I.liga očami koodinátora ligy Tlačiť E-mail
Napísal Vojtech Belčák   
03. 12. 2012

Zhodnotenie I. Slovenskej bridžovej ligy 2012 koordinátorom ligy

 

Tabuľka jesennej časti I. SBL a konečné poradie 2012

 

DRUŽSTVO

Légia KE

KBK Košice

RIP Košice

Cassovia KE

Napchávači Petržalka

Klasik

Blondínky Košice

7 TH Topoľčany

VP jarná časť

VP jesenná časť

VP SPOLU

 

 

 

Légia Košice

 

24:6

15:15

20:10

20:10

25:2

25:5

 

142

129

271

 

 

KBK Košice

6:24

 

9:21

24:6

16:14

19:11

23:7

 

120

97

217

 

 

RIP Košice

15:15

21:9

 

15:15

16:14

12:18

17:13

 

119

96

215

 

 

Cassovia Košice

10:20

6:24

15:15

 

14:16

25:5

14:16

 

125

84

209

 

 

Napchávači Petržalka

10:20

14:16

14:16

16:14

 

17:13

22:8

 

94

93

187

 

 

Klasik

2:25

11:19

18:12

5:25

13:17

 

21:9

 

100

70

170

 

 

Blondinky Košice

5:25

7:23

13:17

16:14

8:22

9:21

 

 

58

58

116

 

 

7 TH Topoľčany

 

 

 

 

 

 

 

 

68,5

 

68,5

 

 

 

 

Prečo v kolónke 7TH Topoľčany je prázdno sa dočítate v bode 3./

 

1./  Niektoré štatistické údaje:

 

Počet družstiev                                        8

Zo súťaže odstúpilo v jarnej časti družstvo 7 TH TO

Počet družstiev podľa krajov

Bratislavský                                  2

Nitrianský                                     1

Košický                                         5

Počet hráčov v jednotlivých družstvách

Légia Košice                                 6

KBK Košice                                  6

RIP Košice                                    5

7TH Topoľčany                             4

Cassovia Košice                            4

Napchávači Petržalka                   5

Klasik                                            7

Blondinky Košice                         7

Celkový počet hráčov                              44

Z toho hráči do +- 30 rokov  13 – necelých 30%,  z toho 18 rokov majú 4 – 9% z počtu 44

Počet odohraných zápasov

Jarná časť                                      28

Jesenná časť                                  21

Spolu                                             49

 

Počet súťažných rozdaní         

Jarná časť                                    560

Maximálny počet súťažných rozdaní za 1 deň         60

Minimálny počet súťažných rozdaní za 1 deň         40

Jesenná časť                                 420

Maximálny počet súťažných rozdaní za 1 deň         60

Minimálny počet súťažných rozdaní za 1 deň         40

Spolu počet súťažných rozdaní   980

Počet hracích dni

Jarná časť: piatok až nedeľa         3 dni

Jesenná časť: piatok až nedeľa     3 dni

Priemerný hrací čas na 20 rozdaní 3 hod.

 

2./ Hrací systém

 

Po roku sme sa vrátili k pôvodnému hraciemu systému a v oboch častiach ligy hrali družstvá každý s každým na 20 rozdaní. Výsledné poradie družstiev vzišlo zo súčtu VP všetkých odohraných zápasov v oboch častiach ligy. Návrat k predošlému hraciemu systému vznikol po verejnej diskusii, hlavným argumentom bol podstatne nižší počet zápasov v jesennej časti súťaže v 2011(304 pri 8 družstvách), ale hlavne zabezpečiť v dvojkolovom hracom systéme rovnaké podmienky pre všetky družstvá a v ich priamej súťaži získať poradie na 1 -8 mieste. Diskutovalo sa aj o systéme Play off pre družstvá umiestnené na  miestach 1 -4, bola by to tretia časť súťaže. Pre ekonomickú a časovú náročnosť sme od takejto formy určenia konečného poradia upustili.

 

Suverénnym víťazom I. ligy sa stalo družstvo Légia Košice. Zo 14 zápasov prehrali iba jeden, v jarnej časti s RIP Košice a zhodou okolností v jesennej časti s tým istým družstvom remizovali. Miesta na 2–4 mieste obsadili tiež Košické družstvá, rozdiely medzi nimi boli minimálne. Vypadávajúcim družstvom bolo družstvo Blondínky Košice.

 

3./ Celková úroveň jednotlivých družstiev

 

Légia Ke je dlhodobo našim najlepším družstvom, z jeho radov sa zostavuje reprezentačné družstvo SR. Výrazné víťazstvo dosiahli aj bez elitného páru A.Filip-A.Medlin, do zostavy družstva zaradili dvoch 18-ročných mladíkov J.Jakabšic a J.Kvoček, ktorí potvrdili svoj výkonnostný rast. Hlavne J.Kvoček je výrazným prísľubom pre budúcnosť. Pár M.Keméňová-J.Tomčáni sú najlepším slovenským párom, systematicky pracujú na svojej výkonnosti, preukázali to aj v ligovej súťaži. Edo Velecký je vzorom kapitána, a jeho hra nech hrá s kýmkoľvek svedčí o jeho vysokej výkonnosti.   

KBK Ke – striedali solídny bridž s výkyvmi. V oboch častiach súťaže i keď tesne, obsadili 2. miesto. Kostru družstva  tvorili hráči, ktorí nás reprezentovali v Talline. V ich radoch hral najlepší slovenský mládežnícky pár A.Kubica a M.Vodička. Tvoria pilier mládežníckej reprezentácie a to sa na ich výkonnosti prejavuje. Pár M.Ploščica-D.Števák patrí k výkonostne vyrovnaným a najpohodovejším párom v celej lige. Právom im patrí 2. miesto.

RIP Ke zastabilizoval svoje družstvo. Škoda, že v jesennej časti im chýbal K.Lohay. Pár M.Klimčík-V.Munka hrajú dobrý bridž, pár B.Šikra-J.Pankovič strieda svetlé momenty, ale povzbudením je ich snaha k zdokonaľovaniu v hernej činnosti. Keby sme evidovali osobitne kategóriu súťaže o fer play boli by jeho víťazom.

Cassovia Ke – Jesenná časť im vôbec nevyšla. Kým v jarnej časti boli na druhej priečke, v jesennej časti zo siedmych družstiev boli až piati. Hlavne pár P.Danišová-J.Krátky v jesennej časti nemali „svoj deň“ a neboli rovnocenným partnerom páru M.Horňák-T.Menyhért.

Napchávači – Je to vari najsympatickejšie družstvo v I. lige. Výsledok sa však nerodí zo sympatií. Jarná časť im vôbec nevyšla, v jesennej časti držali krok s družstvami na 2-3 mieste Sú vekovo najmladším ligovým družstvom, ďalšie napredovanie majú vo svojich rukách. Škoda, že pár P.Barák-M.Šuster nehrávajú viac súťažne, prispelo by to celému družstvu. R.Lukoťka- S.Miklik majú na viac.

Klasik – Podľa mien v súpiske sa očakávalo od tohto družstva podstatne viac. Páry J.Gajdoš-K.Rezek a P.Dubnický-I.Dula v slovenskom bridži už dlhšiu dobu rezonujú, páru M.Hriňák-K.Škrovinová viac ide hra na BBO. Chýbal mi tímový duch v družstve, zdalo sa mi v družstve príliš veľa sólistov.

Blondínky Ke. – Boli oživením súťaže. Keď odmyslím P.Danišovú a K,Škrovinovú bolo to jediné družstvo zložené prevažne z dám. Hrali na čo mali. Ukázali smer, že aj ženský bridž na Slovensku existuje a bude treba s ňou v budúcnosti počítať. Vystriedali najviac hráčov – hráčok, nežitne dali príležitosť zahrať každému zo súpisky

7TH Topoľčany – najväčšie sklamanie tohoročnej ligy. Nie ich jarné výsledky, ale počin, ktorým odignorovali svojou neúčasťou jej jesennú časť. Nepoznám družstvo, ktoré by nemalo počas ligového ročníka nejaké problémy. Všetci naši ligový hráči sú amatéri, živí ich nie bridž, ale ich zamestnanie, alebo dôchodok. Začiatkom kalendárneho roku je stanovený pevný termín jarnej aj jesennej časti ligy a zúčastnené družstvá majú dostatok času sa im prispôsobiť. Keď ináč nie náhradníkmi. Do poslednej chvíli sme čakali, že sa v Košiciach objavia, nestalo sa tak, ale nezmohli sa ani na jeden oficiálny mail, ktorý by ich odstúpenie legalizoval. Znehodnotili celú súťaž a urobili to isté proti čomu sme roky bojovali  v II. lige ZK. Navrhnem P SBZ prísny disciplinárny trest, bojujem sám so sebou, či iba pre kapitána I.Trepáča, alebo pre celé družstvo.

Poznámka ku košickým družstvám(KBK a RIP). Nepôsobí dobrým dojmom, keď na posledné zápasy nastupujú na poslednú chvíľu privolaní náhradníci. Tak tomu bolo v Bratislave a opakovalo sa to v Košiciach.

 

4./ Riadiaci a hrací servis

 

Hrací servis má už svoju štandardnú úroveň, rozdania namiešané strojne, zadávania a vyhodnocovanie výsledkov pomocou Bridgemate, kontrola pomocou zápisových lístkov, odsúhlasovanie po 10 rozdaniach. Hranie rovnakých rozdaní v otvorenej a zatvorenej miestnosti. Včasné uverejnenie priebežných výsledkov a dostupnosť aktuálnych informácii pre všetkých.

