Z pekingského zápisníka I. Tlačiť E-mail
Napísal Peter Belčák   
05. 10. 2008



Niektoré začiatky sú ...
 
Keď začínam písať tieto riadky, u nás na ďalekom východe už plynie druhá polovica víkendu. Všetci hráči sú plní emócií z prvého dňa. Pochopiteľne, že niektorí, hlavne starší, hráči svoje emócie prejavujú expresívnejšie. Pokiaľ to ostáva v konštruktívnej rovine, hovorím si, nech sa mladí priučia.
 
Keďže som cez deň viac sledoval dianie v juniorskej kategórii, pristavím sa nad účinkovaním našej mládeže. Turnaj sa hrá švajčiarskym spôsobom, družstvá sú do nasledujúceho kola nasadzované podľa umiestnenia po predchádzajúcom kole. Dosť závisí od žrebu, dostať v prvom kole kvalitného súpera s ašpiráciou na medailové pozície by nebolo najlepšie, potrebujeme sa uchytiť. Na druhej strane uhrať s takým súperom pekný výsledok povzbudí. Španielsko je na prvý pohľad  nie neprekonateľná prekážka, naši nastupujú s odhodlaním.
 
Prvý zápis prišiel už v druhom rozdaní, keď obe strany hrali malý pikový slem zo západu:



Z licitácie je zrejmé, že tromfy budú delené 4-4 a na východe sa budú prebíjať lacné farby. Z otvorených kariet je pre HH situácia jasná, okrem bočného esa je nutné rozohrať tromfy tak ako sa to nemá. Ale koľkí to tak aj zahrajú? Pozrite si rozloženie:
HH - KT72, N – J8, E - Q654, S – A94.
Na jednej strane naši obrancovia vytiahli tromfový výnos, ktorý umožnil kontrakt splniť okamžite. V otvorenej miestnosti súper zvolil vyčkávací výnos a naši padli -1, spolu 14 IMP pre súpera.
 
Tento stav trval až do 7. rozdania, potom nasledovali dva približne rovnaké zápisy na oboch stranách, z ktorých ôsme rozdanie môže mrzieť, ale hneď v nasledujúcom 9. rozdaní sme stratu zmazali. Potom nás však v ďalších rozdaniach Španieli rozobrali splnením dvoch záväzkov, pričom rovnaké záväzky v opačných miestnostiach naši padli bez jednej. Hlavne 4 srdcia v rozdaní č. 11 môžu mrzieť.

Ku koncu zápasu sa potvrdilo, že za Španielsko nenastúpili zvlášť výnimoční hráči, mali problém s komunikáciou a odhodmi, naši si pripísali pár čiastkových výsledkov za nadzdvihy v oboch miestnostiach a stiahli stiahli náskok súpera.. Tie však už zápas zachrániť nemohli a konečný výsledok znie 23:7 (44-11) v náš neprospech.
 
V prvom kole sme mohli byť svedkami niekoľkých prekvapení (napríklad vysoká prehra Švédov s Egypťanmi) a ani pomerne jasná prehra Talianov s mladými Lotyšmi v pomere 23:7 (49-15) sa vo všeobecnosti nečakala. Druhý spomínaný zápas znamenal, že dostaneme v druhom kole súpera zvučného mena, ale možno zaň nenastupuje ten úplne najlepší výber.
 
Pre diváka to bol napínavý zápas. Osem bodov pre nás, vzápätí 10 pre súpera a hneď 9 pre nás, potom postupne v piatich rozdaniach spolu 12 IMP pre súpera, v deviatom rozdaní 12 bodov pre nás, keď sa súperi dolicitovali do nereálnych 6 kár. Záväzok sa taliansky junior HH pokúsil zachrániť v zohrávke, ale nič mu nesedelo. Našim stačilo pohodlných 3 NT s dvoma nadzdvihmi a strata bola zmazaná. Skvelý začiatok druhého polčasu podčiarklo rozdanie 10, kde rovnaký súper vyšiel do 4 pikov, ktoré padol trikrát. Tentoraz to naši aj okontrovali za 800 a keďže v druhej miestnosti sme nechali zohrávať splniteľných 3NT, získali sme na Talianov ďalších 5 IMPov. Po týchto hodoch prišlo vytriezvenie.
 
Hráč súpera na pozícii S otvorí slabé 2H, náš W draží 3D, N pasuje a na rade je E. V ruke drží AK872, KJ2, 54, J74 a rozmýšľa. Srdcia má pred hráčom, ktorý ich dražil, v kárach žiadna podpora pre partnera. Povedať piky? Nakoniec sa rozhodol pre 3NT. A čo na to E s listom JT6, AQT, AJ9873, A? Pár možností tu je, lebo okrem svojich vysokých sŕdc vie aj o partnerovej zádrži v tejto farbe, takže zvyšuje na 4NT. Náš W stojí opäť pred rozhodnutím, ktorú kartičku vložiť do tácky. Zadražiť konečne svoj 5-list, kde o partnerovi nevie nič, na 5-om stupni alebo nie? Dilemu vyriešil pasom. Rozdanie dopadlo tak, že naši splnili 4 NT, kým súperi, ktorým v opačnej miestnosti naši nechali na licitáciu voľný priestor (však kto by už na prvom mieste dražil 2H so šiestou 9-kou?), sa dolicitovali do slemu a vďaka sediacemu impasu na tromfovú dámu ho aj splnili za 11 IMPov. To však našich čakalo niečo ešte bolestivejšie: v jednej miestnosti pokojných 3NT s nadzvihmi pre súpera a v druhej, po otvorení 1 pik na severe s Q7542, 8, AKQ9, AQ2 nasledovala odpoveď 2H, na ktorú prišlo zo severu 3D, z juhu 4D a zo severu nezvyčajných a pri stole nepopísateľných 5NT. Hráč na juhu bol v pomykove minimálne rovnako ako súperi. S pikovým dublom AT sa rozhodol dať svojmu partnerovi šancu prejaviť svoje zohrávacie kvality, opravil záväzok na 6 pikov. Podľa zápisu sú v tomto rozdaní iba tri, teória a kvalita zohrávajúceho sa potvrdili aj pri stolíku, 3 kontrované pády za 800 spolu s uhratým záväzkom v druhej miestnosti znamenalo nepríjemných 16 IMPov pre súpera. Potom nasledoval už iba jeden čiastočný zápis na oboch stranách a záverečné resumé 19:11 (56-37) pre Talianov. Zápas, ktorý vyzeral tak sľubne ešte na začiatku druhého polčasu sa nakoniec otočil v dvoch rozdaniach. Tím sa hneď dal dokopy, hráči si povedali, čo sa dialo a prečo, zapísali si poznámky, vyzdvihli sa pozitíva a už nás čakal posledný zápas. Vďaka dvom prehrám sme mohli čakať ľahšieho súpera, ale dlho to vyzeralo na už spomínané Švédsko, čo by znamenalo pre nás tretieho európskeho súpera v jeden deň. Nakoniec v poslednom rozdaní druhého kola Švédi urobili pekný výsledok a posunuli sa o pár stolov vyššie a nás čakalo Tunisko.
 
V tomto zápase naši nastúpili koncentrovane a od začiatku si postupne budovali náskok, súper zmazal nulu až v 11. rozdaní, po ktorom zasledovali dva dvojciferné zápisy na našej strane a otázkou bolo, koľko VP dosiahne súper popri našej 25-ke. Po predposlednom rozdaní to boli už iba 2. VP. V poslednom naši padli 2H (teoreticky sú tam tri, ale hrajú sa ťažko) bez jednej a súper si ranu z milosti uštedril sám, keď vylicitoval srdcovú hru a naši mu ju s úsmevom a kontrou osladili za -300, čo zmazalo aj tie posledné 2 IMP na výsledkovej listine.
 
Suma sumárum: nachádzame sa v druhej polovici štartového poľa. Nedorozumenia sa môžu stať u nás aj u súperov, zlé rozlohy rovnako, nad tým nemá zmysel meditovať. Ak je súperovi hráči lepší a vyhratejší, berieme to ako fakt. Proti slabším máme túto výhodu zas my. A pri disciplinovanom výkone všetkých 6 hráčov sa môžeme posunúť vyššie.
 
V nedeľu ráno začíname na 21. stole proti Austrálčanom, takže ideme do nich. 

Ďalšie články na túto tému: