Konvencie: Lebensohl Tlačiť E-mail
Napísal Edo Velecký   
13. 07. 2011

Lebensohl

Ak partner otvorí licitáciu 1NT a súper zasiahne na druhom stupni, napríklad 2, tak s listom
 

8 32 AQJ932 K1096

by bolo dobré zalicitovať 3 a partner by pritom mal byť forsovaný, kým s listom

8 32 QJ9432 K1096

by sme chceli, aby naše 3 zapasoval, lebo si nerobíme veľké nádeje ohľadom vyššieho, prípadne celoherného záväzku.

Potrebujeme teda nejaký licitačný mechanizmus, ktorým tieto a podobné prípady rozlíšime. Pravdepodobne najviac používaným mechanizmom je konvencia Lebensohl, ktorej podstata spočíva v tom, že rozlíši uvedené dva príklady vsunutím ďalšej hlášky a to hlášky 2NT:
 
Otvárajúci   Zásah   Odpovedajúci   Význam hlášky
1NT   (2)   2NT   povedz 3
Lebensohlom zvyčajne nazývame v tejto špecifickej sekvencii (naše otvorenie 1NT nasledované zásahom súpera na druhom licitačnom stupni) práve túto hlášku 2NT, lebo aj keď je celá konvencia oveľa komplikovanejšia, tak zároveň hláška 2NT vystihuje jej podstatu. Partner je hláškou 2NT vyzvaný, aby licitoval 3 trefy a potom pasoval hlášku (poznámka: ak bola licitovaná bez skoku a vo farbe nižšej ako farba licitovaná súperom, ktorý zasiahol do licitácie - tomuto sa ale budeme venovať neskôr), ktorú povie partner. Takže ak sa vrátime ku našim úvodným príkladom, tak potom platí, že s listom

8 32QJ9432K1096

prebehne licitácia nasledovne
Otvárajúci   Zásah   Odpovedajúci   Význam hlášky
1NT   (2)   2NT   povedz 3
3       3   stop licit
kým s listom silnejším, čiže napríklad s listom už spomenutým

8 32 AQJ932 K1096

prebehne licitácia nasledovne
Otvárajúci   Zásah   Odpovedajúci   Význam hlášky
1NT   (2)   3   prirodzená hláška, príkaz do hry
Ak sa na konvenciu Lebensohl pozrieme optikou hlášky 2NT, tak vidíme, že ide o konvenciu, ktorá predbežne nič nehovorí o liste dotyčného hráča, ale namiesto toho žiada partnera, aby zalicitoval hlášku 3. Následne hráč alebo zapasuje (samozrejme s trefovou dĺžkou) alebo inou pasovateľnou hláškou (hláška je pasovateľná, pokiaľ hláška nie je vyššia ako farba zásahu) popíše svoj list. Princíp Lebensohla je teda skrytý v hláške 2NT. Ak ju odpovedajúci použije, tak pomocou tejto hlášky označí svoj list ako slabší než v prípade, kde túto výhybku nepoužije. Samozrejme, hláška 2NT musí odznieť v špeciálnych sledoch. Najčastejšie použitie je v týchto dvoch licitačných situáciách:

A. po našom otvorení 1NT a zásahu súpera na druhom licitačnom stupni
B. po preventívnom otvorení súpera na druhom licitačnom stupni a informačnej kontre partnera

Mimo týchto všeobecných prípadov existujú aj mnohé iné situácie, kde môže byť Lebensohl hlavne v súťažnej licitácii relatívne úspešný, avšak my sa budeme venovať hlavne opisu situácie vo vyššie určených dvoch bodoch so zameraním na bod A, pričom budeme ticho predpokladať aj platnosť pre bod B (čo nie je vždy pravda, ale podrobný rozbor presahuje potreby tohto textu).
 
Posuňme sa v konvencii Lebensohl ďalej, ku jej ďalšiemu špeciálnemu významu. Predpokladajme, že partner otvoril 1NT a súper zasiahol 2piky. Teraz stojíme pred problémom, čo zalicitovať s listom dostatočne silným na hru, v ktorom ale nemáme pikovú zádrž, čiže napríklad s listom

96A32KQ32Q1085

a čo zalicitovať s listom, v ktorom máme pikovú zádrž, napríklad

A3296KQ32Q1085

S obidvomi rukami chcete hrat hru, asi 3NT. Zároveň sa však chcete hre vyhnúť s s prvým z týchto uvedených listov, pokiaľ partner nemá pikovú zádrž. Hrajúc konvenciu Lebensohl rozlíšite oba príklady nasledovne
Otvárajúci   Zásah   Odpovedajúci   Význam hlášky
1NT   (2)   3NT   Pozor: nemám zádrž vo farbe licitovanej súperom!
Skutočnosť, že licitujeme 3NT bez zádrže vo farbe licitovanej súperom je z klasického bridžového hladiska určite prekvapujúca, ale treba si uvedomiť, že partner je presne informovaný o tom, že zádrž nemáme. Uvedený sled = teda licit 3NT bez zádrže - sa zvykne označovať aj ako Lebensohl fast. Ako jeho opak, čiže ako Lebensohl slow sa zvykne označovať sled, kde je pred hlášku 3NT vsunutá výhybka v podobe hlášky 2NT, čiže
Otvárajúci   Zásah   Odpovedajúci   Význam hlášky
1NT   (2)   2NT   Partner povedz 3trefy!
3   (pass)   3NT   Pozor: mám zádrž vo farbe licitovanej súperom!
Vsunutím hlášky 2NT tentoraz licitujúci oznamuje, že vo farbe súpera má zádrž. Hláška 2NT teda opäť slúži na rozlíšenie listu, tentoraz je jej úlohou odovzdať informáciu o zádrži vo farbe licitovanej súperom.
 
