejšej obrane viacmenej hladko padajú a zapisujeme 10 impov, ale napriek tomu zápas prehrávame v pomere 17:13.

Súhrn: je ťažké zápas nejako hodnotiť. Do pera sa mi však tlačí pocit, že aj v tomto zápase podobne ako v niektorých ných s me boli technicky lepší, ale vyprodukovali sme viac banálných chýb a teda zaslúžene prehrali. A tak tomu bude aj v iných zápasoch. Družstvo bude hrať s mnohými zbytočnými chybami. Je to čudné a nepochopiteľné, lebo sme zástancami práve opačného bridžu a ťažko nájst príčinu, prečo hra má zrazu iné parametre.

Ďalšie články na túto tému: