Piliscsaba z druhej strany stola Tlačiť E-mail
Napísal Edo Velecký   
31. 07. 2011
V článku Rozdania z Piliscaby 2011 popisuje Tomčo niektoré naše rozdanie z Piliscaby 2011. Naozaj sme si dobre zahrali, akurát sme nemali čas si o nich pohovoriť. Nuž ale dá sa aj takto :).

K rozdaniu č. 27 z druhého kola hranému proti Hittmanovcom dodám ešte kôpku postrehov. Hittman&comp sú v párových súťažiach často úspešní, pričom podiel prínosu ich pre súperov nepríjemného licitačného systému odhadujem na najmenej 5% bodov, zaskočí hlavne nepripravených hráčov. Pozrite si trebárs spomínané rozdanie, v ktorom nám s pomerne jednoduchou kartou pripravili ťažký licitačný problém, ktorý sme však šťastne vyriešili, lebo 3srdcia súperov sú topový záväzok, cez ktorý nejde parný valec. Mimochodom, z mojej strany by ukazovali nejakú rezervu po kontre na 2kára povedzme 2piky, súperova farba. Sympatický a veľmi zdvorilý L. Hittman (pritom však cholerik v partnerských diskusiách), hráč s dobrou card play,  stačil po debakli v tomto rozdaní ešte napchat 2piky v nasledujúcom rozdaní, čím potvrdil starú pravdu, že nechať sa rozčúliť jedným rozdaním býva zriedka bez následkov v naväznom boji.
 
Ďalšie rozdanie, ktoré spomína Tomčo, je rozdanie číslo 28 prvého kola s úvodnou licitáciou tref-pik-3nt, pričom pre svoju hlásku ponúka vysvetlenie, že je to kopa zdvihov na trefoch, atď. Celkom logické vysvetlenie, lebo však 2NT by v tomto slede boli 18-19 balanced, bez 4pikov, atď, kým 3NT zase balanced veľmi byť nemôžu, lebo otvorenie 2nt je toľko, 2trefy otvorenie zase toľko, atď, atď. Problém však bol v tom, že ja som si u stolíka nebol istý, čo sú tieto 3NT. Síce som si systém pred súťažou 3krát prečítal, ale to v mojom veku veľa neznamená :). Dokonca ani teraz doma som v systéme zmienku o tejto sekvencii nenašiel, ale počítam, že za chvíľu mi príde email od Tomča a príslušné koordináty. U stola som samozrejme predpokladal trefovú dĺžku, ale licit som pre istotu viedol opatrne. Alternatívnym významom hlášky 4trefy bol pre mňa AJ akýsi checkback (je fajn, keď kartiboh človeku pridelí jacka, potom partner nechytí veľké podozrenie, ale aj tak mu licitácia celkom nevoňala a teraz vie, že právom :)) a na 4kára som ukázal ako srdcové hodnoty, tak aj 4list, keby náhodou mal partner 4 srdiečka. Na 5 srdcí som kľudne licitoval 6 srdcí, lebo som si bol istý, že pasovať bez srdcí nebude a na akýsi veľkoslemový invit vo význame pick the slam zase mám. A boli sme v tope. Ak už nie podľa systému, tak dobrým licitom iste. Nie všetko je systém, občas aj hráči sa môžu ukázať.

V rozdaní č.16 prvého kola, kde som porušil systém (nebral by som to tak vážne, lebo 3NT sú imho výrazne popisné a v párovom turnaji za tejto situácie správna taktická hláška, ale na druhej strane sa musím priznať, že som si nebol istý, či to systém dovoľuje napriek už spomínaným trom čitaniam) som dostal kárový výnos.



Porozmýšľajte, ako by ste zohrávali predtým, než si pozriete  celé rozdanie.

Ináč má Tomčo pravdu aj v tom, že keďže sa hralo v iných ako nám doteraz známych hracích priestoroch, tak na rozdiel od minulých rokov sme neboli v hracej miestnosti natlačení ako haringy, čím sa súťaž stala výrazne príjemnejšou.

