Konvencie: reverz Tlačiť E-mail
Napísal Edo Velecký   
12. 12. 2011

Konvencie: reverz

Začneme príkladmi, ktoré nám pomôžu definovať, čo reverz vlastne je.
Príklad 1
Otvárajúci     Odpovedajúci     Význam hlášky
1     1    
2           Tento sled nie je reverz
Príklad 2
Otvárajúci     Odpovedajúci     Význam hlášky
1     1    
2           Tento sled je reverz
Príklady 1 a 2 slúžia ako ukážky rozdielu medzi licitačnou sekvenciou obsahujúcou reverz a medzi sekvenciou reverz neobsahujúcou. Existuje viacero definícii reverzu, ale my budeme nazývať reverzom licitačnú sekvenciu, v ktorej zahájiteľ bez skoku licituje v druhom licitačnom kole na druhom stupni novú farbu vyššiu ako bola farba zahájenia. V príklade 1 zahájiteľ licituje v druhom licitačnom kole 2, čo je nižšia farba ako je farba zahájenia, takže nejde o reverz. V príklade 2 zahájiteľ licituje v druhom licitačnom kole 2, vyššiu farbu ako je farba zahájenia, licituje tzv. reverz.

Kedy používame reverz?

V prirodzených licitačných systémoch s veľkými bodovými rozpätiami pre otvorenie od 11 do 21 bodov je často problémom oznámiť partnerovi, aká je vlastne bodová sila otvorenia. Niektoré problémy tohto druhu pre systémy typu Sayc alebo 2/1 pomáha riešiť reverz. Reverz oznamuje, že:
  • zahájiteľ má aspoň 16 bodov,
  • zahájiteľ nemá vyváženú rozlohu (má najmenej rozlohu typu 5422 alebo ešte menej vyváženú),
  • prvá licitovaná farba zahájiteľa je dlhšia ako druhá.
Podľa týchto predpokladov je vyhovujúcim listom pre licit podľa príkladu č.2 napríklad list K6 A5 AJ84 KQ1086. Ale zbavme tento list jednej figúry, napríklad pikového kráľa, čiže čosi ako 106 A5 AJ84 KQ1086 a s týmto listom už musí licit prebehnúť nasledovne:
Príklad 3
Otvárajúci     Odpovedajúci     Význam hlášky
1     1    
2           Nemáme 16 bodov, nemôžeme použiť reverz.
Reverz teda vyžaduje striktné splnenie vyššie definovaných podmienok. Čo reverz ešte oznamuje? Pomôžme si ďalším príkladom:
Príklad 4
Otvárajúci     Odpovedajúci     Význam hlášky
1     1    
2           Hláška ukazuje 16 bodov a najmenej 5list a 4list
Pre reverz je ďalej charakteristické, že
  • hláška forsuje na jedno kolo,
  • negatívna preferencia prvej farby je možná až na treťom stupni.

Preberme si teraz rôzne licitačné situácie, ktoré nejakým spôsobom súvisia s reverzom.

Silný vyvážený list

Čo má zalicitovať hráč s listom typu AKxx Kx KQJx Kxx, ktorý otvorí licit 1 a partner zalicituje 1? Hráč má dostatočnú bodovú silu na reverz 2, ale rozloha je vyvážená, takže nespĺňa jednu z nutných podmienok pre reverz. Povedať jeden je zase málo, lebo takýto sled popiera 18 bodov a viac. Preto je treba s vyváženými rozlohami bez fitu vo farbe odpovedi licitovať 2NT skokom, čo ukazuje silu 18-19 bodov a zároveň nepopiera 4list v nelicitovanej vyššej farbe ako je farba otvorenia (táto hláška samozrejme popiera 4list vo farbe odpovede partnera, lebo ak vo vyššom slede partner miesto 1 licituje 1, tak zahájiteľ licituje 4, čo ukazuje 18-19 bodov a 4list). Ako potom zistí odpovedajúci prípadný fit v druhej drahej farbe, v našom prípade v pikoch? Otázkou na druhú drahú farbu môžu byť 3 trefy, akási forma známeho druhostupňového checkbacku.

Skok vo farbe reverzu

Príklad 5
Otvárajúci     Odpovedajúci     Význam hlášky
1     1    
3           ??
Ktorý list z nasledovných dvoch uvedených má zahájiteľ v príklade 5?
  1. 8 AQJ105 AKJ1087 4 alebo
  2. K654 5 AKJ87 K65 ?
Odpoveď na túto otázku je skrytá v odpovedi na širšiu otázku, ktorá skúma, či je skok v novej farbe (ktorá sa dá použiť ako reverz) lepšie rezervovať pre extrémnu rozlohu typu 65, pričom ide o 6list vo farbe otvorenia a 5list v novej farbe - teda o list typu 1 - alebo pre ukázanie 4listého fitu vo farbe odpovedi a zároveň singla v licitovanej farbe, čiže o akýsi druh splintera so silou invit plus - teda list typu 2. Licitačná teória preferuje význam splinter. Teoreticky presný názov tejto hlášky je minisplinter a ani neforsuje do hry, lebo v prípade absolútneho minima odpovedajúceho umožňuje zastavenie licitácie na treťom stupni, teda na 3alebo 3. Ešte treba dodať, že list typu 2 má výrazne nižšiu frekvenciu a zároveň platí, že extremné rozlohy možno licitovať ináč, pritom rovnako popisne:
Príklad 6
Otvárajúci     Odpovedajúci     Význam hlášky
1     1    
2     2/2NT/3     všetky 3 hlášky ukazujú (príslušné) minimum
3           ukazuje rozlohu 65 (6,5)
Platí teda pravidlo, že licit farby o stupeň vyššej ako je reverz, je splinter a nie rozlohovo lepší/extrémnejší reverz.

