Jesolo, Rumunsko a Portugalsko Tlačiť E-mail
Napísal Edo Velecký   
18. 07. 2007

Zápasy hrané dňa 17. júla sú pre nás veľmi dôležité. Hráme proti súperom z konca tabuľky, proti súperom, ktorí sú len niekoľko miest za nami. Potrebujeme proti nim uspieť, lebo nasledujúce dni máme veľmi ťažkých súperov.

Začíname proti Rumunsku. Rumunov podobne ako nás reprezentujú len 4 hráči. Pritom ide o mladých hráčov, vekový priemer je zhruba 18 rokov, hrajú za nich aj 2 dievčatá. Tieto fakty ako aj naše posledné dobré výsledky nás nalaďujú optimizmom pred týmto zápasom. Ten sa však ukázal ako vrcholne neoprávnený. Rumuni zahrali výborne, naši naopak.

Zápis tohto zápasu nájdete tu. Úvod zápasu je na tému 3NT alebo farebná hra. V rozdaní číslo jedna strácame 10 impov za nesplnené 3NT, ktoré Rumuni plnia. V rozdaní číslo štyri hrajú Kianica so Sidorom neodôvodnene s deväťlistým pikovým fitom 3NT, ktoré splniť nejde. 12 impov pre súpera. Zisky Rumunov prerušíme na krátky čas ziskom 12 impov v rozdani číslo 6, ale potom opäť strácame 9 impov v divokom rozdaní číslo 9 a 12 impov v rozdaní číslo 10, keď Kianica so Sidorom opäť hrajú zlé 3NT miesto dobrého farebného záväzku. Tým je zápas prakticky rozhodnutý, na výsledku už nič nezmenia niektoré maličké zápisy, ba práve naopak, našu prehru len podčiarkne rozdanie 16, v ktorom Rumuni licitujú slem na impas a záväzok plnia. Prehrávame 5-25 (20-68), čo znamená, že naša pozícia v turnaji sa významne zhoršila.

Podvečerný zápas hráme proti Portugalsku. Žiaľ, zápas má rovnaký začiatok ako zápas proti Rumunom. Po desiatich rozdaniach prehrávame 3-51. Najprv strácame zbytočne 6 impov Sidorovou zásluhou v rozdaní čislo jedna, lebo sa rozhodol nepasovať 2 kára a tak partner napokon hral 3 kára. V rozdaní číslo 2 Tomčáni s ôsmimi bodmi zapasoval otvorenie 1NT, čo nás stálo 7 impov, lebo 3NT sú za danej rozlohy kariet neporaziteľné. Prichádza strata, ktorá nás naozaj mrzí. V rozdaní číslo 3Kianica otvára s listom p104, AQ107652, 86, 52 blokovo 2srdcia, čo súperov navnadí na 3NT. Kianica však nečaka na akciu partnera na záväzok súpera (súperi sú v druhej a padnú za 800 až 1100), ale rozhodne sa záväzok za výhodného stavu hier sám odbrániť 4srdcami. Hrá ich samozrejme s kontrou a padá za 300. Strácame 10 impov, mohli sme pritom prípadne najmenej toľko získať.
V rozdaní číslo 9 Kianica so Sidorom licitujú 6 srdcí z pozície S. Zaujímavé je, že tento slem hrajú na sále len oni. Pritom to nie je až tak zlý slem. Súper vyniesol pik, East zobral kráľom a zahral tref kráľa. Kianica sa ešte pokúsil využiť dodatočnú technickú šancu - odhodiť tref zo stola na piky a potom prebiť na stole piky - ale kartiboh rozdelil pikovú a srdcovú farbu s cieľom zabrániť tomuto postupuCool a tak sme stratili 13 impov. V zápätí, v rozdaní číslo 10, Tomčáni nenašiel cestu k licitu 5kár a stratili sme 10 impov.Po desiatich rozdaniach prehrávame hrozivým rozdielom 50 impov.

Našťastie sa podarí črtajúci debakel odvrátiť ziskom 35 impov v nasledujúcich šiestich rozdaniach. Najprv v rozdaní číslo 12 Tomčáni v obrane vymyslel pre hlavného hráča problém, ktorý on nezvládol a tak získávame 12 impov. Po dvoch stredných ziskoch v nasledujúcich rozdaniach napokon v rozdaní číslo 17 plní Kianica 4kára s kontrou, čo nám prináša ďalších 12 impov. Zápas v tejto chvíli prehrávame "len" 12-18, ale záver patrí Portugalcom, ktorý napokon víťazia v pomere 20 - 10 VP (62 - 38 IMP).

Tento deň sa nám teda žiaľ veľmi nevydaril a s obavami čakáme ako uspejeme proti silným súperom z čela tabuľky hneď nasledujúci deň.



Zaraď medzi obľúbené (201) | Citovať tento článok | Počet prečítaní: 6044


Pridať komentár

Písať komentáre môžu iba registrovaní užívatelia.
Prihláste sa alebo sa registrujte.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved


Ďalšie články na túto tému:

 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.