Poznámka na horúcu mládežnícku tému: súťaž pokladáme za atraktívnu aj pre našich juniorov, lebo je to jednodňová súťaž a doprava sa dá nejako zkoordinovať prostredníctvom dospelých účastníkov. Samotný turnaj vyjde jedného juniora na 10 euro, pričom je v tom kompletný obed, takže tento náklad je istotne znesiteľný a tak sa Piliscaba ukazuje ako jedna z možností do budúcnosti, kde by sa naši juniori mohli zapojiť do častejších medzinárodných stykov a získania skúseností. Perspektívnou možnosťou je aj Maďarmi pripravovaný medzinárodný juniorský workshop paralelne s pravidelným turnajom Ecosoft v Balatonfoldvári na jar budúceho roku, kde sa majú zúčastniť juniori 7-8 krajín so základňou na báze krajín V4. Podobný návrh (ako obyčajný člen SBZ :)) som predložil aj nášmu zväzu, ale šlo naozaj len o ideu,  takže až teraz dochádza k realizácii čohosi podobného, pravdepodobne aj výrazne lepšieho, teda aspoň to naznačujú ambície organizátora, ktorému z našej strany aktívnej pomáha Peter Belčák. Kľučové však je, či sa Maďarom podarí zaistiť financovanie tejto akcie. Ak áno, otvoril by sa ďalší priestor pre mládež. Držme preto organizátorom palce.


 

Komentár  

 
# RE: Piliscaba z druhej strany stolaJan 2011-08-07 18:06
Este rozviniem trosku ten moj nazor na porusenie systemu po limitnom zahajeni (1NT, 2NT). Vezmem si ruku, spocitam body, pozrem rozlohu a ohodnotim tu ruku. A na zaklade toho zvolim nejake zahajenie. Ja si napriklad myslim, ze ta tvoja ruka (pK5, sAQ8, kA3, tAKJ963) je prilis silna na zahajenie 2NT. Ma sice 21 bodov, co splna limity toho zahajenia, ale hraci potencial ma vacsi. A preto miesto takehoto nesystemoveho dohanania tohoto "podlicitovania" zvolim zahajenie, ktore tomu proste odpoveda (2t s umyslom rebidnut 2NT). Podla Kaplan-Rubensovho hand evaulatora (http://www.jeff-goldsmith.org/cgi-bin/knr.cgi) ma tato ruka hodnotu 23.8, co je uz vela nad zahajenim 2NT. Takze ja uprednostnujem ohodnotenie pred zahajenim, ako "podlicitovat" a potom nesystemovo dohanat zameskane.

K rozdaniu 28. Ja nemozem mat po slede 1t-1p-3NT 4 list srdce, pretoze by som jednoducho reverzol (1t-1p-2s) a preto je tato sekvencia (1t-1p-3NT) vyhradena prave na taketo listy so (semi)solidnou lacnou farbou a kopcom zdvihov (vacsinou bez zadrze vo farbe odpovede, ale ked ju mam tak to nevadi). Len zase pozor, aby to nebolo moc silne :) Ak by to moc silne bolo, tak uz treba zahajit 2t opat.
 
 
# Re: Piliscaba z druhej strany stolaEdo Velecký 2011-08-07 20:37
Ruka z rozdania c.16 je asi prisilna na otvorenie 2nt a tak kritiku beriem. 3nt neboli licitovane ako umyselne dohananie predosleho podlictovania (vyznavam princip, ze licit sa ma odohravat v predtym urcenom boxe), ale tato hlaska bola licitovana s predstavou, ze nepriamo ukaze trefovu dlzku (lebo vsak co ine mozem mat, pravda?).

K rozdaniu 28. V systeme sa pise, ze v slede 1m-1M-2NT moze mat zahajitel druhu drahu farbu. System nic nepise o slede 1m-1M-3nt. Vyznam tejto hlasky sa da samozrejme domysliet (rovnako ako vyznam hlasky 3nt v predoslom rozdani}, ale clovek si moze predstavit aj cosi ine.

A teraz jedna vsuvka. V bridzi casto vznikaju situacie, ktorych riesenie nie je uplne zrejme. Je dolezite v takychto situaciach neprijat predcasne rozhodnutie o rieseni takehoto problemu (vseobecne je v bridzi dobre nerobit si prilis rychlo predstavu o nejakom rozdani alebo o niektorej pozicii a ak uz si hrac takuto predstavu vytvori, tak by ju mal v pripadnych kritickych situaciach podrobit opatovnemu skumaniu, ktore ho moze ochranit pred finalnou chybou). Urobit si predcasne predstavu a riadit sa podla nej je prehravajuca strategia.
Hrac musi vediet odhadnut chvilu, kedy sa ma rozhodnut pre konkretne riesenie a dovtedy licituje alebo hraje karty opatrne (jeden teoretik :) tomu hovoril aj princip hry na viacerych strunach).

Toto rozdanie je podla mna dobrym prikladom tejto situacie. Systemova pozicia bola pre mna nejasna a tak situacia mohla mat viacero rieseni. Moj licit ponechaval vsetky dvere otvorene az do poslednej chvile.
 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.