Niekoľko pozitívnych poznámok ku organizácii prvoligovej súťaže 2013 Tlačiť E-mail
Napísal Edo Velecký   
26. 03. 2013
Toto jarné kolo I.ligy si podľa mňa zaslúži niekoľko pozitívnych poznámok ku jeho organizácii.

Najdôležitejšou zmenou proti minulosti bola zmena v rozhodovaní. Miesto hrajúceho rozhodcu rozhodoval D. Šľachta, platený rozhodca. Táto zmena priniesla viacero pozitívnych efektov, priamych a nepriamych. Hra mala svoju svižnosť a plynulosť, dodržiavali sa termíny a časové limity. Počas prestávok alebo po zápase sme veľmi rýchlo dostávali informácie o stave súťaže, dokonca aj Butlera za predošlé kolo a za odohratý sumár. Rozhodcovi v prípade potreby z jeho prácou hlavne okolo rozdaní, ich miešaní, atď, pomohli V.Belčák a T. Menyhért, ale dôležité je, že hlavne Tibor bol oproti minulosti významne odľahčený od svojich povinností a mohol sa lepšie sústrediť na hru. Preto si myslím, že rozhodnutie angažovať nehrajúceho rozhodcu sa plne osvedčilo.

Druhou dôležitou zmenou bola nová sála. Jej priestrannosť významne znížila riziko úniku informácií a zároveň prispela ku hernému konfortu hráčov. Presun hry do tejto sály bol výborným krokom, nech už k nemu došlo z akýchkoľvek príčin a ak to bude v budúcnosti možné, mali by sme ligu hrať v takýchto priestoroch.

Obe zmeny spolu významne prispeli k tomu, ze liga je kultivovanejšia a má už naozaj výzor súťaže, za ktorú sa vôbec nemusíme hanbiť. Mimo spomenutých faktorov ku kultivovanosti súťaže prispieva technika v podobe bridgematov, miešacieho stroja, nových kariet, výpočtovej techniky alebo detailnej dokumentácie súťaže. Urobili sme za posledných sedem-osem rokov výrazný krok vpred a nemali by sme zabúdať (lebo mnohí zabúdajú), komu a čomu za tento stav hlavne vďačíme.

Výrazne lepšia organizácia oproti minulosti ešte neznamená, že nemáme priestor na zlepšenie. Postrádali sme u niektorých párov konvenčné karty a táto propozíciami prikázaná potreba u nich absentovala celú súťaž, lebo neboli k dispozícii prázdne formuláre konvenčných kariet. Každopádne stav, že niektoré páry venujú príprave konvenčných kariet čas a iné sa tejto povinnosti vyhnú, je neúnosný a keďže dobré slovo v tomto smere nepomáha, tak navrhnem zavedenie finančnej sankcie za každé nastúpenie ku zápasu bez konvenčnej karty. Som presvedčený, že potom sa tento stav už nebude opakovať. Rovnako chýbali prázdne formuláre pre protest proti rozhodnutiu rozhodcu. Súhlasím s Tiborovým návrhom na zavedenie finančnej kaucie pre protesty proti rozhodnutiu rozhodcu. Lepšiu informovanosť hráčov o časovom priebehu hry ako aj o výsledkoch, by zaistil projektor. Dušan navrhol nasadzovanie družstiev do súťaže (povedzme podľa výsledkov minulého roka), ktoré by odstránilo losovanie čísiel družstiev pred súťažou a zároveň prispelo k tomu, že rozhodca má vopred pripravený priebeh celej súťaže. Pripravuje sa aj online registrácia súpisiek družstiev a online editovanie zmien v týchto súpiskách. Toto všetko sú pomerne jednoduché a realizovateľné kroky, ktoré by mali prispieť ku väčšej kvalite organizačnej stránky našej ligovej súťaže.


Ďalšie články na túto tému:

 

Komentár  

 
# Konvenčné kartyTibor Menyhért 2013-03-26 12:41
Prázdne konvenčné karty síce k dispozícii neboli, ale na požiadanie som konvenčné karty vytlačiť mohol a dve KK na požiadanie vytlačil. Keďže nik iný s požiadavkou na prázdnu KK za mnou neprišiel, nevedel som, že tento problém tu je.

Neviem či nevyplnená konvenčná karta má byť spojená s finančnou pokutou. Pokiaľ viem, rozhodca môže pri stole, kde pár nemá vyplnenú KK a súperi sa jej dožadujú, hru pozastaviť a nariadiť hráčom KK vyplniť. Čas beží na úkor páru, ktorý KK nemá.

Okrem toho, ak dôjde k nezrovnalosti a pár KK nemá, rozhodca musí predpokladať, že došlo k mylnému vysvetleniu hlášky a nie k vedomému odchýleniu sa od systému, alebo k mylnej hláške.
 
 
# Prideľovanie štartovných číselTibor Menyhért 2013-03-26 12:47
Súhlasím s návrhom, aby od budúceho roka mali hráči také štartovné čísla, ako sa umiestnili v ostatnom ročníku 1. ligy. Postupujúci zo Západu by mal číslo 7 a z Východu číslo 8. Potom kapitáni budú dopredu vedieť proti komu budú hrať v ktorom kole a nahlásiť, ako hráčov nasadia, prirodzene s prípadnou možnosťou dodatočnej zmeny.
 
 
# Suhlas s clankomTomco 2013-03-26 22:42
Suhlasim s mimoriadne pozitivnym hodnotenim prveho turnaja prvej ligy. Naozaj vyborne zorganizovane, vdaka.
 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.