Z pekingského zápisníka IV. Tlačiť E-mail
Napísal Peter Belčák   
09. 10. 2008



Deň voľna ...
 
Obe naše družstvá majú dnes deň voľna. Časť si zvolila niektorý z organizovaných (a podľa môjho názoru predražených) výletov a som zvedavý, čo povedia po návrate. Ostatní sa vydajú brázdiť Peking na vlastnú päsť.
 
Zajtra vyvrcholia súťaže v skupinách v tímových súťažiach Open, Women a Senior, z každej zo skupín postúpi do vyraďovacích bodov spolu 16 najlepších tímov. V troch juniorských kategóriách nemáme skupiny, vyraďovacích súťaží sa zúčastnia najlepšie družstvá po 17 kolách. Najlepšiu pozíciu pred poslednými tromi kolami majú hráči z Poľska do 21 rokov, ktorí pred druhými Holanďanmi vedú o 23 VP. V kategórii do 28 rokov je situácia vyrovnaná, medzi Francúzmi na 6. a Grékmi na 16. mieste je rozdiel 10 VP. V tejto vyrovnanej skupine sú zastúpení aj naši západní a južní susedia. My sme na 56. mieste, kým naši kamaráti z Tuniska figurujú na 32. mieste (ONI, z ktorých som si uťahoval, sú v prvej polovici!).
 
Po prvýkrát som sa včera bol pozrieť na druhé naše družstvo. Chcel som ich povzbudiť v zápase s Talianskom. Na začiatku turnaja boli kapitáni a hráči upozornení, že žiaden pohyb osôb z alebo do hracích miestností nebude počas zápasov tolerovaný, aby sa zabránilo komunikácii priebežných výsledkov (napr. hráči počas zápasu chodia na záchod v spoločnosti usporiadateľov). Ak však chcete vedieť, kto je na tom dobre, všímate si fotografov. Keď pred pár dňami hrali Albánci proti Talianom a objektívy kamier mierili na menej známejšie tváre, už v sále sa dalo tušiť, že vo vzduchu visí prekvapenie. V spomínanom zápase si fotografi našich hráčov veľmi nevšímali. Pri pohľade na výsledok (0:25, 16-99) je zrejmé, že nebolo veľmi prečo. Sedem dvojciferných zápisov pre súpera pri 16 rozdaniach je veľa. Ako k nim došlo, si môžete pozrieť tu. Výsledok si do pamätnej siene slovenského bridžu nevystavíme, tak snáď potešia aspoň fotky. Zopár z nich nájdete v galérii.
 
Mladí si včera zmerali sily s JordánskomFilipínami. Proti Jordánsku mohol byť výsledok oveľa lepší, keby naši zbytočne nenaťahovali záväzok do 5 trefov na 4-3 v tromfoch (hoci boli aj takí, čo šli až do 6 trefov).


Súperovi sa podarilo uhrať 3NT a v poslednej partii sme sa pripravili o 14 IMPov a vyššie víťazstvo. Popoludní proti Filipínam rozhodlo rozdanie č. 26,



kde naši sa nebáli ísť do hry a peknou zohrávkou urobili 11 zdvihov, kým súperi v druhej miestnosti ukončili licitáciu na treťom stupni a urobili 10 zdvihov. Škoda  rozdania č.30,



kde si naši hráči v zatvorenej miestnosti nedohodli trefy a naviac HH voľbou a rozohraním nesprávnej farby (vidina potenciálnych nadzdvihov bola priveľkým lákadlom) pomohol súperovi zložiť neporaziteľný záväzok 1NT. Pri pohľade na mladé hráčky súpera by som pred zápasom tipoval väčší rozdiel než konečných 17:13 (24-15), ale tento výsledok je len potvrdením, že disciplína za stolom pomáha nahradiť chýbajúce skúsenosti. Alebo je to naopak?
 
Niekoľko momentiek z otvorenej miestnosti v kongresovom centre z predchádzajúcich zápasov našich juniorov (proti Venezuele a Litve) je v galérii.
 
V úvode spomínam výlety. Cestovanie prostriedkami hromadnej dopravy v samotnom Pekingu je zážitok. Nájsť prvýkrát zastávku metra nebolo vôbec jednoduché. Veľké farebné M nie je vidno, na zastávku som sa opýtal minimálne 30 miestnych, uniformovaných aj civilných, obyvateľov. Odpoveďou bol zakaždým iba úprimný začudovaný pohľad a pár čínskych výrazov, z ktorých som rozumel toľko ako oni z mojich subway, metro, underground. Dole v podzemí sa mi prihovorila po anglicky milá slečna, ale tam som to už nepotreboval. Lístky sú na všetky trasy rovnaké, jeden stojí 2 juany (6,60 Sk; 0,22€), je z plastu a môžete si ho vypýtať pri okienku alebo Vám ho po vyťukaní správnej sekvencie tlačidiel vydá automat. Pri výstupe z metra stoja zamestnanci, od každého cestujúceho vyzbierajú plastové kartičky a keď ich majú plné vrecká, naplnia nimi automaty. Zaujímavý príklad recyklácie plastov. Vstupenka do autobusu MHD smerujúceho do centra stojí 1 juan. V tomto prípade je hocijaký materiál drahší, takže sa cestuje bez lístka. Pár fotografií z nášho prvého zoznamovania sa s mestom som tiež priložil do galérie.
 
Pekný deň a držte nám palce.

Ďalšie články na túto tému: