Slovensko-Škótsko, 25-4, 9.kolo Tlačiť E-mail
Napísal Edo Velecký   
25. 06. 2010
SLOVAKIA vs SCOTLAND 25 - 4 VP (90 - 35 IMP)

Škóti sa ukázali (v porovnaní so známymi predsudkami) ako veľmi veľkodušní. 9 impov nám podali na tácke so zlatým rámčekom už v prvom rozdaní. Pokračovali v rozdaní č.2, keď napchali Hencovi 3NT. To iste zopakovali aj v rozdaní č.4, pričom zdvihy inkasoval opäť Henc (Fajtinko občas pôsobí na súpera ako čierna mamba, hlavne v NT zaväzkoch). V rozdaní č.3 okopírovali prvé rozdanie čo sa týka štýlu a aj výsledku, 9 impov pre Slovensko.  V licitačne zaujímovom rozdaní č.6 Velecký poučený zápasom proti Libanonu, kde necuebidol a tak sme prišli o slem, tentoraz cuebidol a výsledkom bolo perfektných 7 srdcí, 11 impov pre nás. Po šiestich rozdaniach vedieme 52:0 a je prakticky po zápase.

Škóti však zápas na chvíľu mierne dramatizujú postupným ziskom  18 impov, pričom 10 z nich získávajú v rozdaní č.10, keď Henc s dvomi esami a fitom 2krát nepodporí partnerovu farbu (Fajtinko občas v licitácii pôsobí zaspate, ako keby ho uštipla už menovaná čierna mamba). Mimochodom, rozdanie č.7 a v ňom splnenie 1NT v zatvorenej miestnosti bolo predmetom nekonečnej diskusie a argumentácie pre a proti ohľadom markovania Westu a následného zahratia Eastu (talianske odhody).

Oslavné tance na škótskej vysočine majú však krátke trvanie. V rozdaní č.12 hlavný hráč v open room získava na záväzku 1nt len úbohé 3 zdvihy,  5 impov pre nás. V rozdaní č.13 dostáva už po x-tý krát dostáva v zatvorenej miestnosti na frak licitačná koncepcia pasu so silným listom po otvorení 1nt (tentoraz dokonca po slabom NT!),  ale rozdanie našťastie pre nás končí remízovo.,lebo Škóti v druhej miestnosti hru nelicitujú. 6 impov prináša ďaľšia Škótmi nelicitovaná hra v rozdaní č.14 a 4impy súťažná dražba v nasledujúcom rozdaní, v ktorej Škóti ako obyčajne prelicitovali o stupeň vyššie.

Prichádza posledná fáza zápasu. Najprv konečne slaví úspech súperova (imho priaktívna) aktívna licitačná škola, keď v rozdaní č.16 získávajú 6 impov. Pribúda i darček z rozdania č.17, keď Filip chce invitovať hru, ale volí sekvenciu pre potenciálny slemový invit a potom slemový invit od partnera aj príjíma. Ech, zbytočná strata 11 impov. Karta sa potom obracia a v rozdaní č.18 plní Lohay 4srdcia, ktoré na druhom stole porazil Filip úvodným výnosom. Následne Škóti licitujú (nedorozumenie, hláška 2 srdcia bola konvencia Kokish, ale Škót ju zobral prirodzene, vďaka Kokish, aspoň takto nepriamo splácaš svoj nesplatiteľný dlh voči nášmu bridžu) 6NT, ktoré 2krát padajú a tak na naše konto pribudlo záverečných 23 impov. Vyhrávame naozaj vysoko, je to snáď prvé takéto vysoké víťazstvo Slovenska na takomto podujatí a trochu si vylepšujeme náladu po dvoch predchádzajúcich nepríjemných prehrách. 

Ďalšie články na túto tému: