Jesolo, tretí deň, tri ťažké prehry Tlačiť E-mail
Napísal Edo Velecký   
15. 07. 2007

Tretí súťažný deň začíname zápasom z družstvom Škótska. O súperoví nič nevieme, súper zase veľmi pravdepodobne nevie nič o nás. Zápis z tohto zápasu nájdete tu.

V prvom rozdaní získávame štyri impy, ale potom nastáva dlhý pôst. V rozdaní číslo 2 Škoti hrajú a plnia 3nt, kým Tomčáni padá zo 4 pikov. Kianica proti ŠkótskuV rozdaní číslo 5 sa Kianica zastavuje na 2nt, ktoré plní rovno. Škóti - na linke NS je 25 bodov - hrajú a plnia 3nt s nadzvihom. Ešte nejaké drobné zápisy pre obe strany, takže po 11 rozdaniach je stav 25:10 pre Škótov. Prichádza sedem debaklových rozdaní. V týchto siedmich rozdaniach naši strácajú 60 impov. V rozdaní číslo 12 Škóti hrajú a plnia 6 srdcí. Tomčáni s Lukoťkom sa po licitačnom nedorozumení dostávajú do zlého záväzku, do 7 srdcí. Pozrite si nasledujúce rozdanie a popremýšľajte ako by ste ho zohrávali po károvom výnose z pozície Westu:

Kliknutím na ukáž riešenie si môžete pozrieť celé rozdanie a aj riešenie problému

Nasleduje rozdanie čislo 13. Všetci na sále, dokopy 34 hlavných hráčov zohráva 4piky a 33 hlavných hráčov ich aj plní, prípadne aj s nadzvihom. Jediný Sidor, hráč so spoľahlivou zohrávkou, ich padol. Vlastnou vinou. Dostal priaznivý srdcový výnos, stiahol jedno kolo pikov, trefové eso a zahral srdce. Špekulatívny spôsob zohrávky naivne predpokladajúci, že súperi zahrajú tref, nás stál 13 impov. Škótov samozrejme ani nenapadlo zahrať srdce, odohrali kára a potom prebili tretie kolo srdcí.

Agresívna licitácia Kianicu vedie ku strate 9 impov v rozdaní 15. V rozdaní číslo 15 nás Škoti kladú definitívne na lopatky licitom siedmich kár, pričom naši sa uspokoja záväzkom 6nt. Nasledujúcu stratu 13 impov sa ešte podarí vykompenzovať do konca zápasu ziskom 17 impov, ale to znamená len toľko, že prehrávame 4-25 (28-85).

Náš druhý súper je Nemecko, zápis z tohto zápasu nájdete tu. Je to dobré družstvo, ale má svoje slabé chviľky. Začíname s chuťou a dúfajúc, že sa vráti forma z predošlého dňa. Žiaľ, nie je tomu tak. V prvom rozdaní strácame zbytočne 6 impov, lebo Kianica má svoj obvyklý bug, ktorý spočíva v tom, ze licituje neforsujúce 3piky, pričom on chce partnera forsovať. Potom nasleduje séria remízových rozdaní, ktorú ukončuje Lukoťkova chyba, keď konštruktívne partnerove 3piky opravuje s minimom do 3nt. Súperi si na tomto záväzku pochutili a dobre časovanou obranou dovolili hlavnému hráčovi získať len styri zdvihy. Tomčani čaká na súperaV 11-ke má Tomčáni radosť zo splnenia 3 kár s kontrou, ale len dovtedy, kým pri porovnaní zápisov nezistí, že súperi splnili s kontrou 5 trefov a dokonca s nadzdvihom. V rozdaní 12 hrá Kianica s Moysean fitom 4 srdcia, našťastie bez kontry, lebo padá v druhej hre štyrikrát. Toto opakované množstvo pádov samozrejme neveští nič dobrého. Súperi pritom hrajú pozorne, vyrovnane a keď splnili v rozdaní číslo 16 ťažké 4srdcia (po jednom kole kár a 2 dvoch kolách pikov), bol zápas rozhodnutý. Dva dvojciferné zápisy a kôpka stredných zápisov pre súperov, ktoré zostali prakticky bez odpovede, viedli ku výsledku 6-24 (6-52).


Toto je tzv. dlhý súťažný deň, takže po krátkej pauze nasleduje tretí dnešný zápas. Súperom je Rusko, teoreticky najsilnejší dnešný súper. Zápis z tohto zápasu nájdete tu. Začíname veľmi dobre. Napríklad v rozdaní číslo 4 získávame 10 impov, lebo súperi sa nelicitujú 4piky, ale kontrujú Tomčániho 3srdcia. V pikách je tam 11 zdvihov, v srdciach osem, spolu 10 impov pre nás. Po šiestich rozdaniach vedieme 22-0.

V rozdaní číslo 7 Rusi nastreľujú šesť kár a získávajú 13 impov. Rozdanie číslo osem je zaujímavé z toho hľadiska, že technicky dobre vycvičený obranca v ňom ľahko nájde cestu na porazenie 3nt. Lenže prichádza Lukoťkova slabá chviľa a žiaľ nie prvá v dnešný deň. Ďalších 13 impov pre Rusov. Následne naši nestačia poraziť 2piky, kým Rusi získávaju na 3piky šesť zdvihov. 12 impov si Rusi pribalia v rozdaní číslo 15, keď na jednom stole hrajú 3nt a plnia, a na na druhom stole raz padajú 3piky. Najvyšší zisk 14 impov získávaju naši súperi v rozdaní číslo 19, kde šťastne plnia agresívne a nedobré 6nt. Kde sú tie včerajšie časy, keď súperi nám v posledných rozdaniach venovali dokopy 8VP? Nikde, teraz sa od nás aj šťastie odklonilo. Prehrávame 6-24 (28-70).

V druhom súťažnom dni sme 2 zápasy vyhrali. O deň neskôr všetky 3 prehrali. A vysoko prehrali. Vo vzduchu visí otázka: čo sa stalo? Odpoveď nie je jednoduchá. Zdrojom prehry nebola únava. Turnaj nie je z tohoto hľadiska veľmi namáhavý, presnejšie, aspoň dosiaľ nie je. Na presnú analýzu nie je dostatok času, ale predsa len možno pomenovať dva zdroje prehry.

Menším zdrojom prehry bola kvalitnejšia hra dnešných súperov v porovnaní so včerajšími súpermi. Hráči Škótska, Nemecka a Ruska urobili minimum chýb. Nedostali sme žiadne darčeky, tak ako sme dostali darčeky od Grécka alebo Lotyšska. Ale väčším zdrojom prehry bol hrubý nárast počtu chýb u našich hráčov. Že nebudú hrať bez viacerých chýb, to nám bolo všetkým jasné. Ale počet chýb dnešný deň bol zhruba dvojnásobný oproti tomu, čo sa očakáva a čo očakávaju aj oni sami od seba. Oba faktory sa zložili potom na 3 ťažké prehry. Zostáva len dúfať, že oba faktory budú v nasledujúcich dňoch zoslabené.



Zaraď medzi obľúbené (224) | Citovať tento článok | Počet prečítaní: 5957

Komentáre (1)
1. Autor Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovými robotmi, potrebujete mať zapnutý Javascript aby ste ju mohli vidieť. dátum 15-01-2008 18:23 - Guest
 
 
 

Písať komentáre môžu iba registrovaní užívatelia.
Prihláste sa alebo sa registrujte.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved


Ďalšie články na túto tému:

 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.