Home EdoWell Volajte rozhodcu pri každej nezrovnalosti, človek nikdy nevie...
Volajte rozhodcu pri každej nezrovnalosti, človek nikdy nevie... Tlačiť E-mail
Utorok, 18 August 2015 17:24

Mike Passell (1947) je jeden z najúspešnejších amerických hráčov. Vyhral všetko, čo sa dalo. Podľa majstrovských bodov patril medzi troch najúspešnejších hráčov. Áno, patril. Už nepatrí. Prišiel totiž o štvrtinu majstrovských bodov. Ako a hlavne prečo?

Dajme slovo postihnutému. Hral kvalitnú cenenú regionálnu súťaž, Švajčiara, na pozícii N. Počas hry sa staral o prísun a odsun bordov. Jeden z bordov, potom ako v ňom získali zlý výsledok, pohodil na podlahu... Niekedy počas nasledujúceho rozdania si všimol, že jedna karta z toho bordu vyletela von. Bol presvedčený, že patrí jednému zo súperov a tak ju aj vsunul do bordu. Pred odnesením rozdaní na ďalší stôl, ešte karty súperov prepočítal. Vyšlo najavo, že jeden ich má 14, druhý 12. Keďže bol presvedčený, že vie, ktorá karta to vypadla a ktorú teda treba premiestniť, tak ju aj prehodil. Všetko sa dialo lícom karty dole, teda nebolo vidieť, o ktorú ide. Keď zápas skončil, tak družstvá pri porovnaní výsledkov zistili, že rozdanie nebolo dané do pôvodného tvaru, ale dohodli sa, že to nechajú tak a do výsledku zarátali 2 impy, ktoré v ňom získali súperi Passellovho družstva. Rozhodcu neobťažovali, však sú kamaráti...

To sa stalo niekedy začiatkom roka. O mesiac sa zásluhou jedného zo súperov z tejto situácie stalo zámerná zmena rozdania. O Passellovu verziu sa začali zaujímať členovia etického výboru ACBL (prešetrovali kolegu, lebo Passell je tiež jeho členom). A v auguste, počas letných majstrovstiev USA, teda minulý týždeň, bolo rozhodnuté. Passell, ktorý stále uvádzal svoju verziu udalostí, bol uznaný vinným v štyroch bodoch:

  • porušenia bridžových pravidiel
  • porušenia pravidiel dotyčnej súťaže
  • porušenia etických pravidiel
  • z podvodu spôsobeného prearanžovaním rozdania alebo jeho časti

V oficiálnom verdikte komisie je Passell teda mimo iného uznaný vinný z podvodu, z priestupku to najhoršieho možného. Trest obsahuje 13 mesačnú skúšobnú dobu (nemám tušenia, čo to znamená konkrétne) a odňatie 25% majstrovských bodov (imho: nakoľko nebola preukázaná súvislosť medzi posudzovanou udalosťou a získanými MB, tak ide o zvláštny trest). Postup orgánov ACBL pritom ukazuje typickú americkú črtu: v boji proti podvodom platí padni komu padni bez akejkoľvek výnimky.

Passell sám tvrdí, že je nevinný - teda mimo toho, že bol hlupák a že nezavolal rozhodcu. Jeho čistá reputácia dostala tvrdý úder a ani úspech v prípadnom odvolaní nevráti jej pôvodný lesk. Nevráti, lebo ľudia sú už takí... aj keď sa zdá, že jeho verzia vyzerá prijateľne a je väčšinovo prijímaná ako pravdivá. Podrobnejší popis celej udalosti z jeho pera spolu s bohatou diskusiou je tu.

Na záver (ten sa píše fakt ľahko...):

Pri nezrovnalosti volajte vždy rozhodcu (aj vtedy, keď ste teoreticky nezúčastnený hráč alebo tichý hráč). Len tak ochránite svoje práva a len tak zamedzíte prípadnému nepriaznivému vývinu na pohľad nevinnej udalosti.

„Mít rád lidi a milovat lidi to je celé tajemství a snad jediný recept na štěstí.“ Jan Werich
 

Pridať komentár

Bezpečnostný kód
Obnoviť