Konvencie: Michaels (II.časť) Tlačiť E-mail
Napísal Edo Velecký   
20. 11. 2011

Konvencie: Michaels (II.časť)

V úvodnom texte ohľadom konvencie Michaels sme sa zaoberali jej základnými požiadavkami a aplikáciami. Skutočné licitačné problémy nevznikajú okolo prvej hlášky konvencie Michaels, ale v druhom a v prípadných ďalších licitačných kolách. Tejto oblasti sa budeme venovať v tomto texte. Začnime jednoduchou záležitosťou.

Základnou myšlienkou konvencie je ukázať jednou hláškou 2 farby, z toho najmenej jednu drahú. Ak druhá farba je lacná farba, tak táto farba nie je známa a otázkou na túto farbu je hláška 2NT.
Konvencia Michaels otázka na lacnú farbu
Otvárajúci   ZásahI   Odpovedajúci   ZásahII   Význam hlášky
(1)   2   (pass)   2NT   povedz tvoju lacnú farbu
(1)   2   (pass)   3   chcem hrať 3 bez ohľadu na tvoju farbu lacnú farbu
(1)   2   (pass)   3   chcem hrať 3 bez ohľadu na tvoju farbu lacnú farbu
Poďme teraz na komplikovanejšiu vec, ktorou sú invity, čiže pokusy hrať hru. Hru môže invitovať ktorýkoľvek z hráčov linky, ktorá zalicitovala Michaelsa. Pozrime sa najprv na možnosti hráča, ktorý konvenciu použil:
Konvencia Michaels: invity I
Otvárajúci   ZásahI   Odpovedajúci   ZásahII   Význam hlášky
(1)   2   (pass)   2   nemám nič špeciálneho
a potom
pass   2NT           stredný invit na hru
pass   3           silný invit na hru
pass   3//           trojlist, vylicitovanie rozlohy, stredný invit na hru
Posledná hláška sa často hráva aj ináč. 3/ sa interpretuje ako 6list, ale nie je ďalej zrejmé, čo tým chce licitujúci povedať. Môže to byť napríklad únik pre partnera, ak má mizerný list a duble v partnerových farbách, ale ako sa táto situácia určí? Preto je lepšie prijať dohodu, že ide o prirodzený licit ukazujúci nielen danú rozlohú, ale aj nejakú bodovú invitujúcu rezervu. Ak sa hrá v duchu vyššie popísanej dohody, tak tento spôsob umožňuje kvalitné sfitovanie listov a aj prípadné nájdenie záväzku v inej farbe, než sú pôvodné farby hráča, ktorý cuebidoval ala Michaels.
 
Ako môže invitovať hru partner? Ten má situáciu relatívne jednoduchšiu, lebo má istú predstavu o partnerovej ruke a má k dispozícii aj pomerne slušný licitačný priestor. Ale čo má povedzme urobiť v slede:
Konvencia Michaels: invity II
Otvárajúci   ZásahI   Odpovedajúci   ZásahII   Význam hlášky
(1)   2   (pass)   ??    
ak má list, s ktorým by rád zainvitoval srdcovú hru, ale hláška 3 srdcia o takomto niečom nič nehovorí? Povedať 4srdcia a zbytočne padnúť, ak je partner minimálny, iste nie je správne východisko. Alebo ako invitovať hru v lacnej a pritom nestratiť možnosť hrať 4srdcia, ak má partner vhodný list?
Konvencia Michaels: invity II
Otvárajúci   ZásahI   Odpovedajúci   ZásahII   Význam hlášky
(1)   2   (pass)   2nt    
(pass)   3/   (pass)   3   otázka 2nt na lacnú a potom 3 v drahej je invit v drahej
Ako si pozornejší čitateľ iste uvedomuje, riešenie nie je dokonalé, ale lepšie ako žiadne. Skúsme ešte druhý vyššie načrtnutý problém:
Konvencia Michaels: invity II
Otvárajúci   ZásahI   Odpovedajúci   ZásahII   Význam hlášky
(1)   2   (pass)   3   cuebid odpovedajúceho ukazuje chuť hrať hru v lacnej, avšak s miernou toleranciou pre drahú farbu

Prejdime teraz na druhú stranu stola a povedzme si niečo o obrane proti Michaelsu. Sila konvencie Michaels nespočíva len v tom, že identifikuje prinajmenej jednu farbu obrannej linky, ale aj v tom, že zároveň odoberá licitačný priestor súperom. Spätný zisk tohto priestoru je možný len na základe explicitných, pritom konvenčných dohôd partnerov. Jednou takou možnosťou - pritom univerzálnou možnosťou - lebo sa dá použiť nielen proti Michaelsu, ale obecne proti dvojfarebným zásahom, je konvencia nazývaná Unusual vs. unusual.
Konvencia Unusual vs. Unusual I, ak poznáme exaktne len jednu farbu súperov
Otvárajúci   ZásahI   Odpovedajúci   ZásahII   Význam hlášky
(1)   2   (3)       licit farby otvorenia alebo novej farby neforsuje
(1)   2   (2)       cuebid súperovej farby je invit plus
(1)   2   (kontra)       ukazuje schopnosť penalizovať súperov v najmenej jednej farbe
Konvencia Unusual vs. Unusual II, ak poznáme exaktne obe farby súperov
Otvárajúci   ZásahI   Odpovedajúci   ZásahII   Význam hlášky
(1)   2   (3/3)       licit farby otvorenia alebo novej farby neforsuje
(1)   2   (2)       cuebid nižšej súperovej farby je invit plus vo farbe otvorenia
(1)   2   (2)       cuebid vyššej súperovej farby je príkaz do hry v nelicitovanej farbe (teraz trefy)
Hlavne posledná dohoda je kľúčová a veľmi dobre funguje aj obecne, napríklad pri obrane proti dvojfarebnému zásahu na lacných farbách. Príslušnú schému nájdete tu alebo si môžete pozrieť príslušný snapshot:



Ďalšie články na túto tému:

 

Komentár  

 
# InvityTomco 2011-11-20 12:26
Ja odporucam hrat opacne ako to popisal Edo v tomto clanku. To znamena, ze ako odpoved na michaels:
-2N je invit+ a ziada o popis karty partnera
-3/4/5m (v slede (1M)-2M-(p)-3m) je pass or correct
Tak sa da hlaskou 2N pekne invitovat (nie priamo, ale partner ukaze co ma (dlzky farieb, silu...) a prideme akurat o to, ze by sme chceli hrat na vlastom lacnom 6+ liste po partnerovom michaelse.

V slede (1S)-2S-(p) je zase dobre hrat 3/4 kara (v sutaznej licitaci i 5 kar) ako dobre zvysenie srdci a priame licitovanie srdcoveho zavezku ako nic moc zvysenie. Moznosti je kopec, stabilne partnerstvo tu ma vela priestoru na realizaciu. Vyborne to spracoval Eric Rodwell na (platenej) stranke www.bridgetopics.com

Este raz by som chcel ale zdoraznit, ze taketo postupy su potrebne akurat pre ambicioznejsie, zohrane pary. Pre beznu prax je Edov clanok plne postacujuci.
 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.