Z Prahy do Jesola Tlačiť E-mail
Napísal Edo Velecký   
09. 07. 2007


Naposledy a zároveň aj prvý raz sa Slovensko zúčastnilo Majstrovstiev Európy juniorov, ktoré sa konali v roku 2004 v Prahe. Družstvo hralo v zložení: Tomčáni-Jedlička, Hriňák-Irman a Tokárová-Krošlák. Do súťaže sa vtedy prihlásilo 26 družstiev. Slovensko obsadilo posledné miesto. Vyhralo len jeden zápas, zhodou okolností prvý zo všetkých na ME. V 25 stretnutiach získalo družstvo 137VP, čo dáva priemer cca 5,5VP na zápas. Prakticky sa dá povedať, že družstvo štatisticky prehrávalo zápasy pomere 24,5: 5,5VP.

Výsledok z Prahy bol hodnotený rôzne. Podľa môjho názoru vyjadroval výkonnostný odstup slovenského bridžu od medzinárodnej úrovne, pričom v juniorskej kategórie je dotyčný odstup najľahšie dokumentovateľný.

Po 3 rokoch smeruje slovenské juniorské družstvo na ME juniorov opäť, tentoraz do Jesola, turistického centra v blízkosti talianskych Benátok. Aký výsledok môže slovenská bridžová verejnosť od tohto družstva (Tomčáni-Lukoťka, Kianica -Sidor) očakávať? Alebo tá istá otázka inými slovami: zmenšil sa odstup slovenského bridžu od európskeho priemeru?

Výkonnosť súčasného juniorského družstva je výrazne lepšia ako družstva z roku 2004. Hráči sú v priemere technicky najmenej o jednu triedu lepší ako hráči z roku 2004, licitačne dokonca možno rozdiel v kvalite hodnotiť ako ešte vyšší. Sú psychicky odolní, majú aj potrebnú výdrž, sú väčšinou schopní dodržiavať predpísanú taktiku, majú na naše pomery aj primeranú rutinu na danú vekovú kategóriu. To všetko ukazuje na to, že aspoň toto juniorské družstvo už nebude na ostatné európske juniorské družstvá pozerať cez deprimujúcu výkonnostnú a vedomostnú priepasť. Je však zároveň príliš optimistické predpokladať, že vyššie spomínané plusy budú garantovať aj (výrazne) lepšie umiestnenie družstva ako v roku 2004.

Zlepšenie výkonnosti slovenského družstva ešte nepostačuje na úplné prekročenie výkonnostnej priepasti, ktorú ukázal výsledok z roku 2004. Naviac, v Jesole bude hrať len 22 družstiev, pričom budú chýbať práve niektoré slabšie družstvá - slabšie podľa umiestnenia z roku 2004. To sťažuje úlohu slovenského družstva. Dá sa predpokladať, že tieto ME budú vyrovnané a že slabších družstiev bude málo. Slovenské družstvo však aj tak ešte bude patriť medzi tie slabšie. A bude musieť podať kvalitný výkon, aby opäť neskončilo posledné. Ale - a v tom je iste rozdiel oproti roku 2004 - žiadny súper si nebude môcť byť istý víťazstvom proti tomuto družstvu. Negatívum typu Praha 2004 alebo debakel typu Bonn 2006, kde slovenská reprezentácia bola nielen do počtu, ale aj na posmech, by sa nemal opakovať.

Takže ako chceme skončiť v Jesole? Od družstva očakávam získanie priemerne 11 až 12 VP. Zisk menej ako 10 VP budem hodnotiť ako neúspech. Zisk viac ako 13VP budem hodnotiť ako veľký úspech.

Edo Velecký, NPC kapitán juniorskej reprezentácie