Z pekingského zápisníka II. Tlačiť E-mail
Napísal Peter Belčák   
06. 10. 2008



Čo nasleduje po upršanom dni ...
 
Svetové hry už po včerajšku poznajú prvých medailistov. V bleskovom šachu sa z víťazstva teší Rusko v kategórii žien a Ukrajina, tá dokonca dvojnásobne, v kategórii mužov.
 
U nás doma sa hovorí, že po upršanom dni prichádza pondelok. V Pekingu to platí rovnako. Dnes sme sa prebudili do slnečného dňa. A s odhodlaním odčiniť včerajší výkon.
 
Zápas s Austráliou sme dobre rozbehli, po 5 rozdaniach to bolo 31-4, keď súperi pri jednom stole padli 5-krát z 3 trefov (bez šance) a pri druhom pre zmenu 3-krát z 5 kár (4 sú hrateľné), spolu za 13 IMP a v ďalšej partii sa hrali na oboch stoloch slemy, ibaže náš pár sa rozhodol pre piky, ktoré sú isté a súperi pre srdcia, v ktorých je tam iba 11 zdvihov, spolu za 17 IMPov. Ako už neraz, nesústredenou hrou sme umožnili súperovi otočiť vývoj zápasu, v ďalších rozdaniach súperi po našich chybách ukrajovali z náskoku, a to rovno dvojcifernými zápismi. Bol tam jeden okontrovaný a zadaný celoherný záväzok, predražených 3NT, kde HH má 6 kárových zdvihov s dvomi bočnými esami a absolútne žiadnym vstupom na stôl, sme zadali výnosom spod (šiesteho) kráľa a v rozdaní, kde dražili všetci sa pri jednom stole naši súperi dolicitovali do 4 pík, kým naši nechali súpera na 3 srdciach, ktoré síce porazili, ale tých získaných 150 bodov je zanedbateľných oproti súperovým 680 pri druhom stole. A mohlo to takto pokračovať až do konca, v predposlednom rozdaní sa naši zastavili na pohodlných 3NT, Austrálčania sa rozhodli v licitácii pokračovať do splniteľných 6 trefov, z ktorých, na naše šťastie, spadli. Zlé načasovanie zdvihov muselo HH mátať ešte pekných pár hodín. Hoci súper si pripisoval IMPy v 7 zo 16 rozdaní, konečný výsledok bol pre obe strany prijateľných 16:14 (45-42) v náš prospech.
 
V ďalšom kole sme nastúpili proti pre nás exotickým súperom z Ekvádoru. Situácia z predchádzajúceho zápasu sa temer navlas zopakovala, ibaže náš úvod nebol až taký drvivý a stredné rozdania dopadli pre našich mladých horšie. Z vedenia 21-11 a 26-20 sme sa prepadli na 26-60. Najprv naši s chuťou zalicitovali hru v trefoch, kým súperi zastali na troch, ktoré tam sú, potom okontrovali celoherný pikový záväzok (HH s rozlohou 7-2-0-4 sa potešil, lebo partner mu doniesol dva body a trefový trojlist vedený J k jeho AQxx), kým v druhej miestnosti sme nechali súpera hrať 4 kára. Ešte sme mohli byť radi, že nedolicitovali do 5, lebo tie sú tam tiež – spolu -14 IMPov v prospech súpera. Zaujímavá bola aj 12. partia. Linka NS bola nabitá bodmi s potenciálnym slemom v srdciach a aj v NT. V otvorenej miestnosti si súper postupne licitoval svoje kontroly, kým mu na hlášku 4 kára neprišla výnosová kontra (náš hráč drží v ruke všetky kára od 8 po Q a bočného kráľa) nasledovaná rekontrou a tromi pasmi. Výnos tromfovou dámou už nič nerieši, HH s tromfovým sledom 2,3,4,5 nechal našim akurát tie tri isté tromfové zdvihy a písal si 920 na svoju linku. V druhej miestnosti súper, v prvej hre, odvážne zasiahol do dražby dvoma trefmi (6-list vedený J), náš hráč na J kontrou naznačil krátkosť a S kontru s AKQxx s radosťou odpasoval. Za tri pády sme brali 500 bodov, ale v IMP to bolo spolu 9 v prospech súpera. Potom prišla aj naša svetlá chvíľka, keď naši múdro preskočili 3NT a hrali sa 4 kára, kým súper zariskoval s beztromfovým záväzkom spoľahnúc sa na svoje dlhé kára, ale avizovaný pikový útok ho po vyrazení esa porazil. Na záver v predposlednej partii sa v oboch miestnostiach hrali 4 srdcia, súper umnou obranou nedal šancu nášmu HH splniť, kým pri druhom stole sa naopak druhému nášmu páru nepodarilo získať potrebné jasné 4 zdvihy. Záverečný výsledok hovorí za všetko: 9:21 (45-70) bol nepríjemný obraz nášho snaženia, súper si pripísal IMPy v 8 rozdaniach a ani v jednom z nich to nebolo menej ako 5.
 
