ME2015 Troms0 mixy družstvá Tlačiť E-mail
02. 07. 2015
Untitled


V nórskom Troms0 (za polárnym kruhom) sa v dňoch 27.júna - 15.júla konajú otvorené majstrovstvá Európy. Slovenskí hráči sa tejto súťaže nezúčastňujú z viacerých dôvodov, ale predovšetkým vzhľadom na vysoké finančné nároky spojené s potenciálnou účasťou. Aj účasť z iných krajín je relatívne menšia ako na ME býva zvykom, dominuje účasť domácich hráčov, istým prekvapením (aspoň pre autora tohto textu) je vysoká účasť poľských hráčov.

Súťaže tohto druhu začínajú mixovými súťažami. Mixy sú v Európe veľmi obľúbené druhy súťaží, existuje veľa párov, ktoré sa na takúto súťaž vyslovene špecializuje a tak účasť v týchto súťažiach býva zvyčajne dobrá. Tak tomu bolo aj teraz, i keď úroveň predošlých ME nebola dosiahnutá, avšak aj tak sa súťaže družstiev zúčastnilo 87 družstiev.

Po štvordňovej súťaži - dva dni švajčiar, dva dni potom KO - sa víťazom stalo holandsko-dánske družstvo White House v zložení Meike Wortel-Jacco Hop and Christina Lund Madsen-Ton Bakkeren, ktoré v nervóznom (hlavne zásluhou kapitána poľského družstva A. Jaszczaka) finále na 28 rozdaní porazilo poľské družstvo AJ Diamonds v pomere 46-37 IMP.

K súťaži dodávam 2 perličky. Kým vo zvyšnej časti Európy dominujú alebo dokonca rastú extrémne horúčavy, tak v Troms0 to vyzerá asi takto:
Zima je nielen vonku (5-10 stupňov, vietor, dážď), ale aj v hracích miestnostiach. Hraje sa - hlavne ženy - vo vetrovkách, v kapucniach, šály okolo krku a podobne. Na druhej strane, ak sa splnia budúco týždňové predpovede meteorológov veštiacich až 38 stupňov pre niektoré časti Slovenska, tak by sme možno aj menili :).

Druhá perlička sa týka Jovanky Smederevac, rakúskej šampiónke v tejto súťaži z Ostende z roku 2013. Smederevac mala svoj titul obhajovať v Troms0, aj tam pricestovala, ale len preto, aby si potvrdila, že rakúska bridžová federácia jej účasť zamietla a svoj názor nezmenila, nakoľko hráčku predtým po rôznych rozporoch zbavila členstva. Detaily nájdete tu, Jovanku na obrázku vidíte kibicovať J. Upmarkovi pred tým, než sa pobrala domov.

Ďalšie články na túto tému:

 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.