Tretí deň na MEJ2013 Tlačiť E-mail
Napísal Robert Lukoťka   
17. 07. 2013
Výsledky slovenskej dorasteneckej reprezentácie na MEJ v tretí hrací deň:

Kolo Súper(umiestnenie) VP imp Umiestnenie po zápase
7 Holandsko(1) 0-20 34-110 12
8 Lotyšsko(17) 18.63 - 1.37 92 - 42 11
9 Švédsko(3) 18.23-1.77 65-19 7


Majstrovstvá sa konajú v areáli hotela GEM pomerne na okraji Wroclawy. Ponuku ubytovať sa v hoteli sme neprijali a radšej sme si našli hostel o 50 euro na osobu na noc lacnejší,vzdialený od miesta hrania cca 20 minut pešo v pomerne príjemnom prostredí. Hracou miestnosťou je veľká športová hala. Súčasťou hotelu je množstvo športovísk. Škoda, že program je taký nahustený, že v podstate nič z ponúkaných vecí nestihneme využiť (juniori sú na tom o čosi lepšie).

Z nášho hľadiska je najväším problémom zadováženie obeda. V blízkom okolí nie sú rozumné (okrem hotelovej reštaurácie, ktorá je plne vyťažená a objednané jedlo bolo naozaj drahé) možnosti obedovania. Na obed preto improvizujeme.

Poďme k tretiemu dňu. Dvaja špičkoví súperi a jeden súper z kategórie ľahších - Holandsko, Lotyšsko a Švédsko. Očakával som zhruba 25 VP.

Prvý zápas sme hrali s Holandskom. Prehrali sme 20:0 napriek tomu, že Holanďania urobili niekoľko chýb. My sme ich však urobili oveľa viac, preto takýto výsledok. Ako som po prehre s Poľskom napísal, že sme na naše možnosti hrali pomerne dobre iba súper bol veľmi kvalitný, tak teraz sme s podobne silným súperom hrali zle. Nie je to však nič neočakávané. Pri takomto dlhom turnaji v podstate musí prísť zápas, kde družstvo urobí výrazne nadpriemerný počet chýb, a to sa potom s výsledkom vo zvyšných rozdaniach ťažko niečo robí. Môže nás len tešiť, že keď už tento výpadok prišiel, prišiel aspoň proti silnému súperovi, ktorý hral pomerne dobre. Takže ani pri štandardnom výkone by sme veľa VP nebrali.

Druhý zápas Lotyšsko. Chlapci napriek vysokej prehre nastupovali v dobrej nálade. Začiatok nebol dobrý. V druhom rozdaní sa Jurovi a Kubovi nepodarilo poraziť 3NT, Adamovi s Martinom sa nepodarilo vydražiť pomerne dobrý slem. Lotyši však reagovali niekoľkými chybami, čím nás dostali do slušného vedenia. Vedenie sme si upevnili v rozdaní čislo 13, keď Juro ako jeden z mála hráčov splnil dobrý srdcový slem.



N E S(Juro) W
1C p 1H p
3D* p 3S* x*
4C* p 4D* p
4S* p 4NT* p
5D* p 6H

3D ukazuju krátkosť károvú 15-17 bodov (v podstate minisplinter), kontra je výnosová. Nasledujú cue-bidy ukazujúce kontroly, BLACKWOOD. 5D ukazuje 0 alebo 3 z piatich kľúčových hodnôt.

Ako vidno trefový impas nesedí. Treba preto uhádnuť srdcia (pri hádaní treba vychádzať z toho, že trefy nesedia - inak sa slem splní). Bez dodatočných informácií je správne zahrať srcia buď na vypadnutie, alebo na to, že QH je v inej ruke ako KC (je väčšia pravdepodobnosť, že chýbajúce figúry sú v rôznych listoch), ťažko z hlavy rozhodnúť ktorá zohrávka je lepšia. Našťastie Juro nebol bez informácií. Východ vyniesol QD. Tým sa v podstate priznal, že má kára a piky. Juro vďaka tomu správne odhadol, že dámu srdcovú má asi západ. Zároveň očakával, že s peknými pikami by východ s KC určite zasiahol 1S. Preto trefy neimpasoval a zahral eso a tým odstránil singl kráľa za esom, čím získal 13 zdvihov. +13 IMPov. V zvyšných rozdaniach vzniklo niekoľko zápisov, celkovo však mierne v náš prospech. Rozdiel bol teda vysoký. Vyhrali sme 18,83 : 1,37. Otriasli sme sa z nepodareného prvého zápasu a splnili sme úlohu favorita.

