Pred ME 2014 Tlačiť E-mail
Napísal Edo Velecký   
20. 06. 2014
V nedeľu 22. júna začínajú v chorvátskej Opatiji 52. ME v súťaž družstiev. Súťaže sa zúčastní aj slovenské družstvo v zložení E. Velecký (kapitán) - M. Henc, M. Kemeňová- J. Tomčáni, J. Kvoček-M. Vodička. Využívam čas tesne pred odchodom na uvedenie základných informácií o našom družstve, o našich cieľov, predpokladoch, o našej príprave, atď.

Pripomeňme si  predošlé dva výsledky Slovenska na tejto súťaži:
  • 2008, Pau, Francúzsko, 33 miesto z 38 súťažiacich
  • 2010, Ostende, Belgicko, 33 miesto z 38 súťažiacich
Je zrejmé, že ani tohto roku nemôžeme očakávať kvalitatívne iný výsledok. Bolo to zrejmé aj hráčom, ktorí do reprezentačného kádra patria a pôvodne preto väčšina z nich neašpirovala na účasť na tomto podujatí. Až výhodná ponuka zo strany EBL spolu s časovým faktorom, ktorý mal vplyv na zmenu pôvodného názoru, spôsobili, že sa družstvo podarilo dať dokopy. Skúsim družstvo popísať.
 
Velecký a Henc sa zúčastnili predošlých podujatí, ale nehrali na nich spolu. Dvojica má teda dostatočné skúsenosti, má ale aj prax v spoločnej hre, slušnú techniku a kvalitnú hru v obrane. Problémom je rozdielna licitačná agresívnosť a vekové obmedzenia (obaja sú ročník 1948). Od tejto dvojice očakávam stabilné výkony a Butlera cca -0.4 impu na rozdanie.
 
Dvojica Kemeňová-Tomčáni je úspešná slovenská dvojica v regionálnych párových súťažiach. Vystúpenia v súťažiach družstiev na podobnej úrovni sú žiaľ slabšie. Výhodou dvojice je dobre prepracovaný licitačný systém, nevýhodou technická nevyrovnanosť a nevynútené chyby hlavne vplyvom prehnanej agresivity. Napriek tomu má táto dvojica nato, aby sa priblížila ku európskemu priemeru, čo znamená výsledok v Butleri okolo nuly na rozdanie.
 
Skutočnosť, že sa hrá v blízkej Opatiji, umožnila na súťaž nominovať tretí pár. Výber tretieho páru bola komplikovaná úloha. Nemáme stabilný pár s medzinárodnou výkonnosťou. Napokon som sa rozhodol nominovať mladých hráčov, ktorí síce spolu dosiaľ nehrávali, ale majú rovnaký štýl hry, sú pomerne pružní na svoj vek a majú o bridž stály záujem. Kvoček s Vodičkom museli v krátkej dobe dať dokopy licitačný systém, primerane sa zohrať a zároveň si splniť svoje vysokoškolské povinnosti. Mojím očakávaním je, že účasť na ME prospeje v ich hernom rozvoji a získané skúsenosti zúročia na nadchádzajúcich MS v Istanbule.
 
Počas záverečnej prípravy, ktorá sa konala hlavne na BBO, družstvo zohralo 6 zápasov s kvalitnými súpermi. Z nich 2 vyhralo, štyri prehralo. Zápasy to boli prevažne tesné, niekedy až veľmi tesné. Výnimkou bola relatívne vyššia prehra s Portugalskom, o ktorej som referoval na tomto webe. Záznamy z ostatných zápasov sa dajú nájsť na mojom súkromnom webe. Mimo týchto zápasov každý hráč-pár mal vlastnú prípravu, šitú na mieru: niekto viac študoval literatúru, iný viac analyzoval, ďalší hral a hral... (však viete kto :)).
 
Po organizačnej stránke sme sa venovali príprave našich licitačných kariet a analýze licitačných systémov súperov. Každý hráč dostal za úlohu pripraviť analýzu hry troch súperov. Máme pripravený rozpis nášho nasadenia proti jednotlivým súperom, pričom náš najmladší pár bude mať v súhrne trochu (relatívne) slabších súperov. Pripravený rozpis počíta s rovnomerným herným zaťažením hráčov. Nie je však dogma, situácie vis major a podobne môžu zapríčiniť jeho zmenu.
 
Do Opatije ideme jedným autom, smerom tam (v sobotu 21.6.) piati, naspäť (v nedeľu 29.6) asi štyria. Zvyšok družstva sa prepraví individuálne, vlakom alebo autobusom. Máme rezervované ubytovanie u súkromníka, v troch dvojmiestnych apartmánoch, zhruba 10 minút od miest hrania. Ako je prevažne asi známe, ME sa hrá v dvoch skupinách, ktoré majú po 18 družstiev. Čaká nás teda 17 zápasov, po ktorých najlepších deväť družstiev postupuje do ďalších bojov. S postupom nepočítame, ubytovanie máme rezervované do nedele 29.6.
 
Pozrime sa na naše družstvo z iného pohľadu. Družstvo pokladám za ľudsky kompatibilné, najväčším rušivým elementom je asi moja večná nespokojnosť, ale v tomto smere sa pokúsim zlepšiť :). Herne má družstvo potenciál prekvapiť aj pozitívne, ale konkurencia je veľmi silná, ME sú určite najťažšia súťaž na svete, takže akékoľvek optimistické očakávania musia byť v prvom rade podopreté predošlými dobrými výsledkami na medzinárodnej scéne. Povedzme si však úprimne, že napriek na naše pomery oproti povedzme predošlému desaťročiu výraznému vzrastu účastí na kvalitných turnajoch, je deficit našich hráčov v tomto smere v porovnaní s medzinárodnou špičkou stále veľmi veľký a prakticky si neviem predstaviť, ako by sa mohol takýto rest nielen dnes, ale aj v dohľadnej budúcnosti dobehnúť (vyžaduje to širokú skupinu oduševnených hráčov a zaistené financovanie sponzorského druhu - oboje v takom veľkom rozsahu, že je to v súčastnosti len scifi). Preto realistická odpoveď na dosiahnuteľný výsledok je taká, že obhajoba predošlých pozícii je maximum, ktoré môžeme reálne očakávať, ale môže to byť aj horšie (dve družstvá, na ktoré si podľa mňa právom trúfame, sa dostali do druhej skupiny). Čo sa týka druhej strany tabuľky, tak sa po oslabení talianskeho družstva prevažne očakáva výhra monackého družstva.




 

 
 
?
Detect language » Slovak
 
 
 
?
Detect language » Slovak
 

Ďalšie články na túto tému:

 

Komentár  

 
# RE: Pred ME 2014Eva Suchá 2014-06-21 11:04
gl :-)
 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.