Mysliac si, že to najhoršie už máme za sebou, sme večer nastupovali s odhodlaním odčiniť predchádzajúce zlé výkony. Dopadlo to neslávne. Ako sme si deň  pred tým vychutnali Tunisanov, tak sme my poslúžili ako sladký dezert Ukrajincom. Po zápase si oba páry priznali, že dve tretiny tejto prehry idú rovným dielom na vrub ich chýb a posledná tretina, ktorá priniesla súperovi najmenší profit, bola výsledkom snahy zvrátiť nepriaznivý priebeh, ktorý si naše páry dobre uvedomovali. Iróniou osudu sme sa po druhom dni ocitli iba jeden stôl pred Tunisanmi, ktorých sme pred 24 hodinami porazili na nulu.
 
Známky únavy sa začínajú prejavovať aj u podstatne lepších hráčov, ktorí sa doteraz ohrievali na vrchných priečkach. Na prvých piatich stoloch boli dve 25-ky a jedna 24-ka, na výbornom siedmom stole hrajúci mladí Česi prehrali 21:9.
 
Keď v úvode píšem, že po upršanom včerajšku nás ráno zobudilo slnko, dúfal som, že to rovnako platí aj pre bridžové výsledky našich juniorov. Žiaľ, nestalo sa a na obed ideme s druhou prehrou s juhoamerickým tímom, tentoraz bola nad naše sily sotva priemerná Venezuela.
 
V rozdaní č. 7 sa naši pokúsili o srdcový slem, ktorý aj pri rozlohe 4-0 v tromfoch je reálny, len sa piky musia deliť 2-3. Nanešťastie sa piky delia zle a náš hráč padá. Súper sa o srdcový záväzok ani nepokúsil, ostal pri 5 pikách a padol aj on, takže to nebolo až také zlé. Horšie výsledky priniesla nami nedolicitovaná srdcová hra v 6. rozdaní a prelicitavaný malý slem (bez esa a tromfového kráľa) v 8. rozdaní. Súperi sa v oboch prípadoch rozhodli správne, čo im prinieslo po 11 IMPov. O nesústredenosti našich vypovedá fakt, že v úplne poslednom rozdaní v časovej tiesni (blížil sa koniec 140-minútového limitu na jedno kolo) náš hráč zahodil štvrté kárové J, pričom HH dražil päťlisty v pikoch a kárach, čím sme umožnili splniť čiastočný pikový záväzok. Rozdiel medzi akurát a mínus 1 bol v tomto prípade 240 bodov. V druhej miestnosti urobili naši licitačný nezmysel, s dvoma 5-listami v jednej ruke a slabým 6-listom v druhej ruke došli do 3NT a skončili pri 4 srdciach, ktoré s prehľadom padli. Výsledok 10:20 (61-81) pre súpera. A Tunisania sú v nedohľadne pred nami.
 
Prajem aj Vám doma pekný a slnečný jesenný deň.
 

Ďalšie články na túto tému: