Z pekingského zápisníka III. Tlačiť E-mail
Napísal Peter Belčák   
07. 10. 2008


Bridžové tragédie ...
 
Skúste sa vžiť do kože mladého českého páru. V predposlednom rozdaní uhráte 5 pík s rekontrou v druhej hre (kedy ste v tímaku doniesli partnerom 1200 bodov), posledné rozdanie hrá súper nezaujímavých 3 NT a ponáhľate sa oznámiť zvyšným členom družstva fantastickú novinu. Po pár sekundách si pozriete druhý zápisový lístok, pretriete si oči a chce sa Vám zaplakať. V druhej miestnosti hral súper 6 pík s kontrou a Vaši to nezložili, 1660 bodov a 10 IMP pre súpera. Že stáva sa? Beriem.
 
Asi len nedopatrením som zabudol napísať jednu maličkosť: tri esá pohodlne drží ruka jedného z protihráčov. Celé rozdanie je tu (v dobe písania príspevku záznam rozdania nie je ešte uložený na webe a tak je použitý výrez, tzv. snapshot obrazovky, z prenosu zápasu na BBO) :

":

Ak chcete vedieť, ako sa zohráva malý kontrovaný slem s rozlohou 6-1-0-6 a bez troch es, môžete sa na to spýtať po návrate domov – sme jedným zo siedmych juniorských tímov s 1660 bodovým zápisom. Veľmi ochotne Vám to popíšu aj so skleneným pohľadom škótskeho hráča, ktorý videl svoje tri esá miznúť v nami získaných trikoch? V druhej miestnosti naši okontrovali neporaziteľných 5 pík, ale keďže súper nedal rekontru, tak sme písali +13 IMP a stav zápasu sme znížili na vcelku prijateľnú prehru 14:16.
 
Diskutovali sme aj o jednom rozdaní nášho Open družstva. Zahájenie 1 tref (16+ bodov) na prvom mieste, LHO blokuje 2 srdcami, partner odpovie 3 srdcia (7-9 bodov bez srdcovej zádrže) a RHO dáva 5 kár. S peknými trefmi a pikami, s károvým šikénom zadražíte agresívne 6 kár. Tušíte, že niečo sa deje, na druhej strane zásteny musí byť búrlivá diskusia o význame oboch kárových hlášok a s napätím čakáte, aký záväzok sa bude zohrávať. Keď sa tácka vráti na Vašu polovicu, obleje Vás pot - tie Vaše kára sú odpasované. Celé rozdanie je tu:



Hrať slemový záväzok na 0-3 v tromfoch sa nestáva v bridži každý deň. Naviac sa tromfy u súpera delia asi 2-8. Robíte, čo sa dá, z troch tromfov na stole sa Vám podarí dva využiť (!) na zisk zdvihu a padáte za -700. Súperi sa  v opačnej miestnosti pokúsili o 6 pík, ktoré sa vďaka nesediacemu impasu nedarí splniť, +100 pre nás, ale aj tak sme niekomu priniesli vianočný darček už v októbri, na ktorý sa nezabúda. Poučná partia, hodná rozboru (Názor admina: hláška 6 kár je forsujúca... napríklad aj preto, že partneri si nemajú dávať hádanky a tak s kárami partner najprv okontruje 5 kár a až potom prípadne zalicituje 6kár ).
 
Už dávnejšie sa chystám napísať niečo o mladých bridžistoch z Aruby. To sú, prosím Vás, tí, čo zavolali prvý deň ku stolíku rozhodcu s otázkou, či zdvih získava kráľ alebo eso. Rozhodca otázku nečakal a pre istotu si ju nechal zopakovať v domnení, že angličtina rozhodcu a hráča nemusia byť úplne kompatibilné. Takže teraz už vieme, že minimálne 4 hráči z Aruby vedia rozlíšiť kráľa od esa. Týmto sa už oplatilo cestovať do Číny. Dnes sa im stalo, že v rozdaní, kde súperi majú 2 piky, okontrovali 1 piku, ktorý následne všetci odpasovali, výsledok bol +3. Lakonicky komentár znel: „Yes. Aruba. Great island. Nice people, beautiful sand beaches ... and some bridge.“
 
Pekný deň z Pekingu a pozdravujeme všetkých doma.

Ďalšie články na túto tému: