Nórsko-Slovensko,15-15, 10.kolo Tlačiť E-mail
Napísal Edo Velecký   
25. 06. 2010
NORWAY vs SLOVAKIA 15 - 15 VP (43 - 43 IMP)

Proti posledným majstrom Európy z Pau hráme v sobotu, je to jediný sobotňajší zápas, popoludní a podvečer totiž EBL plánuje samooslavy pri príležitosti 50. majstrovstiev Európy. Nóri hrajú v teoreticky slabšej zostave ako pred 2 rokmi, ale napriek tomu sú rešpektovaným súperom pre každého, tobôž pre nás.

Po remízovom, ale dramatickom a potenciálnym ziskom naplnenom rozdaní č.1  k prvému vyššiemu zisku prichádza v rozdaní č.4, keď Filip-Velecký prelicitovali na 3 piky, ktoré prakticky nejde splniť a Velecký pri hľadaní záchrannej zohrávky zbytočne padol 2 krát. 7 impov pre súpera. V rozdaní č.7 Brogeland nadhodnocuje svoj list na otvorenie 1NT, ktoré následne padne 4krát.  Spolu s trochu šťastnou stovkou z druhej miestnosti je to v súčte 500, čiže 9 impov pre nás.  Aj v ďalšom priebehu pokračuje výmena drobných zápisov a takto postupne získavame 9 impov, ktoré však stratíme, keď Filip-Velecký vynechávajú v rozdaní č.12 dobré 3NT. Ďalších 7 impov strácame, keď Henc zapasoval v rozdaní č.14 nasledujúci list:

Image

Potom prichádza najzaujímavejšie rozdanie zápasu. Svensen na treťom mieste otvára 3 kára, Filip na pozícii Eastu kontruje a všetci pasujú:

Image

Filip vynáša srdcového kráľa, ukáže sa nasledujúci stôl (karty hráča S) a partner hraje srdcovú dvojku (nepárny počet srdcí). Ako budete pokračovať?

Srdce nič neprináša. Pik? Niet dôvodu. Rovnako káro. Zostávajú teda jedine trefy. Lenže aký tref? Poráža len zahratie figúrou, ktoré síce zdanlivo hlavnému hráčovi venuje zdvih, lenže zároveň v sebe skrýva benefit v podobe útoku na komunikácie, čo u stolíka zahratý malý tref nemal. Nájsť správne riešenie v tomto rozdaní č.15 je dosť ťažké aj na otvorené karty:

Image
 
Ešte k licitácii, v ktorej Veleckého pass na informačnú kontru vytvoril zdroj pre tento obrat.  Velecký pasoval s tým, že predpokladal zisk 3 kárových zdvihov a zároveň 3 zdvihy u partnera mali vytvoriť seriózny základ pre náš zisk, kým prípadné 4 piky boli otázne. V skutočnosti sa ukázalo, že jeho odhad bol úplne mylný: 4 piky boli pomerne jednoduché, kým v kontrovaných kárových záväzkoch brali hlavní hráči 9 zdvihov. 15 impov pre Nórsko.

Záver však patrí nášmu družstvu. Najprv Henc kontruje v rozdaní č.17 4srdcia, 8 impov. Posledný problém v zápase je výnosový, máte
Image
a vynášate proti 4 pikom, ktoré zohráva hráč, ktorý otvoril 1NT a stôl transferoval svoj pikový 5list. Výnos je skôr lotéria ako teória a v tomto rozdaní mali smolu tí, čo siahli po srdcovej figúre. Nór siahol, Lohay nie. Získavame preto  v rozdaní č. 19  12 impov, zápas končí čistou remízou.

Súhrn: bolo to akési nemastné neslané z oboch strán, ale na druhej strane, až na omyl Veleckého v ocenení karty v rozdaní č.15 (doteraz si myslím, že šlo štatisticky o správne rozhodnutie a akurát kartiboh bol v tomto rozdaní proti nám) sme sa žiadnej hrubej chyby nedopustili. Popoludní sa nehrá, na oslavy EBL nejdeme, miesto toho  relaxujeme malou prechádzkou po meste a cítime sa fit na druhú polovičku súťaže, v ktorej si stále robíme nádeje.

Ďalšie články na túto tému: