Slovensko-Libanon, 9-21, 7.kolo Tlačiť E-mail
Napísal Edo Velecký   
24. 06. 2010


SLOVAKIA vs LEBANON 9 - 21 VP (47 - 75 IMP)

Chceme vysoko vyhrať a tak kapitán dáva príkaz hrať s plným sústredením, bez akéhokoľvek prípadného podcenenia súpera. V rozdaní číslo 1 plní Velecký 4srdcia (obrana nebola dobrá, ale záväzok je splniteľný vždy) a tak získavame 7 impov. V  licitačne náročnom rozdaní číslo 2 licituje pár Henc-Lohay po chybách oboch hráčov nesplniteľných 6 trefov, ale to isté robí aj libanonský pár. Získavame 5 impov v oblasti čiastočných záväzkov a potom prichádza Hencovi nasledovný list:
Image
Pred ním otvorenie 1káro a náš hrdina licituje nebojácne 1srdce. Všetci spokojne pasujú, 11 zdvihov. Strata žiadna, lebo tento zásah zopakovali aj Libanonci. Ináč na jednom srdci sa nezastavil nik a skoro všade hrali hru. Súboj slovensko-libanonských licitačných gigantov pokračuje v rozdaní číslo 6, o ktorom by sa dala napísať kilometrová analýza a mali sme o ňom rovnako dlhé iskrivé debaty. V sumáre možno povedať, že 6 párov hralo 6 trefov a že tento slem ďalších 6 párov odbránilo 6 kárami. My sme na jednom stole hrali miesto slemu 4 trefy a na druhom sme slem neodbránili a tak sme sa každý nejakou mierou podieľali na 15 impoch pre Libanon.

10 impov odrábame, keď Filip invituje ostrých 5 trefov a Velecký potom pri zohrávke triafa pikovú dámu u súperov. Po tejto výmene dvojciferných úderov nasleduje krátka odpočinková pauza, aby si následne súperi zasadili ďalších 6 dvojciferných obratov, žiaľ v pomere 4:2 pre Libanon.

Úvodným ziskom Libanonu je rozdanie č. 12, v ktorom má Velecký nasledujúci list:
Image
West pasuje, Velecký otvára 1tref, partner 1 srdce (význam ala Precision). Teraz West zalicitoval 2piky. Velecký licituje 3srdcia, čo je skôr silná hláška s potenciálnou slemovou chuťou, ale po súperovom zásahu je tento jej význam menej istý. Partner zalicitoval 4srdcia. Čo teraz? Teoreticky existujú listy, s ktorými už pokus o slem môže viesť ku prelicitovaniu, ale zároveň existuje kopa listov - hlavne so singl pikom u partnera, kde slem môže byť veľmi dobrý. Velecký nenašiel odvahu na cuebid 5 trefov, takže slem sme vynechali. Mimochodom, slem sa plní len pomocou impasu na trefovú dámu, pričom hlavný hráč má na linke 9 trefov a treba impasovať u hráča, ktorý už ukázal pikovú dĺžku. Impasovali by ste? Určite áno, že? Veď dáma je predsa v impase...  (v poslednom rozdaní turnaja, proti Walesu, Velecký za obdobnej situácie impasoval a farba bola delená 2:2, takže Wales zásluhou tohto rozdania unikol prehre). Tak či onak, otázka je len teoretická, lebo Libanonci impasovali a získali 13 impov.

Zaujímavé je z rôznych hladísk rozdanie č.13:
Image
V zatvorenej miestnosti sa hrajú defaultné 4srdcia a z ich splnením nie je žiadny problém. V otvorenej hrá East 3NT, pričom West licitoval 2kára. Filip vynáša kárové eso, špeciálny výnos v konvencii Journalist žiadajúci odblokovanie akejkoľvek figúry alebo marku počtu. Druhou možnosťou je povzbudivá marka malou kartou, ak obranca predpokladá, že výnos je urobený na neho. Velecký hrá káro šesťku. Filip pokračoval kará desiatkou, ktorú hlavný hráč prepustil. Výsledok mínus jedna. Nespokojný Libanonec ešte reklamoval moje rozmýšľanie pri prvom zdvihu (pravdivo, lebo som fakt rozmýšľal asi 15-20 sekúnd), ale rozhodca akékoľvek námietky odmietol. 12 impov pre Slovensko.  Čo sme získali, však hneď strácame, keď Filip v nasledujúcom rozdaní licituje ako hlavný akcionár Paribas banky a vyberá trestnú kontru partnera na nesplniteľných 5 srdcí. 11 impov pre Libanon. V zatvorenej miestnosti nezaostáva Lohay - licitácia po 1NT, súperi zasiahli, to u neho smrdí "prúserom" a aj zasmrdelo, lebo Lohay preskočil hlášku 3 srdcia a tak aj v rozdaní č.15 strácame 11 impov. Nešťastiam nie je koniec, lebo 14 impov strácame v ťažko hodnotiteľnom rozdaní č.17, keď Libanonci dosahujú double game swing. Potom sa však Libanonci dopúšťajú banálnej licitačnej chyby a tak dostávame ku koncu ako cenu útechu 11 impov. Časť z nich vo výške 7impov v rozdaní č.20 vracia gentlmensky Henc, keď atypicky zasahuje 1pik miesto informačnej kontry a kartiboh ho skúša poučiť tým, že súperi jeden pik okontrujú a za cenu párakového bozku smrti aj porazia. Zápas končí a miesto vysokej výhry vysoko prehrávame.

Skúsme sa pozrieť prečo. Obratových rozdaní bolo veľa a niektoré z nich nie sú ľahko hodnotiteľné. To sa v bridži stáva a hodnotenie takýchto rozdaní netreba siliť, lebo stále zostáva dosť ilustratívneho materiálu. Konkrétne v tomto zápase sa družstvo najmenej 6krát odklonilo od štandardných riešení(rozdania č.2,5,6,14,15,20 a možno aj iné, vec názoru) a miesto nich zvolilo atypické. Pritom hráči samozrejme správne riešenie poznajú a dá sa predpokladať, že ho zvažovali aj u stolíka, ale napokon zvolili iné, menej štandardné, občas dokonca až silne neštandardné riešenie. Prečo je tomu tak? Úprimne povedané, neviem a môj názor je nedokázateľný: hlavná príčina je v psychike a nie v reálnej výkonnosti družstva. Myslím, že dôležitú úlohu hrá zodpovednosť a tlak pri snahe dosiahnuť čo najlepší výsledok pôsobí negatívne. Svoju úlohu zohráva aj malá skúsenosť s európskou špičkou. Ale všetky tieto faktory by mali byť potlačiteľné a družstvo by malo byť schopné produkovať svoju štandardnú hru. Nestalo sa tak však nielen v tomto zápase, ale aj v mnohých nasledujúcich.

Ďalšie články na túto tému: