Hurá do Číny Tlačiť E-mail
Napísal Edo Velecký   
28. 09. 2008



V dňoch 3 až 18 októbra bude v Pekingu tzv. prvá olympiáda duševných športov alebo 1th World Mind Sports Games, v rámci ktorých sa budú konať súťaže v šachu, v bridži, v go, v dáme a v xianggi (tzv. čínsky šach). Nás samozrejme ďaleko najviac zaujíma bridžová časť, ktorej webová stránka je na tejto adrese a veľa dôležitých informácii o súťaži a hlavne o jej organizácii môžete nájsť tu. Bridžové súťaže majú naozaj bohatý program a zúčastňuje sa ich slušný počet družstiev. Do súťaže pre hráčov do 28 rokov sa prihlásilo 74 družstiev, kým súťaže open sa má podľa prihlášok zúčastniť 71 družstiev. A obe súťaže obsadzuje aj Slovensko.

Zopakujme si, ktorí hráči boli nominovaní. V kategórii do 28 rokov ide o nasledujúcich hráčov:
  • Albrycht - Sidor
  • Lukoťka - Tomčáni
  • Kemeňová - Miklík
S nomináciou uvedených hráčov a z ich účasťou v Pekingu spájam isté očakávania. Očakávam, že Tomčáni, ktorý sa zúčastňuje už tretieho podujatia takéhoto rangu, bude oporou družstva a že mu jeho partner Lukoťka bude v tomto smere rovnocenne sekundovať. Dúfam, že ich podporí dvojica Albrycht-Sidor a že ich nepopierateľný talent dokáže substituovať nepríjemné a nepredvídané výpadky v ich príprave na súťaž. Pár  Kemeňová-Miklík pracoval v príprave asi najviac a bol za to odmenený pozorovateľným nárastom výkonnosti. Družstvo je oproti Jesolu, kde slovenská juniorská reprezentácia obsadila posledné miesto, početnejšie, čo by zároveň malo znamenať aj odolnejšie a vyzerá byť aj herne pestrejšie a stabilnejšie. Čo však z toho potvrdí prax, je samozrejme otázka výkonu priamo na mieste.

V kategórii Open som nominoval nasledujúcich hráčov:
  • Henc - Lohay
  • Boros - Munka
  • Mokráň - Suchá
Pár Henc-Lohay sa po ME zúčastňuje druhého špičkového medzinárodného podujatia v tomto roku. Mal by byť teda oporou družstva, ale bude ňou len v prípade, ak podá o dosť lepší výkon ako na ME a potvrdí ho aj výrazným posunom v hodnotení páru pomocou Butlera. Dvojica Boros-Munka síce zažije svoj krst na turnaji tohto rangu, ale majú dostatok rutiny na to, aby sa tým nedali vyviesť z rovnováhy a predviedli svoj najlepší bridž. Pár Mokráň-Suchá by zase mohol byť licitačnou oporou družstva. Všetci hráči majú za sebou dlhotrvajúcu prípravu, pričom jej nemalú časť absolvovali na BBO. Je zrejmé, že nomináciu si vážia a že urobili čo mohli preto, aby boli pripravení podať čo najlepší výkon.
 
Ako je našťastie už štandardným zvykom, súťaže z Pekingu budú prenášané na BBO. Keby náhodou niekto zo slovenských hráčov (používam slovíčko náhodou zámerne, lebo podľa mojej skúsenosti je záujem na Slovensku o tieto prenosy minimálny a niekedy dokonca prezieravý) mal záujem o prenosy na BBO, tak typický prenosový program v jednom hracom dni vyzerá zhruba takto:

podrobnejší rozpis prenosov nájdete na tejto stránke.

S výpravou ako jej vedúci odchádza Peter Belčák, prezident SBZ. Bude to tiež jeho premiéra na takomto podujatí a dúfame, že ju využije aj pre nadviazanie účelnych kontaktov. Dôležité však je, že Peter nejde do Pekingu z titulu svojej funkcie, ale tam ide ako človek, ktorý sa najvýraznejšie zaslúžil o pokrytie finačných nákladov výpravy a zároveň aj o vytvorenie podmienok pre existenciu reprezentačných družstiev. P.Belčák bude mať roboty v Pekingu neúrekom:  bude mimo vedúceho výpravy zastávať funkciu NPC kapitána juniorov a tak umožní hráčom lepšie sa sústrediť na hru.

Slovenská výprava odlieta do Pekingu 1.októbra. Chcem im - nepochybne menom veľkej väčšiny slovenských bridžistov - popriať šťastnú cestu, bezproblémovú aklimatizáciu a čo najviac úspešných výsledkov a dobrých zahraní u bridžového stolíka. My tu doma sa budeme spolu s Vami tešiť z každého Vášho dobrého výsledku a budeme mať pochopenie aj pre výsledky prípadne menej úspešné. Takže hurá do Číny. A užite si to poriadne.


Ďalšie články na túto tému: