Druhý deň na MEJ2013 Tlačiť E-mail
Napísal Robert Lukoťka   
16. 07. 2013
Výsledky slovenskej dorasteneckej reprezentácie na MEJ v druhý deň:

Kolo Súper VP imp Poradie
4 Anglicko 9.18-10.82 42-45 8
5 Rusko 14.01-5.99 67-50 7
6 Poľsko 5.06-14.94 27-49 10
Včera som počul vyjadrenie anglického trénera, že jeho tím určite nemá na medailu. Preto som veril, že by chlapci mohli uhrať pri troške šťastia zhruba remízu. Toto sa do bodky naplnilo.

Začiatok bol príjemný. V otvorenej miestnosti v prvom rozdaní Angličania po dobrom bloku vyšli do nezmyselného slemu. +10 IMPov. V priebehu zápasu sa niekoľko rozdaní chlapcom úplne nepodarilo. Remízu zachraňovali dva slemy. V rozdaní číslo 7 Adam a Martin vydražili 6C. Zohrával Martin.



Výnos 10C. Martin ju zobral esom a zahral karo dámu. Zdvih zobral E a zahral tromf. Pomerne prirodzené zahranie - začať si vypracovávať piky vedie k problémom. Martin správne najprv prebil káro. Vrátil sa do ruky esom, odtromfoval. Zostáva iba uhádnuť polohu pikov. V tomto prípade sú však obe alternatívne zohrávky úspešné.

Druhým úspešným slemom bolo rozdanie číslo 17, kde hlavný hráč musí nájsť tromfovú dámu (po srdcovom výnose musí dáma padnúť pod AK). Oba slemy boli obstojné, avšak od 100% mali ďaleko. Takže nakoniec aj zásluhou potrebnej dávky šťastia sa zápas skončil zhruba remízou.

V predchádzajúcom komentári som písal o konvencii Rusov, otvorenie 2C znamená slabé na kárach alebo veľmi silné. Na moju otázku, komu táto hláška spôsobí viac problémov, som dostal odpoveď hneď v prvom rozdaní.

<

N E(Juro) S W(Kubo)
2C p 2D 2S
x 3S p p
p
Kubo usúdil, že po hláške 2S hlavný hráč ukáže silnú variantu a Juro príde na to, že jeho hláška je vlastne blok (v príprave sme si prešli iba priamu pozíciu a nie pozíciu po odpovedi 2D). Juro s fitom zvýšil na 3 a súperi zostali zaskočení. Kubo nepozornou zohrávkou padol trikrát namiesto dvakrát, stále to však bolo +7 IMPov. V druhej miestnosti Adam splnil pohodlné 4H. Počas zápasu som kibicoval Kubovi. Na môj vkus dosť prelicitoval. V niekoľkých rozdaniach sa Juro s Kubom ocitli privysoko. V štvrtom rozdaní situáciu pekne zachraňoval Juro.



N E(Juro) S W(Kubo)
p
p 1S 2C 3C*
p 3S p p
p
Juro otvoril na treťom mieste slabším 1S (farba by mohla byť o čosi lepšia, ale v podstate je to normálne otvorenie na treťom mieste). Kubo si zhodnotil svoj list na invit a napriek alternatívam, ktoré ponúkal systém, zadražil invit na pikoch. 3S boli dosť vysoko.

Kárový výnos juhu zobral sever jackom. Možno to tak nevyzerá, ale Jurovi akurát vznikol rozhodujúci zdvih. Sever dal juhu kárový ruf. Juh zahral tref. Juro zobral esom a zahral tromf. Juh vrátil srdce, ktoré Juro zobral esom. Následne si Juro pomocou dvoch tromfových vstupov vypracoval prebíjaním zdvih na 8D, na ktorú sa po odtromfovaní dostal pomocou srdcového kráľa. Trochu smoly sme mali v rozdaní číslo 8, kde Martin neuhádol pri zohrávaní slemu tromfy (kompenzácia šťastia zo zápasu s Anglickom). Veľký 16 IMPový zápis sme si pripísali v rozdaní číslo 10, kde Rusi nechali hrať Adama 3Sx. Keďže neprišiel srdcový výnos, Adam záväzok splnil. Na druhom stole Kubo splnil 3NT.

Nasledovalo niekoľko chýb na oboch stranách. Zo série veľkých zápisov sme vyšli so slušným náskokom. Žiaľ v poslednom rozdaní sa Martinovi nepodarilo splniť 4 srdcia. Museli sme sa uspokojiť s miernym víťazstvom 14 : 6.

Tretí zápas proti Poľsku bol vysielaný na BBO. Proti silnému súperovi, by sme uvítali nenáročné rozdania. Žial prišli extrémne obratové rozdania a v ostatných zápasoch lietali stovky IMPov. Dlho to pre nás vyzeralo zle. Poliaci hrali veľmi pozorne, robili minimum chýb a rozhodovali sa dobre. Chlapci občas prispeli do skóre nejakou tou chybou. A tak to pred poslednými troma nevyzeralo dobre - stav bol 49 : 1. Aj keď stav vyzerá veľmi zle, rozdania boli také náročne, že väčšina tímov vydala viac ako 50 IMPov. V posledných troch rozdaniach však došlo aj na Poliakov. Vyrobili tri zlé výsledky. Vzhľadom na náročnosť rozdaní a silu súpera je teda celkovým výsledkom pomerne prijateľná prehra 5,06 : 14,48 (bol to druhý najvyrovnanejší zápas kola, niekoľko zápasov skončilo 25 : 0 a niekoľko tímov získalo vyše 100 IMPov).


Ďalšie články na túto tému: