Lotyšsko-Slovensko, 12-18, 15.kolo Tlačiť E-mail
28. 06. 2010

LATVIA vs SLOVAKIA 12 - 18 VP (28 - 42 IMP)

Lotyši začínajú ziskom 6 impov, keď pár Filip-Velecký aj v tomto zápase predvádza vynechanie dobrých 3NT (na druhej strane, 3NT hralo len 5 párov z 18).  V rozdaní č.4 hrajú na 16 stoloch z 18 mizerné 4srdcia a všetci padajú raz, ale Filip-Velecký  hrajú 1NT, ktorý plnia s nadzdvihom, 6 impov pre nás.

Zaujímavé z licitačného hľadiska je rozdanie číslo 6, v ktorom v našej skupine 11 párov hralo vykladaný veľký slem, kým jednému páru stačila para len na 5 kár. Ako vylicitovať veľký slem? Názory boli rôzne, ale jedno je isté, ak ani jeden z hráčov necuebidol (a možnosť mali obaja), tak veľký slem vylicitovať nešlo.
 
Ťažko je mi komentovať nasledujúce rozdanie. Niečo prezradím. Mimo týchto komentárov, ktoré sú názorom akože oficiálnym (keďže som kapitán družstva) prebieha pomerne bohatá diskusia o ME aj v rámci družstva, ktorá sa týka viacerých aspektov našej účasti na ME. A v rámci tejto diskusie existujú názory toho druhu, že diskusia o rozdaniach je príliš kritická a ža je zameraná príliš osobne.  Lenže ako mám pozitívne a neosobne okomentovať napríklad rozdanie č.9? Mne sa dosť nepáči už Hencov licit 5kár (licitoval ich on, že?), lebo vedie ku prehrávajúcim 5 káram miesto logických a splniteľných 4pikov, ale aj keď to nie je dobrá hláška, tak  6 káram od Lohaya (licitoval ich on,že?) nesiaha ani po členky, lebo to je skutočne nepochopiteľný licit. Teda nepochopiteľný len dovtedy, kým si človek neuvedomí, že Karči proste nevie mlčať a že pass je jeho najvačším bridžovým nepriateľom. 6 impov pre súpera, mohlo byť pohodlných 11 pre nás, obrat 17 impov. Človeka takýto obrat vyslovene štve, aj keď dobre vie, že takéto  (a samozrejme vyššie) obraty sú  prirodzenou súčasťou hry. Lenže toto je obrat, ktorý vznikol dôsledkom neuváženého table presense a to je niečo úplne iného ako keď hráč niečo neuhádne, prípadne má smolu alebo aj keď urobí chybu.

Našťastie, ani Lotyši nahrajú nejako slávne. Najprv hrajú pomerne lákavý pikový slem, ktorému však rozlohy neprajú a tak získavame 11 impov. Potom v rozdaní č.12 Lotyš otvára v druhej hre na druhom mieste slabý NT, ktorý Velecký po pase informačne kontrujel. Po pikovom výnose mohol hlavný hráč splniť, ale celkom logicky nenašiel odvahu zahrať zo stola pikového kráľa. Následne už splniť nemôže, avšak po zdvihu na srdcové eso nestiahol kára, ale sa pokúsil ukradnúť dodatočne zdvih na pik kráľa. V tej chvíli už ležal za 500, ale keďže na stole vysingloval tref jacka, tak napokon padol za 1100. 14 impov pre Slovensko.

7 impov strácame v rozdaní č. 17, kde Velecký na Weste má

a  súper za ním otvoril 1NT (12-15), partner pasoval a pred ním prišli 4piky. Všetci sú prvej. Čo zalicitujete?

Velecký okontroval (podľa jeho teórie pre takéto situácie vychádzajúcej z počtu kontrôl v liste) a hlavný hráč splnil plus jedna, pričom ďalší nadzvih mu ušiel len preto, lebo nezahral technicky správne. V zatvorenej miestnosti nemal West podobné problémy, lebo sa mohol ozvať po jednom pike.

Súhrn: Lotyšov sme mohli (aj vďaka slabšej hre niektorých z nich) porazit oveľa vyššie, chcelo to len kľudný technický bridž.

Ďalšie články na túto tému: