Konvencie: Lebensohl (II.časť) Tlačiť E-mail
Napísal Edo Velecký   
28. 07. 2011

Lebensohl (pokračovanie)

V predošlom clánku o konvencii Lebensohl sme sa zaoberali hlavne dôvodmi pre vznik tejto konvencie. Teraz sa budeme venovať ďalším dohodám tvoriacim túto konvenciu.

Licit farby vyššej ako je farba zásahu
V takomto prípade (ako vždy) musíme vedieť rozlíšiť, či ide forsing, invit alebo pasovateľnú hlášku. Platí, že farba licitovaná na druhom stupni neforsuje, farba licitovaná skokom je príkaz do hry a farba licitovaná po 2NT je invit. Pozrime si príklady:
 

Otvárajúci   Zásah   Odpovedajúci   Význam hlášky
1NT   (2)   2   súťažné, pasovateľné napríklad KJ843 32 Q932 109
        3   príkaz do hry, napríklad AQ1043 32 AJ92 109
ale
1NT   (2)   2NT   povedz 3trefy!
3       3   invitujúce, napríklad AJ1084 32 K932 109

Vidíme, že hláška 2NT, ktorá v konvencii Lebensohl stratila svoj prirodzený význam, sa tentoraz využíva na rozlíšenie sily jednotlivých sledov a jej vsunutím získava dotyčný sled význam invitujúcej hlášky.

Rozdiely pri zásahu lacnou a drahou farbou
Doteraz sme (zjednodušene) predpokladali, že zásah súpera bol vždy v drahej farbe. V praxi nám však súperi tento predpoklad nesplnia a tak sa musíme venovať aj zásahom s lacnou farbou. Rozlišovanie je nevyhnutné, lebo máme pred sebou kopu licitačných problémov:
  • ako sa spýtať na drahé farby?
  • ako forsovať do hry?
  • hráme transfery?
  • co je kontra na zásah?
  • ako budeme invitovať?
Najprv sa musíme rozhodnúť, či zásah lacnou farbou ukončuje dohody platné pre otvorenie 1NT. Iným slovami, ak je po otvorení 1nt odpoveď 2 transfer na srdcia, je táto hláška transferom aj po zásahu 2? A keby len to. Ešte väčšie koncenčné problémy vytvára zásah 2 kára, lebo je zrejmé, že po takomto zásahu nemá význam hrať transfery v pôvodnom význame. Môžeme zvoliť kompromisný variant, že budeme zásah 2 ignorovať, kým po zásahu 2 systém vypneme a licitácia bude prirodzená. Praktickejší (nehovorím, že lepší) bridž však volá po unifikácii partnerských dohôd a tak i keď viem, že veľa hráčov so mnou nebude súhlasiť, doporučujem (na našej amatérskej úrovni) vypnúť pôvodný systém licitácie po otvorení 1NT po ľubovoľnom zásahu. Čiže:
Otvárajúci   Zásah   Odpovedajúci   Význam hlášky
1NT   (2)   2//   stop
1NT   (2)   2nt   povedz 3
1NT   (2)   3   Stayman
1NT   (2)   3//   forsing do hry
1NT   (2)   3nt   nemám trefovú zádrž
a zároveň v podstate rovnako aj po zásahu 2:
Otvárajúci   Zásah   Odpovedajúci   Význam hlášky
1NT   (2)   2/   stop
1NT   (2)   2nt   povedz 3
1NT   (2)   3   Stayman
1NT   (2)   3//   forsing do hry
1NT   (2)   3nt   nemám károvú zádrž
Pri tejto príležitosti poukážem na jeden významný rozdiel v metodike po zásahu lacnou a drahou farbou:
Otvárajúci   Zásah   Odpovedajúci   Význam hlášky
1NT   (2)   3   Stayman vo význame mám aspoň jednu drahú farbu
1NT   (2)   3   Stayman vo význame mám aspoň jednu drahú farbu
1NT   (2)   3   Stayman vo význame mám 4list
1NT   (2)   3   Stayman vo význame mám 4list
Po zásahu drahou farbou teda vlastne nejde o Staymana, nakoľko odpovedajúci konkrétny drahý 4list jednoznačne ukazuje.
Ako kontrovať?
Pozrime sa na iný, frekventovanejší problém, problém o ktorom sa povedzme internetové zdroje nevyjadrujú jednoznačne a skúsme vyriešiť, čo znamená kontra po zásahu súpera.
Otvárajúci   Zásah   Odpovedajúci   Význam hlášky
1NT   (2//)   kontra   Trestná? Informačná?
Trestná znamená, že partner by mal pod hrozbou trestu smrti pasovať, informačná by pre nás v tomto prípade mohla znamenať, že partner chce súťažiť o (čiastočný) záväzok. Niektoré zdroje doporučujú hrať túto kontru ako trestnú a pritom kuriózne doporučujú hrať ako informačnú túto kontru v slede:
Otvárajúci   Zásah   Odpovedajúci   Význam hlášky
1NT   (3//)   kontra   Informačná kontra
kým iné zdroje o význame tejto kontry v konvencii Lebensohl mlčia a nechávajú ju na dohode partnerov. Doporučujem hrať kontru ako informačnú, pričom platí dohoda, že ak po prirodzenom zásahu súperov je prvá naša hláška kontra, tak ide o kontru informačnú - táto dohoda umožňuje informačne kontrovať a teda snaziť sa o čiastočný záväzok aj zahájiteľovi. Klúčovým slovom v predošlej definícii bolo slovo prirodzený. Kľúčovým preto, lebo dnes sa hrá veľa zásahov umelého charakteru a tak je vhodné ponechať si trestný význam pre takéto zásahy. Takže ak máte napríklad QJ97 32K973 J10, tak potom licitujete takto:
 
