Jesolo, výprask od Anglicka Tlačiť E-mail
Napísal Edo Velecký   
23. 07. 2007
Po dvoch prehrách na nulu so špičkovými družstvami nastupuje Slovensko na stretnutie s Anglickom, ktoré síce nemá nádej na postup na MS juniorov, kam postupuje prvých šesť družstiev, ale napriek tomu predstavuje vysokú kvalitu a pohybuje sa niekde okolo prvej desiatky. Zápis z tohoto stretnutia nájdete tu. Angličania si na na Slovákoch doslova pochutnali a uštedrili im katastrofálnu prehru v pomere 0-25 VP (1-107). Z anglickej strany bola predvedená kľudná, technicky vyvážená, ale pritom inšpirovaná card play doplnená primeranou dražbou, čo výrazne kontrastovalo s habkabou, nevyváženou dražbou Slovákov, pri ktorej kibic mal silný dojem, že nedodraženie záväzku v jednom rozdaná bolo nahradené licitačným optimizmom v nasledujúcom rozdaní. Alebo aj naopak: ak sme prelicitovali rozdanie číslo X, tak sa hneď "ubralo" v rozdaní číslo x+1 a zákonite sa vynechala hra.

V rozdaní číslo 1 strácame 7 impov. Obaja hráči na N otvárajú 3piky. Tým licit Angličanov končí, ale na Slovensku je obľúbeným a zároveň nepochopiteľným zvykom, že blokujúci hráč často ešte čosi povie, takže licit Slovákov pokračuje. Kianica licituje optimistické 3NT, Sidor "opravuje" na 4piky. 7 impov na úvod. Po prelicitovaní v rozdaní číslo 1 prichádza podlicitovanie v rozdaní číslo 2. Angličania hrajú a plnia 5trefov, my hráme len 3 trefy a berieme desať zdvihov, čo znamená 10 impov pre Angličanov. V rozdaní číslo 3 hrajú konečne obe družstvá z pozície N rovnaký záväzok: 4srdcia a po rovnakom výnose pikovou desiatkou od Eastu, ktorý v dražbe ukázal károvú dľžku. Angličan vzal pik kráľom a zahral malé káro z ruky. Lukoťka pokračoval pikou (3 kolá kár by boli samozrejme vražedné). Hlavný hráč odohral srdcia a piky a napokon károm poslal East na nútený výnos. Náš North, Sidor, vzal pik na stole, hral káro ku kráľovi, atď. 10 impov pre Anglicko. Zhodný záväzok sa hraje aj v rozdaní číslo 4. Obaja hráči na Weste hrajú 2piky, obaja dostávajú trefový výnos a obaja hrajú malý pik ku kráľovi na stole. Brániaci Angličan pokračuje pikou, Kianica však nie, čo predstavuje rozdiel 3 pádov v druhej hre, čiže 7 impov. V rozdaní číslo 5 obe družstvá trochu prelicitovali a tak hrali 5 srdcí. Sidor však nevynáša nelicitovanú farbu, čiže tref, ale špekulatívnu piku. 10 impov pre Anglicko, po piatich rozdaniach nič dobrého neveštiacich 44-0 pre súperov. Každy anglický odhad odhad bol dobrý, každé zahratie bolo lepšie. To nemôže skončiť dobre...

Po niekoľkých odpočinkových rozdaniach nasleduje rozdanie číslo 10. Angličania hrajú 3NT, naši 3kára. Na 3NT vynáša Lukoťka singl káro (partner otvoril jedno káro) a Angličanovi sa napokon podarilo dostať Tomčániho na nútený výnos. Náš North, Sidor, 3 kára padol. Nie prvý raz sa stalo, že Sidor-Kianica hrali a nesplnili čiastočný záväzok, kým súperi hrali a splnili hru.V rozdani číslo 11 Sidor-Kianica pritlačili a hrali 6srdcí. Slem na 2 z 3 impasov však nevychádza a strácame ďalších 11 impov. V rozdaní číslo 14 licitujú Angličania obskurné 4srdcia na Moysean fit a záväzok plnia, získávají 6 impov. Angličanom vychádza všetko, nám nič. Ale o výsledky zápasu nerozhoduje šťastie. To sa len trošku priklonilo k lepšiemu, ktorý by aj bez neho v zápase súverenne zvíťazil. Na záver ešte prichádzajp ďalšie klince do slovenskej rakve. Oba zatĺkajú Sidor s Kianicom, keď najprv v rozdaní číslo 16 Kianica licitom štvrtej farby forsuje do hry a potom pasuje partnerove 3piky. Angličania hrajú a plnia 6NT. Relatívne šťastie máme v rozdaní číslo 19, kde Sidor z pozície N nedisciplovane zasahuje blokom 2NT a Kianica licituje 3 trefy, ktoré padá bez kontry rekordne sedem krát. Keďže aj náš druhý pár overbidol a licitované 3NT nemal šancu splniť, strácame 10 impov.

Vďaka tejto prehre sa prvý raz dostávame na posledné miesto v tabuľke. S Rakúskom, s družstvom, ktoré toto miesto okupovalo od druhého do tohto kola, sa stretneme zajtra, v osemnástom kole súťaže.


Zaraď medzi obľúbené (208) | Citovať tento článok | Počet prečítaní: 14630


Pridať komentár

Písať komentáre môžu iba registrovaní užívatelia.
Prihláste sa alebo sa registrujte.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved




Ďalšie články na túto tému:

 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.