Večer nás čakal ďalší súper z čela tabuľky - Švédsko. Veci sa začali pre nás veľmi dobre. Rovnako ako proti Poľsku sme si želali jednoduché ploché rozdania. A tie prichádzali, čo nám ako outsiderom vyhovovalo. Prvý veľký zápis prišiel až v 8. rozdaní prekvapivo na našu stranu.



Švédi mali v licitácii priveľké oči a padli z 5S. Po peknom tromfovom výnose od Jura mohli padnúť aj viac ako 1x, jeden padák však sľuboval dobrý výsledok. Na druhom stole zohrával 4S na východe sediaci Martin. Tiež dostal tromfový výnos, bez ktorého by rozdanie bolo jednoduché. Zobral ho na stole JS. Zahral srdce do J. Juh zobral dámou a vrátil tromf. Martin zobral tromf na stole a prebil si jedno srdce. Prešiel do ruky trefom, odtromfoval a stiahol trefy. Nasledovalo káro. Keby juh zobral esom ocitne sa v nútenom vynose. Preto prepustil. Martin nasadil kráľa a 13-ty tref zabezpečil nadzdvih.

Tak ako sa počas turnaja vyskytne zápas, v ktorom družstvo urobí nadpriemerný počet chýb, vyskytne sa aj zápas, kde družstvo urobí podpriemerný počet chýb. Chyby v zápase prekvapivo robili najmä Švédi. Niekedy nám taktiež pomohlo aj šťastie.



Srdcový slem je o čosi horší ako sa na prvý pohľad zdá a zohrať ho nie je jednoduché ani pri dobrom delení tromfov. Švédi vydražili 6H ktoré samozrejme nesplnili. Martin s Adamom mali drobné licitačné nedorozumenie, ktoré im pomohlo nedražiť slem (problém nebol zásadný, ale naklonil misky váh v prospech nedraženia). Stále však treba 5H splniť. Zohrával Martin na E. Juh začal AS. Pokračoval malým!!! trefom, ktorý Martin zobral esom. Nevediac o zlej rozlohe tromfov stiahol eso kárové a šnapol káro (to pri rozumnej rozlohe kár a srdcí zaručuje záväzok). Následne zahral KH pripravený claimovať, keď sa objavil problém. Našťastie vypadnutý JD dával slušnú šancu na splnenie záväzku. Martin prebil pik a na dve kára zahodil dva trefy. To mu umožnilo prebiť tref. Na záver poprebíjal kára a piky do kríža veľkými tromfami a juh iba smutne podšnapovával.

V rozdaní 17 ešte Švédi zdokumentovali svoje trápenie hraním 5H na 4-0 fite. Keďže Kubo s Jurom zvládli pomerne ťažkú kartu a vydražili optimálnych 6C, ktoré Kubo aj splnil, pripísali sme si 15 IMPov. Celkovo sme zápas vyhrali 18,23 : 1,77. Prekvapivo teda - želali sme si relatívne ploché rozdania, tie aj prišli, ale napriek tomu sme proti favoritovi vysoko vyhrali. Deň bol napriek rozpačitému začiatku mimoriadne úspešný.

Dnes nás čakajú Francúzi a Maďari. Večer máme voľno. Dúfame, že by sme si mohli udržať zhruba súčasné umiestnenie ešte do zajtra. Večer, vďaka voľnu, sa konečne hádam aj dostaneme do mesta.


Ďalšie články na túto tému:

 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.