Otvárajúci   Zásah   Odpovedajúci   Význam hlášky
1NT   (2)   kontra   informačná kontra
a keď druhý súper povie 3 a partner zalicituje 3, tak poviete 3, lebo je zrejmé, že partner hľadá zhodu v drahej farbe. Ak však máte A43Q10965J10965 a licit začne takto:
Otvárajúci   Zásah   Odpovedajúci   Význam hlášky
1NT   (2)   kontra   trestná kontra
pričom zásah 2kára je 44 v drahých farbách, tak Vaša kontra je trestná a keď licit pokračuje tým, že druhý súper zalicituje pre Vás nepríjemné 3, tak môžete kľudne pokračovať licitom 4, čo síce nie je celkom jednoznačne ohľadom Vašej rozlohy, ale stále dostatočne informatívne pre partnera.

Záver
Ešte dodám ku téme umelých zásahov súperov po našom otvorení 1NT, že poskytuje oveľa bohatšie možnosti než som naznačil. Napríklad známy svetový hráč a popredný licitačný teoretik Eric Rodwell vo svojom materiáli uverejnenom na serveri bridgetopics rozoberá kombináciu reakcií vrátane tzv. transfer Lebensohla a aj dohody, že kontra na umelý zásah ukazuje len istú bodovú silu, konkrétne 8bodov a viac pre otvorenie v rozsahu 15-17 bodov. Preberať však transfer verziu (objavenie sa transfer verzie aj pre túto konvenciu potvrdzuje výrazný rozvoj tejto licitačnej techniky) Lebensohla presahuje naše ciele rovnako ako ich presahuje rozbor mnohých iných situácií, ktoré súťažná dražba poskytuje a preto sa im nebudeme venovať, lebo naším cieľom bolo popísať základné mechanizmy konvencie Lebensohl. Každopádne však tieto dodatočné situácie vytvárajú široký priestor pre podnetnú partnerskú diskusiu, pričom pri konvencii Lebensohl pre každú situáciu treba určiť, či ide forsing (jednokolový alebo do hry), invit alebo neforsujúcu hlášku. Ale to vlastne nie je nič nového, že :)?

Ďalšie články na túto tému:

 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.

Kto je online?

Práve je pripojených:
3 hostí

Štatistika siete

Registrovaných:47
Správ:1773
Odkazov na stránky:72
Návštevy dnes: 25
Návštevy včera: 101
Návštevy/mesiac: 964
Návštevy spolu: 135455
Max.počet/deň: 281
   2016-5-7
Max.počet/mesiac: 2974
   2011-9
Počet strán dnes: 201
Počet strán včera: 375
Strany za mesiac: 2701
Strany spolu: 534680
Roboti dnes: 19