Majstrovstvá Európy mládeže 2015 Tlačiť E-mail
26. 07. 2015

V nórskom Troms0 sa v dňoch 18-25. júla 2015 konali majstrovstvá Európy mládeže. O titul sa bojovalo v štyroch kategóriách. Slovensko sa majstrovstiev Európy nezúčastnilo.

Ako prví skončili súťaž v najmladšej kategórii U16. Titul putoval do Poľska, strieborné medaily do Francúzska a bronz do Švédska. V kategórii bolo klasifikovaných celkovo 11 družstiev, české družstvo obsadilo siedme miesto.

Najmenej družstiev - šesť - sa zúčastnilo kategórie dievčat. Aby bolo vyplnený predpokladaný hrací program, tak si družstvá zahrali štvornásobné round robin, po ktorom titul putoval do Francúzska, striebro do Poľska a bronz do Talianska.

V kategórii U21 sa súťaže zúčastnilo 16 družstiev. V súťaži sme mohli sledovať boj českého družstva o postup na majstrovstvá sveta, ktorý napokon skončil neúspešne (postupovalo prvých 6 družstiev, Češi obsadili napokon deviate miesto). Titul v tejto kategórii získali Holanďania pred favorizovanými Švédmi, tretie miesto patrilo Izraelu.

V najviac sledovanej a aj najviac obsadenej kategórii U26 bol boj o titul napínavý až do posledného rozdania dramatického posledného kola, do ktorého kartiboh nasadil divácky zaujímavé obratové rozdania. Z 18 zúčastnených družstiev zlaté medaily získali Poliaci (241.80VP) pred Švédskom (241.54VP), pričom rozdiel VP predstavuje zhruba jeden zdvih. Tretie miesto patrilo Nórsku.

Z množstva zaujímavých rozdaní možno najviac zaujalo posledné rozdanie:

V kategórii U26 mali Švédi pred týmto rozdaním titul vo vrecku, akurát v ňom nesmeli stratiť 17 impov. Švédi však vylicitovali 6pikov z pozície W a po károvom výnose hlavný hráč nemohol splniť a 17 impová strata odsunula tri žlté korunky na druhé miesto.

Zaujímavejší príbeh je s týmto rozdaním spojený v kategórii U21, v ktorej v poslednom kole bojovali o titul Švédi hrajúci proti Čechom a Holanďania hrajúci Nórom, Holanďania mali pritom pred posledným kolom náskok cca 8VP. Uvedené zápasy mali dramatický a neočakávaný priebeh: po šiestich rozdaniach viedli Nóri o 50 impov, kým Češi v polovičke zápasu o vyše 40 impov. Favoriti však postupne znižovali rozdiel, Holanďania napokon zápas dokonca vyhrali. O švédskej prehre v zápase s Čechmi rozhodlo spomínané rozdanie, v ktorom sa na oboch stoloch hralo opäť 6pikov. Švédi záväzok hrali z pozície Eastu. Zdalo by sa, že z tejto pozície je slem neporaziteľný, ale v bridži je všetko možné.

Proti šiestim pikom vyniesol český South Michal Botur tromf. Tromf je pre hlavného hráča nepríjemný. Vzhľadom na komunikačné problémy hrozí, že nebude vedieť prebiť 2 srdcia na stole a tak musí hľadať inú cestu na splnenie záväzku. Hlavným hráčom bol Johan Säfsten, mladá švédska hviezda, ktorý sa však v tomto zápase naozaj nevyznamenal, mal na tričku napríklad trestnú kontru na 2srdcia (rarita: splnené s piatimi nadzvihmi!) alebo zohrávku piatich kár, ktorú založil na rozlohe, ktorá by mohla mať opodstatnenie, pokiaľ by jeden zo súperov mal aspoň 15 kariet. Säfsten v druhom zdvihu prešiel do ruky srdcom a zahral malý tref, ktorý Michal však prepustil! Toto zahratie malo neočakávaný účinok. Jednoduchý prepočet síce hovorí, že ak sú trefy 4-2, tak hlavný hráč trefy vypracuje, pokiaľ zahrá figúru a vypracované trefy mu dajú dostatok zdvihov. Hlavný hráč však nepočítal (viď spomínaných 5kár), súperov pravdepodobne podceňoval (Michal si svoje výborné zahratie asi vopred pripravil) a rozhodol sa pre špekulatívny impas na trefového jacka. Káro naspäť zobralo jeden prechod na stôl, hlavný práč prebil jeden malý tref, ale v ďalšom kole už zahral "deklarovaný" trefový tromfový impas a 17 impov v rozdaní 20 vyletelo švédskym komínom druhý raz, tentoraz ale plne zaslúžene.

Ďalšie články na túto tému:

 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.