Podobný princíp sa v konvencii Lebensohl používa ešte raz a to v situácii, keď sa treba rozhodnúť medzi hraním celoherného záväzku v druhej drahej farbe (predpokladáme zásah 2 alebo 2 a záväzkom 3NT. Platí, že:
.
Otvárajúci   Zásah   Odpovedajúci   Význam hlášky
1NT   (2)   3piky   Pozor: mám 4list , ale nemám zádrž vo farbe licitovanej súperom!
Otvárajúci   Zásah   Odpovedajúci   Význam hlášky
1NT   (2)   2NT    
3trefy   (pass)   3piky   Pozor: mám 4list , ale mám aj zádrž vo farbe licitovanej súperom!
Hláška 2NT sa opäť ako predtým používa na rozlíšenie oboch sledov a pomocou nej sa určuje dodatočná informácia: či odpovedajúci má alebo nemá zádrž vo farbe licitovanej súperom. A opäť platí, že rýchly licit hlášky (v tomto prípade 3, predtým 3NT) popiera zádrž (hovorí sa, že "fast denies"), kým pomalý licit ju garantuje.
 
Skúsme si teraz zhrnúť podstatu konvencie Lebensohl. Klúčovú úlohu v konvencii Lebensohl zohráva hláška 2NT. O tejto hláške platí, že na jednej strane požaduje od partnera automatický licit 3 trefov, ale zároveň sa používa aj ako vsuvka, ktorá partnerovi prípadne ukáže dodatočné hodnoty, ked potom zalicituje forsujúcu hlášku. Skutočnosť, že sa v niektorých sledoch licitujú 3NT bez zádrže - napríklad aj v takomto slede:
Otvárajúci   Zásah   Odpovedajúci   Význam hlášky
pas   (2)   kontra    
3NT       pass   Pozor: nemám zádrž vo farbe licitovanej súperom!
niektorých hráčov od tejto konvencie odradzuje, lebo to na nich pôsobí nelogicky a neprirodzene. Ide však len o formálnu dohodu, ktorú si prípadne možno upraviť aj v opačnom zmysle ako to je v konvencii Lebensohl, avšak nakoľko zvyk je železná košeľa, tak takáto úprava sa ľahko stane dvojsečnou v prípade hry s hráčom, ktorý hráva Lebensohl podľa štandardnej definície. Takže doporučujem radšej nič nemeniť a mozgové buňky prinútiť akceptovať štandardný výklad konvencie. Na záver niekoľko príkladov práce s doteraz uvedenými princípmi konvencie Lebensohl. Súper otvára 2, partner informačne kontruje, čo zalicitujete s listami:
  • A72 2 AQ10932 K96 licituje forsujúce 3kára s cieľom hrať 5 alebo 6 kár, ak partner nemá srdcovú zádrž.
  • A8 K32 Q932 A1096 licitujete 2NT a na 3trefy poviete 3NT, Lebensohl slow, čím ukážete, že máte srdcovú zádrž.
  • A854 32 A932 K96 licituje 3srdcia, Lebensohl fast, čím popriete srdcovú zádrž a zároveň ukážete pikový 4list. Začínate cítiť výhody tejto konvencie? Snáď áno, lebo partner má kvalitné informácie o Vašom liste a večná dilema, či máte záujem o zádrž alebo o fit v druhej drahej farbe sa stala nepodstatná.
  • J108 32 32 KJ109654 licitujete 2NT a partnerove 3trefy zapasujete.
  • A84 32 AJ98 K1096 poviete 3NT, Lebensohl fast, čiže nemáte srdcovú zádrž. Ak ju nemá ani partner, tak po tejto hláške povie svoj najbližší 4list a skúsite nájsť záväzok úmerný vášmu fitu a bodovej sile.
Toľko o podstate konvencie Lebensohl. Konvencia Lebensohl však nie je tvorená len kľučkami okolo hlášky 2NT a paralelne okolo zádrže v súpermi licitovanej farbe, avšak jej ďalším dohodám a postupom sa budeme venovať v pokračovaní tohto textu.

Ďalšie články na túto tému:

 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.

Kto je online?

Práve je pripojených:
3 hostí

Štatistika siete

Registrovaných:47
Správ:1773
Odkazov na stránky:72
Návštevy dnes: 25
Návštevy včera: 101
Návštevy/mesiac: 964
Návštevy spolu: 135455
Max.počet/deň: 281
   2016-5-7
Max.počet/mesiac: 2974
   2011-9
Počet strán dnes: 201
Počet strán včera: 375
Strany za mesiac: 2701
Strany spolu: 534680
Roboti dnes: 19