Reverz odpovedajúceho

Pre reverz odpovedajúceho platia trochu iné podmienky (licitované farby aspoň 44, počet bodov 12 plus) ako pre reverz zahájiteľa, ale hlavným rozdielom je, že kým reverz zahájiteľa forsuje na jedno kolo, tak reverz odpovedúceho je príkazom do hry:
Príklad 7
Otvárajúci     Odpovedajúci     Význam hlášky
1     1    
1NT     2/     Tento sled je reverz a forsuje do hry

Reverz po odpovedi na druhom stupni typu 2/1

Príklad 8
Otvárajúci     Odpovedajúci     Význam hlášky
1     2    
2/           Reverz??
Otázniky napovedajú, že situácia nie je jednoznačná. Prvým problémom je, či odpoveď 2/1 forsuje do hry. Ak áno, tak je určite zbytočné používať reverz ako dodatočný druh forsingu a je lepšie povedať 2 so 4listom srdce aj pri minime. Nejde teda v takomto prípade o reverz. Druhý problém je ako hráme odpoveď 2/1 v saycovskom štýle, čiže síce obsahuje isté hodnoty typu invit plus, ale zároveň neforsuje do hry. Teraz nie je zrejmé, či je alebo nie je vhodné hrať takéto hlášky ako reverz a je to vecou dohody partnerov.

"Reverzy" na prvom licitačnom stupni

Príklad 9
Otvárajúci     Odpovedajúci    
1     1
1          
Existujú dokopy 3 sledy tohto typu, v ktorých zahájiteľ zalicituje na prvom stupni vyššiu farbu ako je farba otvorenia. Z definicíe reverzu vidíme, že hláška nespĺňa podmienky reverzu, nakoľko:
  • nie je zrejmé, že zahájiiteľ má viac ako 16 bodov,
  • nie je zrejmé, že zahájiteľ nemá vyváženú rozlohu (naopak, kľudne môže mať vyváženú rozlohu),
  • prvá licitovaná farba zahájiteľa nemusí byť dlhšia ako druhá.
Napriek tomu sa táto hláška občas chybne označuje ako reverz, čo vytvára ilúziu, že preto je táto hláška forsujúca na jedno kolo. Nie. Táto hláška by sa mala hrať ako forsujúca na jedno kolo (ale môže sa hrať aj ako pasovateľná so zlým 5-6 bodovým minimom), ale nie preto, lebo ide o údajný reverz, ale napríklad preto, že zahájiteľ môže mať rozlohové rezervy typu 6-7 a 4list a partner by ho nemal trestať pasom za inteligentný licit 1.

Ak už sa zaoberáme týmto sledom, tak nezaškodí pripomenúť sledy veľmi podobné:

"Reverzy skokom" na druhom licitačnom stupni

Príklad 10
Otvárajúci     Odpovedajúci    
1     1
2           Toto nie je reverz, ale do hry forsujúci skok v novej farbe
Opäť existujú dokopy 3 sledy tohto typu a často sú nesprávne označované ako reverz. V skutočnosti ide o hlášku silnejšiu, forsujúcu do hry, čiže so silou od dobrých 18/19 bodov alebo s dobrými rozlohovými rezervami a malým počtom (maximálne 5) stratových zdvihov.

Acol reverz

Pripomeňme si definíciu reverzu: neskoková hláška novej vyššej farby ako farba zahájenia v druhom licitačnom kole na druhom stupni. V klasickom licitačnom systéme Acol a v systémoch zachovávajúcich jeho filozofiu je definícia reverzu iná: licit novej farby vyššej ako sú dva v prvej licitovanej farbe.
Príklad 11
Otvárajúci     Odpovedajúci     Význam hlášky
1     1    
3           Tento sled je acolovský reverz
Acolovský reverz samozrejme forsuje na jedno kolo, ale oproti štandardnému reverzu obsahuje jeden slabší predpoklad na rozlohu: nová farba nemusí byť 4list. Výhody dobre ukáže nasledovná ukážka:
Príklad 12
Otvárajúci     Odpovedajúci     Význam hlášky
1     1NT    
3     5     Dobrý trefový fit, 5list, povedzme s listom typu xxx xx Kxx KQJxx
6           Automaticky s listom typu x AKJ10xx AxxAxx
Vylicitovat takýto slem v prirodzených systémoch ala Sayc je obtiažne a Acol tu zrejme boduje (žiadny obed však nie je zadarmo a tak zase stráca v iných prípadoch, povedzme pri rozlohových listoch, kde partner nepotvrdí skok na tretí stupeň so 4listom).

Záver
Písať o reverze ako o licitačnej konvencii je možno trochu prekvapujúce, lebo reverz sa občas pokladá skôr za akúsi licitačnú metódu ako definovanú licitačnú konvenciu. Pritom definícia reverzu je v skutočnosti pomerne striktná a nedáva veľa voľného priestoru, čo zároveň znamená, že jej nedodržavania je zdrojom licitačných problémov a nedobrých zaväzkov. A ako ukazuje tento text, aj pri dodržiavaní definície reverzu vzniká veľa náväzných otvorených otázok týkajúcich sa hlavne tretieho kola licitácie (alebo tzv. strednej časti licitácie), ktoré musí ambiciózny pár podrobne predebatovať. Práve stredná časť licitácie, práve hľadanie a vytváranie definícií pre túto časť licitácie, vytvára rozdiel medzi hráčom spoliehajúcim sa na odhad a medzi hráčom spoliehajúcim sa na výmenu informácií s partnerom.

Ďalšie články na túto tému:

 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.