Stalo sa v júni 2013 Tlačiť E-mail
03. 07. 2013

Taliansko je jedna z mála krajín, ktoré organizujú samostatné majstrovstvá mix družstiev. Transnacionálne družstvo Maria Teresa Lavazza’s Team (Torino) posilnené zahraničnými fešandami v zložení Rosa Tamburelli, Giorgio Duboin, Norberto Bocchi, Marion Michielsen (Holandsko), Agustin Madala, Cecilia Rimstedt (Švédsko) and Maria Teresa Lavazza (npc) zopakovalo svoje vlaňajšie víťazstvo pred družstvom Fornaciari Team (Reggio Emilia): Ezio Fornaciari, Carla Gianardi, Lorenzo Lauria, Cristina Morgantini, Carlo Mariani, Monica Buratti.

V  USA sa uskutočnila kvalifikácia na MS, ktoré sa budú konať na Bali v dňoch 16-30.9. 2013. USA môžu na MS poslať dve družstvá. Ako USA1 budú hrať víťazi tejto kvalifikácie, mladé pušky Gavin Wolpert, John Kranyak, Kevin Bathurst & Kevin Dwyer. Do tohto družstva boli podľa výberu víťazov ako tretí pár kooptovaní Levin-Weinstein (výborní hráči, ale zároveň priatelia víťazov, ktori si tvarujú družstvo tak, aby v ňom mali pohodovú atmosféru). O druhé miesto na MS pod názvom USA2 v súboji známych tvárí podľahlo favorizované družstvo celej súťaže Nickell družstvu Fleisher, ktoré tak v zložení Martin Fleisher, Zia Mahmood, Michael Rosenberg, Michael Kamil, Chip Martel a Chris Willenken získalo právo reprezentovať v Bali.

Server bridgewinners.com prináša pravidelne kvalitné texty o našom športe. Skutočnou perlou sú analytické texty Kita Woosleyho, uverejňované každú sobotu.

Na ME v mixoch párov odohrali v prvý deň miesto plánovaných 50 rozdaní vďaka organizačnému chaosu len 40. Hralo sa - ako ináč - v tzv. sekciách. Usporiadatelia ako odškodné ponúkli párom, ktoré nepostúpili do finále mixov, hru zadarmo (vložné 140 euro za dva dni) v doplnkových súťažiach hraných v tých istých termínoch ako spomínané finále.

Na ME v Ostende sa používa nová škála VP. Nastal čas porovnávať. To sa dá samozrejme rôzne. Skúsme niečo jednoduché.

rozdiel imp stará škála pomer VP nová škála pomer VP
5 16-14 1,14 11,85-8,15 1,45
9 17-13 1,3 13,72-6,28 2,18
16 19-11 1,72 15,05-4,95 3,04

Ako je známe, nová škála je logaritmická, má prudký nástup od 0 imp a potom sa postupne zvoľnuje. Dopad je taký, že proti starej škále je výrazne zmenený pomer rozdelenia VP pri nízkych rozdieloch v skóre. Kým povedzme v starej škále ste pri prehre o 5 impov získali len o 2VP menej ako víťaz a pritom ste získali 93% priemeru, tak teraz je rozdiel skoro dvojnásobný, presne 3,7 VP a získate len 81% priemeru. Prehrať zápas v pomere o niečo vyššom, povedzme o jeden obrat v druhej hre, pričom ten obrat ako dobre vieme, nemusí byť zapríčinený rozdielnym herným umením, ale šťastím, znamená prehrať zápas už pomerne vysoko, cca 15-5. To je podľa mňa nespravodlivé a kruté. Vyplýva to z toho, že riešitelia novej škály VP mali uložené navrhnúť takú škálu, v ktorej by každý imp mal svoju cenu a dopad na skóre vo VP a logicky zvolili systém, kde majú vyššiu cenu imp pri nízkom rozdiele ako pri vyššom. U riešiteľov vinu nevidím, navrhli, čo WBF požadovalo. Ale komu z bridžistov vadil predošlý systém?! Nemám dojem, že by som na turnajoch počul jeho kritiku, skôr naopak, tieto tabuľky neboli predmetom diskusie a nejakých rozporov. Nová škála VP podľa mňa našej hre škodí aj z iných príčin, napríklad pre svoju nízku príťažlivosť a zrozumiteľnosť. Ale nedá sa nič robiť. Budeme musieť použiť túto tabuľku na Hrách malých federácií a pravdepodobne ju začneme používať od roku 2015 na všetkých súťažiach SBZ. Čím skôr, tým skôr si zvykneme a zabudneme.

Na Hry malých federácií 2013, ktoré sa budú tohto roku konať v Košiciach (24-26.9.2013), začali prichádzať prvé prihlášky. Počet prihlásených a zloženie družstiev môžete sledovať na stránke venovanej špeciálne tomuto podujatiu. Očakáva sa príchod asi 15 družstiev, pričom časť z nich sa určite zúčastní aj pridruženej Veľkej ceny Slovenska (27-29.9.2013). Dúfajme, že aj slovenskí hráči si toto podujatie v čo najväčšom počte poznačia do svojho kalendára a svojou účasťou prispejú k tomu, aby táto Veľká cena bola dôstojnou propagáciou Slovenska a nášho bridžu.


Ďalšie články na túto tému:

 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.