Albánska bomba Tlačiť E-mail
Napísal Edo Velecký   
05. 10. 2008

 Skupina, v ktorej členom na hrách WMSG je i naše slovenské družstvo, čiže A skupina, má síce najmenej družstiev, ale je možno najsilnejšie obsadenou skupinou zo všetkých štyroch skupín.  V A skupine hrajú Francúzi, Dáni, Íri, Brazílčania, Kanada, Pakistan, nedávno na MS úspešná Južná Afrika, silnejúce Estónsko, Japonsko a Fínsko. Snáď len výkonnosť Rumunska experimentujúceho v hľadaní reprezentácie, Trinidadu, Makaa a Kene je otázna a pravdepodobne nedosahuje výkonnosť predtým menovaných družstiev. A nesmieme zabudnúť na Taliansko. Taliansko, ktoré mimo iného ziskalo sedemkrát za sebou európsky titul a tak jasne prekonalo rekord slávnych talianskych rodákov: tzv. Blue teamu, pokladaného predtým za najlepšie družstvo histórie. Akurát na posledných ME Taliansko nevyhralo, ba dokonca nezískalo ani medailu. Šlo o signál, že začína ústup zo slávy alebo o odstrániteľný výpadok v hre talianskeho družstva? Aj na túto otázku mali dať odpoveď tieto hry.
 
 Členom A skupiny je ešte jedno družstvo: Albánsko. Albánsko je úplným nováčikom na medzinárodnom bridžovom poli a na medzinárodných súťažiach je tým nováčikom samozrejme tiež. Po troch kolách malo Albánsko na svojom konte 3 vysoké prehry a dokopy 6VP, čo vyzeralo na istú garanciu posledného miesta v skupine. Vo štvrtom kole sa Albánsko stretlo s Talianskom, ktoré bolo na treťom mieste so slušnými 59 VP na svojom konte a malo nepochybne chuť čo najviac rozmnožiť svoje zisky.  Koľko by ste stavili  na výhru Albánsku? Ani zlámanú grešľu, že? Albánsko však vyhralo!! Zápas skončil 16-14 na VP, 33-26 na imp. Talianski reprezentanti budú mať čo vysvetľovať niekoľko rokov...
  
 My našťastie tento problém nemáme (aspoň dosiaľ nie ). My sa miesto toho môžeme potešiť nad ďalším dokladom o výnimočnosti športu a bridžu obzvlášť, nad jeho schopnosťou dať šancu a potešiť sa z úspechu a výhry aj tým slabším, dokonca evidentne slabším hráčom. A prípadne porozmýšlať o tom, kto bude novým kráľom na bridžovom nebi.  Robiť úvahy na základe jedného zápasu je samozrejme veľmi predčasné, ale ja mám viac dôvodov domnievať sa, že aj  toto obrovské prekvapenie je len ďalším kamienkom v mozaike talianskeho ústupu z bridžového trónu a ďalším dôkazom, že  talianska bridžová dominancia končí. Mimochodom, vo chvíli písania tohto komentára Taliani vedú v piatom kole nad silným Dánskom o vyše 40 impov , takže je ľahko možné, že sa vo svojej predpovedi seknem. Vadiť mi to nebude ani najmenej, lebo im fandím.


Ďalšie články na túto tému: