Slovensko-Maďarsko, 15-15, 16.kolo Tlačiť E-mail
Napísal Edo Velecký   
28. 06. 2010

SLOVAKIA vs HUNGARY 15 - 15 VP (36 - 37 IMP)

Na Maďarov si celkom veríme, máme ich prečítaných, avšak súper je to silný a hlavne nevyspytateľný a po slabšom začiatku bojuje o postup do finále, ktorý mu napokon ušiel aj vďaka penalizácii 2VP, ktoré družstvo obdržalo za zazvonenie mobilného telefónu jeho kapitána počas zápasu ešte niekedy začiatkom súťaže (osobne silne odsudzujem takéto tresty, lebo pokladám za nesprávne trestať hráčov za  takéto priestupky ich sprievodu alebo ich samých odobraním bodov získaných pri hre a miesto toho by som v takýchto prípadoch preferoval finančné tresty).

Úvodom malá ukážka maďarského licitačného štýlu. Máte:
Image
a otvoríte 1káro. Za vami príde pik, partner licituje 4srdcia, v podstate blok. Pass, vy pass, za vami 4piky, ktoré prídu ku vám. Ste v druhej, súperi v prvej. Myslím, že právom nepokladáte 5srdcí za logickú alternatívu, ale Dumbovich 5srdcí licitoval a kontru ani nedostal. V druhej miestnosti Lohay zopakoval otvorenie 1káro,  prišla však len hláška 2 srdcia, súperi si v pohode potvrdili piky a hrali bezproblémový pikový celoherný záväzok. 6 impov pre Maďarov.

Väčší, 10 impový zisk si Maďari pripisujú v rozdaní č.7, keď Lohay - v rozpore z jeho zvykmi - svoj list podlicitoval a tak pár vynechal veľmi dobrú hru.

Nasledujú skupinka troch rozdaní, v ktorých zásluhou lepšieho bridžu získavame postupne 14 impov, takže zápas sa stáva remízový. Naše zisky však pretrhlo nasledujúce obratové rozdanie. Podám Vám ho z dvoch pohľadov.

Najprv Hencov problém s listom:
Image
Partner ako rozdávajúci pasuje, pred ním N otvára v druhej hre 1tref, Henc pasuje (hm), South licituje negatívne jedno káro. West ožíva a licituje 2 trefy, zahájiteľ licituje 2srdcia. Čo teraz? 2 trefy sú ako mana nebeská, takže Henc licituje 5 trefov. Zahájiteľ si však nedá pokoj a licituje 5 kár- žiadne prekvapenie, tie kára niekde musia byť, že. Henc kontruje(?), ale záväzok sa neprepasoval, ba práve naopak, South, ktorý by mal mať teoreticky kopu kár opravuje 5kár na 5 srdcí. Čo teraz? Henc dosť oprávnene vidí kopec obranných zdvihov, 2 piky, 2 tromfy, partner má možno čosi v kárach, možno tref zdvih, takže kontruje. Mimochodom, drahý čitateľ, skús zvážiť, čo môže linka vydať v trefovom záväzku. Káro iste nie, pik veľmi pravdepodobne nie, srdce má partner maximálne jedno, tref eso by mal mať, suma sumárum, aj Vám to vychádza na 6trefov? Aj mne. Lenže ono je to takto od počítača veľmi ľahké, avšak nie je automatické takúto úvahu urobiť u stolíka, keď človek má videnie iného zisku. Napokon 5 srdcí bolo neporaziteľných a hlavný hráč ich aj splnil. Btw: predmetom diskusie bol aj zásah Lohaya 2 trefy s listom Westu, ktorý si veľa uznania nezískal, list si môžete pozrieť nižšie. Maďarský licitačný štýl riešil problém otvorením 3 trefy...

Poďme na Veleckého problém s listom:
Image
Súper otvára 3trefy, Velecký licituje 4trefy, co je samozrejme príkaz do hry prinajmenej acolovského typu a hláška zároveň indikuje viacfarebný list. East licituje 5trefov, ktoré sa prepasujú k vám. Máte list, ktorý je  tehotný aj veľkým slemom, ale ak poviete 6 trefov, tak sa ľahko dočkáte odpovede 6pikov, čo na druhej strane nie je vôbec lákavé,  takže ako najlepšia hláška vychádza 5srdcí. Súper za Vami kontruje (nečudo, on má Hencov list a na rozdiel od neho netuší o srdcovej krátkosti u svojho partnera). Do hry teraz vstupuje Filip. Právom oceňuje partnerov list ako srdcovo pikový a "opravuje" do 5pikov, po ktorých Velecký zase zalicitoval 6kár. Dospeli sme takto do výborného záväzku, naviac nie je problém vyimpasovať srdcové hodnoty. Lenže kartiboh si obliekol maďarskú červenozelenobielu trikolóru, kára boli tiež delené 4-0. 16 impov pre súpera, celé rozdanie:
Image

Túto vysokú stratu sme potom odrábali pomocu druhej kôpky malých ziskov až do konca zápasu. Hrali sme fakt dobre, ale na víťazstvo to nestačilo, lebo sme nejaké šance na víťazstvo predsa len premeškali. Avšak v podstate mimo rozdania č.7, kde sme vynechali vykladanú hru, sme mohli byť s naším výkonom spokojní.

Ďalšie články na túto tému: