IV. Hry malých federácií (doplnenie V) Tlačiť E-mail
Napísal Edo Velecký   
12. 09. 2011
O Hrách malých bridžových federácií, ktoré sa konajú tento rok v San Maríne,  nie je na rozdiel od predošlých ročníkov ani 2 dni pred ich začiatkom v podstate nič známe. Hry nemajú dosiaľ svoju vlastnú webovú stránku, nie je známy počet účastníkov, nie je známe, ktoré družstvá sa súťaže zúčastnia a samozrejme nie je ani známe ich zloženie.

Dodnes nebolo ani isté, že súťaž bude prenášaná na BBO, ale napokon dnes sa predsa len objavilo príslušné avízo, z ktorého uvádzam snapshot:



Zostáva len dúfať, že domáci do začiatku súťaže dajú dokopy aj webovú stránku a umiestnia na nej obvyklú dokumentáciu ako výsledky, rozdania, atď.

Naša reprezentácia, ktorá obhajuje prvenstvo, odchádza na súťaž zajtra ráno.  Zostava družstva je zhodná z vlaňajšou, ale oproti vlaňajšku je oslabené  špecifickými zdravotnými problémami. A zdá sa, že aj súperi budú ťažší ako vlani. Monako síce ešte nemôžu reprezentovať Fantoni s Nunesom a Hellnes s Helgelmom (je samozrejme otázka, že keby mohli, tak či by na takúto súťaž išli), ale vraj na súťaž ide naozaj dobré české družstvo (Kopecký, Kurka, Volhejn, Janková). Esteže Maďari nesplnili svoju "hrozbu", že vylúčia z maďarského zväzu pár stovák hráčov a tak tiež splnia podmienky pre účasť :). Nuž uvidíme ako bude.
 


   Zo San Marína. Po slávnostnom otvorení bolo 16 zúčastnených družstiev rozdelených do 2 skupín.
  
   V skupine A sú:
  •    Slovensko (nasadené ako víťaz posledného ročníka)
  •    Litva (nasadené ako tretie družstvo posledného ročníka)
  •    San Marino open
  •    BosnaHercegovina
  •    Česko
  •    Lotyšsko
  •    Cyprus
  •    Monaco
  
   V skupine B sú:
  •    Estónsko (nasadené ako finalista posledného ročníka)
  •    Luxembursko (nasadené miesto štvrtého družstva z posledného ročníka)
  •    San Marino ladies
  •    Malta
  •    Bielorusko
  •    Slovinsko
  •    Ukrajina
  •    Čierna Hora
  
   Skupiny su pomerne nevyrovnané. A skupina vyzerá výrazne silnáejšia, má teoreticky 5-6 kandidátov na postup, kým v B je zo silnejších družstiev asi len Estónsko. To je však len odhad sily na základe predošlých skúseností, v praxi to môže byť úplne ináč. Nuž uvidíme ako bude.
 

Kompletné priebežné výsledky sa dajú nájsť na tejto adrese. Slovensko v prvý deň 2 zápasy vyhralo (proti Česku 20:10, proti Lotyšsku 18:12) a 2 zápasy prehralo (proti San Marinu 13:17 a proti BH vysoko 7:23). S papierovo silnými sme teda vyhrali, kým s potenciálne slabšími prehrali a tak sme po prvom dni na šiestom mieste. Mrzí hlavne prehra s BH. Skazu začal smolný trefový výnos v rozdaní č.4. Následne prišlo rozdanie č.7, kde Bosniaci majúc osemlistý pikový fit hrali neporaziteľné 3NT, pričom v trefoch majú zádrž dubl dámu proti tretej desiatke a ešte vydávajú bokom srdcové eso. Ďalšou ranou  bolo rozdanie číslo 8, kde otvorenie súperov  2srdcia na jednej strane stola bolo alertované, na druhej nie a tak sa naši dostali do záväzku  4srdcia na tromfy delené 3:1 a rozhodcu privolali ku rozdaniu neskoro.

Šance na postup však stále žijú. Však uvidíme ako bude :).
 

