Naši juniori na WHJ 2014 (štvrtý deň) Tlačiť E-mail
Napísal Edo Velecký   
03. 04. 2014
Doplnenie č.4. Po skončení základnej časti súťaže prvé štyri družstvá hrali semifinále (výsledky tu), zvyšné sa rozdelili do skupín A až E po štyroch družstvách, v poslednej z nich však bolo šesť družstiev (lebo spolu ich bolo 26). Naše družstvo (po základnej časti na 16.mieste) sa teda dostalo do skupiny C, kde vrátili prehru zo základnej časti Japoncom, ale opäť nestačili na Germany B a nad ich sily sa ukázali aj Netherlands Red. Výsledky sú tu:
V celkovom poradí Slovensko ale predbehlo Japoncov a tak v súťaži skončilo na 15. mieste. 15. miesto je možno za očakávaním našej verejnosti, ale dovolím si tvrdiť, že to nie je neúspech. Juniorský bridž je výkonnostne dosť vyrovnaný (nepleťme si ale túto vyrovnanosť so stabilitou výkonov hráčov), takže pre docielenie dobrého umiestnenia je potrebné podávať sústavne kvalitné výkony alebo sa musia stretnúť viaceré priaznivé faktory. Najlepšou a jedinou cestou k lepšiemu výkonu je pravidelný tréning a pravidelná hra na kvalitných súťažiach. SBZ  našu reprezentáciu U20 v tomto smere podporí všetkými prostriedkami, ale bez ich nasadenia a bez ich práce kvalitná reprezentácia na MS v Istanbule nie je možná.

Slovenská výprava sa zajtra (v piatok 4. apríla) predpoludním pustí na cestu domov, pričom v Prahe cez víkend niektorých z nich čaká baráž o postup o II. českej ligy.

 
Doplnenie č.3: po treťom dni, po odohratí 17 kôl, skončilo naše družstvo na 16. mieste, čiže si oproti včerajšku o jedno miesto pohoršilo, pričom však v tretí deň získalo viac ako 50% bodov. A aj v celej súťaži získalo viac ako 50% bodov, napriek tomu to stačilo len na spomínané 16. miesto z 26 účastníkov. Na konečnom umiestnení sa podpísala prehra v poslednom kole s postupujúcim a silným Izraelom, ktorý patril medzi tri družstvá s jasným, vyše 20 VP vysokým náskokom pred ostatnými. Do semifinálových bojov postúpilo ešte Nórsko, Nemecko A a Dánsko, ktoré vyhralo tesný boj štyroch družstiev o postupové štvrté miesto (napokon stačilo 190VP na postup). Odohraté zápasy (8 výhier, 9 prehier) skončili nasledovne:


Doplnenie č.2: po druhom dni, po odohratí 11 kôl zo 17 kôl je naše družstvo na 15. mieste. Bolo na tom aj lepšie, po odohratí deviatich kôl bolo v tabuľke na deviatom mieste, avšak v závere dňa utrpelo dve prehry. Odohraté zápasy skončili nasledovne:


V stredu 2. apríla sa hraje ešte šesť kôl švajčiara, čiže v hre je ešte 120 VP. Podľa môjho odhadu na postup bude potrebných zhruba 205 VP, čo znamená, že naše družstvo potrebuje získať ešte 95 VP, ale rovnako môže stačiť aj 90 VP (možno i menej). Úloha je teda jasná, treba atakovať hranicu 200 VP a potom sa uvidí. K tomu treba samozrejme dobrý výkon a aj trochu šťastia, ktoré sa od družstva v dnešných večerných zápasoch trochu odklonilo.

Doplnenie č.1: po prvom dni je naše družstvo na 19. mieste (z 26 súťažiacich). Odohraté zápasy skončili nasledovne:




White House Juniors
(WHJ) je juniorská súťaž organizovaná holandským bridžovým zväzom a tohto roku sa hrá jej 22. ročník. V jednej hracej skupine zvyknú hrávať družstvá U26, U20 a to ako chlapci, tak prípadne aj dievčatá. Väčšina družstiev (tento rok je ich 26) je z Európy, ale nájdu sa aj mimoeurópske družstvá, vlani vo finále vyhrala Argentína nad Maďarskom, tohto roku sa očakáva silná zostava z Číny, z krajiny, kde bridžu veštia veľkú budúcnosť. Keď som vlani konzultoval s Michalom Kopeckým možnosť dostať naše družstvo U20 do tejto súťaže, tak Michal označil kvalitu tejto súťaže len o máličko slabšiu ako je úroveň ME, takže to nie je žiadna prechádzka  ružovým sadom, ale práve naopak: ideálna súťaž na prípravu na MS juniorov v Istanbule.

WHJ obsahuje niekoľko menších a jednu hlavnú súťaž družstiev. Hlavná súťaž sa tohto roku hraje od pondelka 31. marca,  počas troch dní sa hraje  viackolový švajčiar (17 zápasov na 10 rozdaní). Potom prvé štyri družstvá postúpia do KO semifinále, zvyšok si zahrá consolation tímak, prípadne zverí svoje sklamané nádeje do malého piatkového páračiku s transnacionálnym nádychom (u nás podobným súťažiam hovoríme volenka). A pozor: celá hlavná súťaž je prenášaná na BBO. Keď tam budú naši levharti :), dáme vedieť, ak to teda budeme vedieť vopred. Všetky výsledky by mali byť tu.

Samozrejme, chceli sme, aby naša U20 hrala túto súťaž, ale chytili sme len miesto náhradníka. To sa však pred desiatimi dňami napokon predsa len zmenilo na pevné miesto v súťaži (ako dobre, že sme v túto možnosť dúfali a že tento víkend nehrajeme ligu) a tak bolo treba zvládnuť pomerne obtiažnu logistiku spojenú s účasťou: dať dokopy družstvo, zaistiť ubytovanie, zaistiť dopravu, obsadiť miesto vedúceho výpravy a samozrejme mať príslušné finančné prostriedky. V tomto smere odviedla potrebné penzum práce hlavne dvojica Peter Belčák a Robert Ľukoťka. Istý čas bolo otvoreným problémom, kto bude vedúcim výpravy, nakoľko nehrajúci kapitán sa odobral na dohodnutý viacmesačný pracovný pobyt do Číny. Podmienky na vedúceho výpravy neboli úplne triviálne: auto pre 5 osôb, šoférovať trasu Bratislava-Praha-Amsterdam tam a späť, u zamestnanca časové zaťaženie dovolenkou v rozsahu 5 dní, ubytovanie v 5 miestnej izbe a podobne.  Tomuto napokon vyhovel len prezident, ktorý si teda vybral týždeň dovolenky, dnes (29.3.2014) ide s dvomi členmi družstva autom do Prahy a zajtra celá výprava  pokračuje rovnakým dopravným prostriedkom do Amsterdamu. Celá výprava znamená ešte tieto mená: Jakub Jakabšic, Juraj Kvoček,  Jakub Rumančík a Martin Vodička.

Dúfam, že o priebehu súťaže budeme prinášať príjemné správy a že nám o nej čosi napíšu aj jej aktívni účastníci (platí, že dobrý hráč je dobrý bridžový spisovateľ, lebo schopnosť zformulovať odborný problém písomne je spojená so schopnosťou ho aj aktívne riešiť pri hre :-)).

 
 
?
English (auto-detected) » Slovak
 
 
 
?
English (auto-detected) » Slovak
 

Ďalšie články na túto tému:

 

Komentár  

 
# Rozhovor s víťazmiEdo Velecký 2014-04-09 06:46
 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.