Prvý deň na MEJ2013 Tlačiť E-mail
Napísal Robert Lukoťka   
15. 07. 2013
Výsledky slovenskej dorasteneckej reprezentácie na MEJ v prvý deň:

Kolo Súper VP imp Poradie
1 Rakúsko 19-1 73-19 1-2
2 Česko 14,2-5,8 49-41 2
3 Turecko 5,42-14,58 34-54 8
Cesta do Wroclawu bola pomerne náročná. Trochu sme blúdili po poľských mestách, takže sme dorazili rovno na záver registrácie. Tím prišiel v celkom dobrej nálade, večer sme si dali pizzu, prezreli si konvenčné karty najbližších súperov. Žreb nám prial, prvý deň sľuboval dobrý štart. Dúfali sme, že by sa nám mohlo podariť vyhrať všetky tri zápasy.

Prvým súperom bolo Rakúsko. Rakúšania sa dlhodobo pohybujú na ME juniorov na posledných miestach, takže som očakával, že sme favoriti. Chlapci úlohu favoritov splnili, aj napriek niekoľkým chybám sme vyhrali pohodlne a vysoko 19 : 1.

Druhý zápas bola prestížna záležitosť - súperom boli Česi. Pred zápasom sme sa cítili ako mierni favoriti. Začiatok bol ale tvrdý. Vo štvrtom rozdaní Jakabšic-Kvoček vymysleli nepochopiteľné 4S na 4-2fite, pričom ani nedošlo k nejakému hrubému licitačnému nedorozumeniu. Výsledok -5 v drahej za 500 a -12 impov. Našťastie o dve rozdania zareagovali hneď chybami na obidvoch stoloch súčasne súperi - v oboch prípadoch hrali srdcia. Raz po nedorozumení s veľkym transferom 4H-5 a druhy krat po pre mňa nepochopiteľnej obete proti ničomu 5Hx-2. Strata prišla v rozlohovom rozdaní 8. Martin Vodička s Adamom Kubicom sa z ponúkajúcich sa záväzkov dostali do najhoršieho - dostali sa do pomerne ťažkých 4pikov, ktore žiaľ nesplnili. Češi napriek šikénu zohrali jednoduché 3NT. V rozdaní ide dokonca 6C.

Velky zápis prišiel v rozdaní čislo 9.


N E S W
1NT p 2C* 2S
p 3S 4D 4S
x p p p

Juro Kvoček na Staymana povedal skromné 2S (srdcia asi nemá zmysel ukazovať). Sever nevedel, čo sa skrýva v rozdaní a dal pochybnú kontru ktorú sa juh neodvážil vybrať. Po tom ako si súperi nestiali AD kým sa dalo, bol záväzok dokonca splnený s nadzdvihom. Na druhom stole Maťo pohodlne splnil 5D. Plus 16 IMPov. Nasledovalo niekoľko menších zápisov, záver sme však mali lepší vďaka 5 IMPovým zápisom v rozdaniach 17-19. Výsledok dobrý - 14,20 : 5,80 aj napriek niekoľkým chybám.
Tretí zápas dňa Turecko. Program ME bude veľmi náročný. V podstate každý deň budeme hrať 60 rozdaní a nebude moc času na oddych ani iné aktivity. Hneď v prvom rozdaní sa diali veci.



N E S W(Juro)
3D p p x
p 4D* p 4H
p Dražba sa mi moc nepozdáva, ale záväzok je správny. 4D dáva na výber medzi drahými. Po tom ako Juro musel raz šnapnúť na stole, musel hádať, či je J štvrté u S alebo druhé u N. Neuhádol. Možno aj to spolu s faktom, že v druhom rozdaní súperi splnili náročnú avšak normálnu hru, spôsobilo prílišnú agresivitu v rozdaní čislo 3 (4S sa dá splniť po uhádnutí polohy tromfov) a zlú obranu v rozdaní číslo 4 (AC vynos a v druhom zdvihu AH do vzduchu). Možno keby vedeli, že na prvom rozdaní sme zarobili 11 IMPov, hra by bola kľudnejšia. Na druhom stole sa totiž stalo toto:

N (Ad) E S W
3NT* x 4C* x
4D p p x
p p p

3NT ukazovalo blok v lacnej, 4C hľadá farbu. Superi nezvládli prestať kontrovať. Záväzok bol pomerne príjemný. Po károvom výnose zobral Adam Kubica druhý kárový štych JD a expasol QS. E zobral kráľom. Po dvoch kolách srdcí Adam dobre odhadol situáciu v pikoch (3-3 J v impase alebo 4-2 s dubl J za) a splnil záväzok.

Potom však prišli, ako som už spomínal zlé výsledky. Zlé výsledky prerušil v 8. rozdaní, síce malým zápisom, ale peknou zohrávkou, Juro.


N E S W (Juro)
1D
p 1S x 1NT
p p p

Po trefovom výnose zahral zo stola QC. Nasledovali KC a AC. V druhom štychu rýchlo JS, ktoré súperi zobrali kráľom. Piky na stole vyzerali hrozivo. Juh na to zareagoval zahratím 10C aby vyrazil vstup na stôl. To vypracovalo trefy. Zo stola Juro zahral QS. N zobral esom a zahral tref. Juro odohral 13-ty tref a zahral AH a QH - súperi QH musia prepustiť, inak má Juro vstup na 10S. Potom kľudne pustil súperov na štych. Stiahnu si niekoľko srdcí ale nakoniec musia buď zahrať pik (na stole je vysoká 10) alebo káro (urobiť za Jura impas na ktorý nemá prechod).

V rozdaní 12 sa Turkom podarilo skoro neuveriteľne napchať trochu prelicitovaných 6NT (zohrával Adam). Keďže na druhom stole Turci padali z 6NT, pripísali sme si 16 IMP. Žiaľ, na záver prišli dve vysokostupňové dražby, v ktorých Turkom šťastena priala - v oboch prípadoch bola licitácia z ich strany dosť šialená (na stole kde hrali Adam s Martinom zrejme očakávali, že vysoko prehrávajú). V oboch prípadoch ich však zachránil dvojitý fit, ktorý nebolo možné z dražby vydedukovať. 22 IMPov v dvoch rozdaniach otočilo zápas v prospech Turkov.

Dnes nás čaka náročný deň Anglicko, Rusko a Poľsko. Veľké oči nemáme, ale dúfam že nejaké ako-tak slušné VP donesieme. Čo sa týka systémov súperov, najväčšou zaujímavosťou je otvorenie Rusov 2C znamenajúce silný tref alebo blok na kárach (dneska sme nezaznamenali nijakú perličku). Uvidíme komu toto otvorenie narobí viac nepríjemností :).


Ďalšie články na túto tému:

 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.