Druhý deň sme začali výhrou nad Cyprom v pomere 20:10 a potom nad Monacom v pomere 16:14 (ale výsledok ešte možno bude upravený v náš neprospech).  Nasledoval posledný klúčový zápas proti silnej Litve, ktorá bola pred nami o 10VP, ktorý sme vysoko prehrali v pomere 24:6. Výsledok nie dôsledok taktiky so snahou o zvrat, v takúto taktiku nie veľmi veríme, proste súper mal v licitácii niekoľko krát lepšie aj štastnejšie rozhodnutia. Ku vysokej prehre ešte prispel nesplnený, ale splniteľný agresívny slem, ktorý súperi nehrali, avšak na zmazanie náskoku kvalitne hrajúceho ostrieľaného súpera sme v tomto zápase nijako nemali. Do semifinále z našej skupiny postupuje napokon Litva a Monako, podľa môjho názoru právom, lebo obe družstvá aspoň proti nám predviedli seriózny bridž. Z druhej skupiny postúpili favoriti, Estónsko a Luxembursko. Súťaž ďalej pokračuje spomínanými semifinálovými bojmi a trojkolovým consolation pre nepostupujúce družstvá.

 

V posledný hrací deň naše družstvo v rámci consolation odohralo 3 zápasy: S Bieloruskom 16:14, s Maltou 21:9 a s Čiernou Horou 19:11. Spolu to stačilo na ôsme miesto zo 16 účastníkov. Ešte musím dodať, že podľa predpokladu bol výsledok zápasu s Monakom napokon upravený na 13:17 v náš neprospech, takže sme napokon z desiatich zápasov šesť zápasov vyhrali, štyri prehrali. To je štatisticky celkom prijateľný výsledok, ale chceli sme dosiahnuť viac. Prečo sa to nepodarilo? Súťaž sa mi zdala kvalitnejšia ako vlani, my sme mali snáď menej štastia ako vlani (nie že by štastie bolo v bridži rozhodujúce, ale hodí sa) a aj zo 4-5 chýb sme si naozaj mohli odpustiť.
 
 Prekvapenia sa diali v semifinále. Družstvá z predpokladanej papierovo slabšej skupiny B bez problémov vyradili svojich súperov z našej údajne silnejšej skupiny A a vo finále potom Luxembursko hladko porazilo favorita a stalo sa novým kráľom Hier malých federácií. Na budúci rok sa hry konajú v Estónsku a potom už sú na rade Košice.
 

Na záver niekoľko dodatočných informácií. Hlavné mesto štátika San Marino leží na poriadne strmom kopci, kde je každý kúsok plochy využitý, uličky sú uzučké, ale auto prejde, kde nie je ulička, tak je tam schodište, proste je tam v kameni uložené množstvo driny. Počasie bolo skvelé, možno až príliš, bolo naozaj teplo a dusno, o polnoci ešte 26 stupňov, ale podmienky sme mali všetci rovnaké. Vyslovene nedobrá bola open hracia miestnosť: bola primalá  a slnko svietilo hráčom do očí. Ináč organizácia klapala dobre. V našom družstve ku dvom pôvodne nie celkom zdravým pribudol tretí hráč živiaci sa antibiotikami, ale na herný výkon ani jednoho to asi vplyv nemalo. V súťaži bolo veľa žien, napríklad Bielorusko bol čisto ženský tím. Pútavé dámy mali kompletné jednotné oblečenie a hrali naozaj dobre. Butlera v skupine B vyhrala dokonca Čiernohorka. Na súťaži bola aj silná delegácia z EBL, vrátane predsedu. Predpokladám, že o nich, ako aj oficiálnych rokovaniach, neoficiálnych kontaktoch, poinformuje niekto z Belčákovcov, ktorí tu mali detto dosť svojej roboty, usilovne pestovali nevyhnutné kontakty pre rozvoj nášho bridžu a zároveň svojou obvyklou kľudnou a optimistickou povahou prispeli  ku dobrej atmosfére v družstve.
 
 
 

Ďalšie články na túto tému:

 

Komentár  

 
# Priebežné výsledkyTibor Menyhért 2011-09-15 08:19
Po prvom hracom dni je Slovensko na 6. mieste v skupine A. Priebežné výsledky - td.bboitalia.it/sanmarino/
 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.