Časový rozvrh jednotlivých kôl bol správne zvolený a dodržaný. Ďakujem aj touto cestou Tiborovi Menyhértovi, ktorý popri povinnosti hráča zabezpečoval aj technickú podporu riadiaceho systému.

Ešte jedna poznámka. Strojná miešačka, hracie karty server pre Bridgemate pomaly „odchádzajú“. Stále častejšie sa hasia „za chodu“ nedostatky  v technike. Nastal čas ich postupnej opravy a obnovy. To všetko nie je lacný špás. Musíme tak v KBK ako aj v P SBZ s touto skutočnosťou vážne zaoberať. Škoda, že je nereálne, aby sa iné kluby(až na Michalovce) k tomu pridali. Jednoducho klubov niet.

 

 

.

 

6./ Hracia miestnosť a ubytovanie

 

Jarná časť v Bratislave sa hrala v priestoroch Doprastavu na Košickej 52, kde bolo zabezpečené aj ubytovanie vo zvýhodnenej cene. Zo strany účastníkov bola vznesená oprávnená námietka na stiesnené podmienky v hracej miestnosti. Urobíme pre budúcnosť nápravu. Jesenné kolo sa hralo v Košiciach, v seminárnej miestnosti Kultúrno – spoločenského centra TU Košice na Jedlíkovej 7 (kde sa hráva Veľká cena Košíc). Ubytovanie bolo zabezpečené v dostupnej cenovej relácii hneď vedľa na Jedlíkovej 11. Boli vznesené oprávnené námietky voči jeho kvalite. S tým sa budeme zodpovedne zaoberať Hracia miestnosť v Košiciach plne spĺňala požiadavky na dôstojnú úroveň najvyššej domácej súťaže.

 

7./ Záver

 

Krok za krokom sa usilujeme v P-SBZ o všestranné zvyšovanie úrovne súťažného bridžu na Slovensku. Do tejto kategórie patrí aj I.SBL 2012. Bola dôstojná a lepšie organizovaná ako pred rokom. Vďaka viacerým dobre mieneným pripomienkam máme  na čom pracovať, aby sme v 2013 ďalej vykročili. Realizovateľné skúsenosti zapracujeme do budúcoročných propozícii.

 

Pevne verím, že počin družstva 7TH Topoľčany bol ojedinelý a bol nakoniec skratom v konaní

 

V jarnej časti bolo jedno odvolanie vznesené na P SBZ družstvom Klasik proti výsledku zápasu Klasik – Napchávači, kde P SBZ ponechalo v platnosti rozhodnutie jury. V jesennej časti boli 2 námietky, ktoré riešilo jury na mieste.

 

Ďakujem všetkým za účasť v I.SBL 2012.

 

Gratulujem družstvu Légia Ke za víťazstvo v I.SBL 2012.

 

Vojtech Belčák – koordinátor ligy 2012

 

Košice 3.12.2012 

 

 


Ďalšie články na túto tému:

 

Komentár  

 
# RE: I.liga očami koodinátora ligyigor trepáč 2012-12-04 16:13
Môj mail zo 7. septembra 2012 ( Vojtovi asi zlyhala pamäť)
Ahoj Vojto,
z našej zostavy 7TH nepríde na 1. ligu do Košíc ani jedna dvojica. Máme tam ešte 4 voľné miesta, ak by si niekto chcel zahrať, môžme ich doplniť na súpisku. Najlepšie by asi bolo, keby sa našli nejakí 4 juniori-ponúkame túto možnosť.
IT
 
 
# RE: RE: I.liga očami koodinátora ligyIng Vojtech Belčák 2012-12-06 17:49
Ahoj Igor,
Bolo by nanajvyš férové, keby si na tejto stránke uverejnil celú našu korešpodenciu k účasti vášho družstva v jesennej časti I. ligy. Vytrhnúť úvodný Tvoj mail, kde iba oznamuješ, že Vy neprídete, ale za vás ponúkate komu koľvek miesto na súpiske je zavádzajúce. Pamäť mi ešte slúži a Teba poprosím zverejni všetko, čo sme si napísali, aby bridžová pospolitosť mohla vytvoriť objektívny názor k vašej jesennej absencii.
Vojto Belčák
 
 
# RE: RE: RE: I.liga očami koodinátora ligyigor trepáč 2012-12-07 15:41
Ahoj,
píšeš:"nezmohli sa ani na jeden oficiálny mail".Ja to tvrdenie vyvraciam kontrapríkladom . Nechcem sa však dať zatiahnuť do ďalšej internetovej výmeny názorov, nemám s nimi dobré skúsenosti, odčerpávajú energiu , čas a chuť.
IT
 
 
# RE: I.liga očami koodinátora ligyigor trepáč 2012-12-08 17:17
na doplnenie: uznávam, že družstvo som zo súťaže oficiálne neodhlásil.Chceli sme nechať možnosť, aby si nejakí náhradníci zahrali za nás. Nepodarilo sa ich zohnať
IT
 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.