Istanbul 2014, piaty deň (doplnenie) Tlačiť E-mail
Napísal Robert Lukoťka, Edo Velecký   
18. 08. 2014

Výsledky štvrtého dňa:

1. SLOVAKIA vs USA 1 13.72 - 6.28 VP (41 - 28 IMP)
Kartiboh poslal Slovensku 17 impov, keď súper padol 6pikov, kde sa často licitovalo a plnilo sedem. Ďalej to bolo na našich, ale zaváhanie v dvoch rozdaniach zabránilo potrebnému vysokému víťazstvu. Na druhej strane výhru proti USA1 vždy treba oceniť a tak je tomu aj teraz.

2.USA 2 vs SLOVAKIA 6.52 - 13.48 VP (18 - 30 IMP)
Tento zápas boli karty "kľudnejšie", neboli žiadne výrazné obratové rozdania, naši urobili o niečo viac dobrých zahraní a o niečo menej zlých zahraní.  Slovensko v tabulke postúpilo na desiate miesto. Pred posledným kolom to vyzeralo takto:
Zápasy posledného kola boli nasledujúce:
Teoretická šanca na postup stále žila v rôznych kombináciách.

3. SLOVAKIA vs CHINA 1.59 - 18.41 VP (13 - 53 IMP)
Rozhodujúci zápas, v ktorom potrebovali vysoko vyhrať, sa našim nevydaril. Proti kvalitnému čínskemu družstvu to aj bolo teoreticky málo nádejné. Zaujímavé však je, že keby nebodaj vyhrali v pomere v akom prehrali, tak sú medzi postupujúcimi. Keby :)...

Poradie po pätnástom kole:

Ako vidíte, Slovensko zostalo na 11. mieste, čo zodpovedá predpokladu NPC a odbornej verejnosti pred súťažou. Za informáciu ešte stojí, že tesne o postup prišlo české družstvo - zdá sa, že najdôležitejšiu úlohu zohral vysoko prehratý zápas s Dánskom v predposlednom kole. Toto družstvo je však ešte mladé (v rámci svojej vekovej kategórie) a môže získané skúsenosti zúžitkovať v ďalších rokoch.

Priebežné výsledky a ostatné zaujímavé výsledky hľadajte na stránke šampionátu.


Doplnenie od NPC R. Lukoťku:

MS - piaty deň

Výsledky zápasov:
Slovensko - USA 1 13.72:6.28 (41:28)
Slovensko - USA 2 13.48:6.52 (30:18)
Slovensko -  Čína 1.59:18.41 (13:53)
Po piatom dni: 11. miesto 148.81, dnes sme získali 28.79 VP.

Slovensko - USA 1 13.72:6.28 (41:28)
Z našej strany priemerne hraný zápas v ktorom sme mali potrebnú dávku šťastia. O výsledku rozhodla obrovská chyba Američanov, keď nesplnili slem, v ktorom majú 12 zdvihov zhora. Toto zároveň pokrylo náš zlý výsledok na druhom stole, keď Martin a Adam po zásahu nemali dostatok informácií na vydraženie veľkého slemu (väčšina stolov splnila veľký slem). Keďže aj my sme urobili niekoľko chýb a zlých rozhodnutí, výsledkom bolo mierne víťazstvo, ktoré síce potešilo, ale určite nás nevrátilo do hry o postup.

Slovensko - USA 2 13.48:6.52 (30:18)
Tentokát sme odohrali pomerne solídny zápas. Mierne víťazstvo opäť potešilo, avšak nedávalo reálnu šancu na postup. Pomohol však vývoj v iných zápasoch, a tak v prípade nepravdepodobného vysokého víťazstva proti Číne bol postup pomerne reálny.


Slovensko -  Čína 1.59:18.41 (13:53)
Nepodarený zápas proti výborne hrajúcemu superovi na záver. V 4. rozdaní Adam s Martinom hrali nezmyselné štyri piky a doplatili na svoj agresívny licitačný štýl, pri ktorom sú občas už s 23 bodmi na linke po troch hláškach sforsovaní do hry. 6. rozdanie prirodzene poskytovalo možnosť brániť 2H s kontrou (čo však chcelo to potrebnú odvahu), Číňania túto možnosť využili, my nie. Akékoľvvek šance na zvrat pochovala 10. partia, kde Adam s Martinom po licitačnom nedorozumení skončili v 7Cx bez tromfového esa.
Z trojice reálne bojujúcej o postup (Česko, Hongkong, Holandsko) obstojný výkon podali iba Holanďania. Česko a Hongkong ako keby sa pretekali v tom, kto získa menej VP. Vzhľadom na mierny náskok pred posledným kolkom sa z postupu tešil Hongkong.

Po dni voľna bude náš tím hrať consolation turnaj, ktorého sa môžu zúčastniť všetci hráči z tímov, ktoré nepostúpili.

Vzhľadom na to, že Adam odcestuje už v štvrtok (21.8.), doplnili sme náš tím o Luciu Kohutovú a Michaela Botura (ČR).
Začiatok turnaja sprevádzal veľký organizačný chaos. Vyzerá to, že organizátori si neprečítali môj registračný e-mail, v ktorom som registroval náš aj český tím, ale iba automaticky registrovali slovenský tím v pôvodnom zložení. Nakoniec všetko dobre dopadlo, ale mierny chaos pokračoval ďalej (hráči napríklad nevedeli koľko rozdaní v zostave hrať).



Celkové hodnotenie
Hodnotenie jednotlivých zápasov výrazne sťažuje malý počet rozdaní v zápase. Zároveň mnohé tímy na turnaji (vrátane nás) mali nevyrovnané družstvá a na výsledok rozdaní často malo vplyv, ktorý hráč družstva mal urobiť dôležité zahranie. Bežne sa stávalo, že jeden súper pri stolíku bol oveľa lepŠí ako druhý. To sa ešte viac podpísalo pod to, že výsledky jednotlivých zápasov sú veľmi nevyvážené. Čo sa týka nášho tímu, až 1 až 2 výnimky sme podávali konzistentné výkony (aj keď to tak nevyzerá) s podobným množstvom chýb (so štatisticky zodpovedajúcimi odchylkami).
 
Turnaj preto ťažko hodnotiť po zápasoch, zmysluplnejšie je celkové hodnotenie. Na prvý pohľad sa môže javiť, že tím podal v prvej polovici turnaja výrazne lepší výkon ako v druhej. Nie je však tomu tak. Výborné 3. miesto v polčase turnaja bolo spôsobené najmä tým, že sme mali za sebou súboje s najslabšími tímami. Zároveň, zo súbojov proti silnejším družstvám sme vyhrali iba s Poliakmi, ktorí sa pomaly rozbiehali, a remizovali sme s Francúzmi, pričom oba tieto výsledky sa dali hodnotiť ako pomerne šťastné. Každopádne po polovici turnaja, môj odhad šance na postup narástol z 20% na cca 50% (zatiaľčo na prvý pohľad to mohlo vyzerať, že sme už jednou nohou v štvrťfinále). Nasledovalo však niekoľko zápasov, kde sme mali viac smoly ako šťastia a šanca na postup  postupne klesala. Zároveň mnohé tímy počas turnaja zlepšovali svoj výkon (napr. Poľsko, Dánsko, Holandsko), nás sa tento trend netýkal.
 
Celkové umiestnenie je o niečo lepšie, než som predpokladal pred turnajom. Spätne, poznajúc silu tímov by som povedal, že 11. miesto a získané VP sú mierne pod možnosťami tímu (cca o 10 VP). Časť (asi polovicu) z tohoto rozdielu by som dal na vrub miernej smole oproti štatistickému priemeru (tu iba hádam, naozaj ťažko to presne určiť). Náhodné udalosti pri tomto formáte posunú výsledné VP tímu o cca +- 10 VP, výnimočne aj viac, takže takýto posun nie je nič mimoriadne. Ďalsiu časť (cca 30%) by som priložil miestnym podmienkam - niektorí hráči mali hnačky, večerné teplo na izbách niektorých hráčov unavovalo. Zvyšok (cca 20% zo spomínaných 10 VP) bolo možné získať ak by som postupoval rozhodnejšie v niektorých situáciách, ktoré som vedel ovplyvniť Uvediem dva príklady. Napríklad, niekoľkokrát večer som mohol usmerniť aktivitua tým zabrániť vylihovaniu v teplej izbe, ktoré určite nemá dobrý vplyv na celkovú mentálnu pripravenosť. Snahy síce boli, ale chcelo to väčší dôraz (ktorý mi nie je príliš vlastný), aby som prekonal lenivosť (spôsobenú aj spomínaným teplom). Okrem toho mám pocit, že aspoň v jednom prípade som mohol skôr zasiahnuť voči  posunu v hernom štýle jedného z párov.
 
Toto sa týka rezerv priamo na turnaji. Rezervy v príprave boli oveľa väčšie. Najmä Adam počas predchádzajúceho roka odohral veľmi málo rozdaní. Rozhodnutie uprednostiť poctivé štúdium pred bridžom síce možno hodnotiť len pozitívne, avšak zvyšok času, ktorý venoval bridžu, trávil väčšinou ako rozhodca. Z hľadiska výsledku tímu by určite pomohlo, keby tento čas venoval radŠej hernej príprave. Ďalším slabším článkom v tíme je Jakub. V jeho prípade nebola príprava až taká zlá, technicky však pomerne zaostáva za zvyškom družstva. Na tento problém však nie je jednoduché riešenie a bude musieť na sebe výrazne zapracovať, ak nechce byť veľkou slabinou družstva (v prípade jeho nominácie) vo vyššej vekovej kategórii.
 
Tento turnaj je posledným turnajom tohoto tímu v kategórii U20. Konkurencia v kategórii U25 je oveľa silnejšia. Všetci hráči budú musieť na sebe zapracovať, aby Slovensko v prípade účasti v kategórii U25 malo šancu na dobrý výsledok. Potešiteľné však je, v kategórii U25 máme aspoň čiastočne z čoho vyberať. Takže o rok v Nórsku (ak budú financie na túto extrémne finančne náročnú výpravu) budeme mať aspoň túto výhodu.
 
  Fotoalbum z Istanbulu
 
 
?
English (auto-detected) » Slovak
 
 
 
?
English (auto-detected) » Slovak
 

Ďalšie články na túto tému: