TMT v Pekingu Tlačiť E-mail
15. 10. 2008




Po skončení kvalifikačnej časti súťaži družstiev v kategóriach open, ženy alebo seniori sa pre hráčov, ktorí nepostúpili do daľších bojov v ich pôvodnej súťaži, otvorila možnosť hrať Transnational Mixed Teams, stručne TMT. Čo je TMT za súťaž? Súťaže sa môžu zúčasťniť družstvá zložené z dvoch alebo troch mix párov. Slovíčko Transnational v názve napovedá, že nejde o národnú súťaž a tak družstvo môže (ale zároveň nemusí) byť zložené z hráčov z viacerých národností.
Úvodným problémom je zostavenie družstva. Samozrejme, existujú renomované družstvá špecializované na tento druh súťaže ( napríklad Zimmerman, Aucken, Mahafay), ktoré tento problém nemajú. Rovnako  pomerne ľahko sa zostavujú družstvá aj hráčom pochádzajúcim z krajín, ktoré obsadili nielen OPEN, ale aj kategóriu žien. Iní majú zase vypestované kontakty alebo dlhodobo dobré hráčske renomé, čo detto nie je na zahodenie. Ostatní sa musia spoľahnúť na šťastie a dúfať, že sa im podarí získať herne rovnocenného a ľudsky sympatického partnera/partnerku.
 
Slovenské hľadanie mačky vo vreci napokon skončilo tak, že dvojica Henc-Lohay ulovila hráčky z Nového Zélandu a vytvorila s nimi družstvo pod názvom New Slovakia. Dvojica Boros-Munka hrala s hráčkami z Kóreje v družstve pod názvom Lee a pár Mokráň-Suchá hral taktiež s kórejskym mix párom v družstve z názvom Kosk(Korea-Slovakia). Celkom sa do súťaže prihlásilo 118 družstiev.
 
Teraz pár slov ku organizácii súťaže. V prvej, tzv. kvalifikačnej časti, sa hralo 15 kôl švajčiarskym systémom, v každom kole 10 rozdaní.  Po tejto časti hrá 16 najlepších družstiev ďalej KO systémom, pričom víťaza čaká popri ďalších zhruba 150 rozdaniach aj zlatá medaila.
Kvalifikačná časť priniesla nasledujúce výsledky: družstvo New Slovakia obsadilo 69-70.miesto, Kosk obsadilo 95-97.miesto a Lee posledné 118.miesto. K tomu len jedna poznámka, respektíve jeden postreh: družstvo New Slovakia sa celý čas pohybovalo v tabuľke na výrazne vyšších miestach, občas - hlavne na začiatku súťaže - nakuklo aj do druhej desiatky, ale neskôr sa najčastejšie pohybovalo na umiesteniach okolo 45 miesta, kde sa nachádzalo aj po predposlednom kole. Až vysoká prehra v poslednom kole ho poslala do druhej polovicky súťažného poľa. Družstvo Kosk bolo tiež po väčšinu súťaže na lepších umiesteniach ako bolo výsledné umiestnenie, na ktorom detto zakotvilo po vysokej prehre v poslednom kole. Družstvu Lee sa nedarilo už od začiatku a zlý štart sa podpísal aj na záverečnom výsledku. Zdá sa však, že nedostatok kondície zohral svoju rolu u každého družstva a tak nie po prvý raz vidíme, že slovenské družstvá  alebo slovenskí  hráči ku koncu súťaže strácajú predošlé relatívne slušné umiestnenie a prepadávajú v tabuľke na horšie umiestnenie než aký bol ich turnajový priemer. 


Ďalšie články na túto tému: