Istanbul 2014, štvrtý deň Tlačiť E-mail
Napísal Robert Lukoťka, Edo Velecký   
17. 08. 2014
Výsledky štvrtého dňa:

1. DENMARK vs SLOVAKIA 17.04 - 2.96 VP (37 - 7 IMP)
Slovenský nedobrý slem nešiel splniť, dánsky podobný slem však splniť šlo. A kedže ani ináč sa príliš nedarilo, tak naše družstvo kleslo na 12. miesto, 10 VP za postupovým ôsmym miestom. O možnom návrate do postupovej osmičky rozhodnú nasledujúce dva neľahké zápasy.

2.SLOVAKIA vs CHINA HONG KONG 15.06 - 4.94 VP (37 - 18 IMP)
Zápas dopadol dobre, ale výkon nebol oveľa lepší, avšak súperi pomohli: hrali nesplniteľný veľký slem a neporazili zlé 4piky. Mohlo byť aj veselšie. Stačilo by dodržať, že súťaže sa nevyhrávaju skvelými zahraniami (tie samozrejme potešia, ale sú len doplnkom dobrého bridžu, nie jeho základom), nevyhrávajú sa licitovaním natiahnutých slemov, o ktorých sa iným ani nesníva, ale vyhrávajú sa plnením normálnych záväzkov, využitím zaváhaní súperov a vyhnutím sa špekulatívnych zahraní v nejasnej situácii.

3. SLOVAKIA vs CZECH REPUBLIC 6.77 - 13.23 VP (24 - 35 IMP)
Výsledok susedského derby podľa mojej mienky odzrkadlil reálny pomer síl medzi týmito družstvami.

Poradie po dvanástom kole:

Ako vidíte, Slovensko kleslo na 11. miesto s odstupom 18VP na ôsme miesto Poľska. Aj keď dnes hrali naši lepšie ako včera, aj tak šance na postup sú už len teoretické. Do konca zostávajú ešte 3kolá. Ak počítame, že na umiestnenie v prvej polovičke súťaže stačí 50percent bodov plus niečo, tak by na postup mohlo stačiť niečo okolo 155 VP. Situáciu ale skresľujú dve výrazne slabšie družstvá v súťaž, hlavne jedno z nich. Ku tým 155 VP si môžeme na konto týchto družstiev pripočítať ešte najmenej 15 VP. Na postup bude potrebných zhruba 170-175 VP. Naše družstvo má teraz 120 VP. Získať ešte môže teoreticky 60 VP, čo by prípadne mohlo stačiť. K tomu sa však treba vyhnúť hrubým chybám. A mať dosť športového šťastie. Budeme držať palce.
K dispozícii máme stránku šampionátu, kde možno nájsť priebežné výsledky a ostatné zaujímavé výsledky.


Spravodajstvo NPC:

MS - štvrtý deň

Výsledky zápasov:
Slovensko - Dánsko 2.96:17.04 (7:37)
Slovensko - Hongkong 15.06:4.94 (37:18)
Slovensko -  Česko 6.77:13.23 (24:35)
Po štvrtom dni: 11. miesto 120.02, dnes sme získali 25.79 VP.

Slovensko - Dánsko 2.96:17.04 (7:37)

Zápas bol z našej strany hraný oveľa lepšie ako mnohé víťazné zápasy, napriek tomu si pripisujeme vysokú prehru.
O výsledku rozdania rozhodli dve slemové rozdania. V 26. rozdaní Dáni vydražili slem s dvoma vyváženými rukami na 5-2 tromfoch a 28 bodoch. Ruky obsahovali potrebné figúry a kľúčový impas sedel. V prípade tromfového štartu bol namiesto šnapu k dispozícii zdvih na skvíz.
 
Dovolím si povedať, že Dáni by po takej dražbe s podobnými rukami padli v 9 z 10 partií, teraz však nie. V 27. rozdaní sme naopak my vylicitovali celkom dobrý slem, žiaľ tromfy sa delia 4-1 a slem sa nedá splniť. Tieto dve rozdania (v oboch sme zahrali dobre, resp súperi zle, akurát karty boli smolne umiestnené) otočili spolu 40 IMPov a v podstate rozhodli o výsledku zápasu. My sme mali dobrú šancu pripísať si pekný zápis v rozdaní č. 18:

Po priamočiarej dražbe súperi zohrávali 4S z juhu. Juro (W) má problém s výnosom. Vybral si malý tref. Žiaľ Jakub (E) po zobratí prvého zdvihu na QC vrátil úplne nezmyselne srdce. V koncovke ešte prebil Jurov zdvih svojím prirodzeným tromfovým zdvihom, takže sme na partii stratili 1IMP.
 
Slovensko - Hongkong 15.06:4.94 (37:18)
 
Ďalší pomerne dobre odohraný zápas s akceptovateľným množstvom chýb. Najväčšie zápisy sme získali v rozdaniach č. 4 a 12. V rozdaní č. 4 Martin skvelou zohravkou otočil Adamovu zlú dražbu na veľký kladný zápis.

N vyniesol svoj singl tref. Juh nenašiel porážajúcu (ale veľmi ťažko nájditeľnú) obranu - prepustenie. Juh vrátil káro. Martin zobral káro kráľom a stiahol dve kolá tromfov. Následne hral trefy. N šnapol pik a zľahčil rozdanie zahraním AH a kára. Potom je už splnenie priamočiare. Záväzok sa však plní aj bez tejto pomoci, keď že aj po zahraní kára je možné šnapnúť na stole srdce.
 
V rozdaní č. 12 sa Martin dozvedel o Adamovej karte takmer všetko (až na 10C) a usúdil, že veľký slem je prinajlepšom na impas (ak Adam 10C má). V druhej miestnosti také informácie nemali a vylicitovali veľký slem na impas (ťažko očakávať, že by absencia 10C na dražbe niečo  zmenila, v tom prípade by bol veľký slem veľmi zlý). Našťastie, impas nesedel. A pripísali sme si 14 impov. Tentokrát naša správnejšia hra priniesla zisk.


Slovensko -  Česko 6.77:13.23 (24:35)
 
Tento zápas sme odohrali celkom kvalitne, chyby sa však opäť objavili. Dobre však hral aj súper, takže to na víťazstvo nestačilo. Veľké zápisy sme si pripísali v rozdaniach číslo 21 a 26. V rozdaní 21 dostala kvalitná obrana Jura a Jakuba hlavného hráča do náročnej koncovky, ktorú sa mu nepodarilo správne vyriešiť. V rozdaní 26 Juro odhalil singl AH a porazil 3NT, čo sa súperom nepodarilo (vo vugraphe bola hra zachytená zle).
 
Naopak stratili sme na licitačnom nedorozumení, ktoré skončilo v zlom sleme (rozdanie č. 24) a na neuhádnutí spôsobu zahratia tromfov v rozdaní č. 27 (na druhom stole po výnose z opačnej strany neprišiel šnap a hru bolo ľahké splniť +1).
 
Postup do šťvrťfinále je už vysoko nepravdepodobný, stále však možno zabojovať o umiestnenie v top 10, ktoré podľa mojho názoru je možné považovať za úspech (aj keď po takomto priebehu to možno tak nevyzerá).

Fotoalbum z Istanbulu
 
 
?
English (auto-detected) » Slovak
 
 
 
?
English (auto-detected) » Slovak
 

Ďalšie články na túto tému:

 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.