Rozdania z Piliscsaby 2011 Tlačiť E-mail
Napísal Ján Tomčáni   
31. 07. 2011

30.7. sme sa zúčastnili s Edom Veleckým na párovom turnaji v Piliscsabe, najväčšom maďarskom turnaji čo sa týka počtu zúčastnených párov. Okrem nás tam zo Slovenska boli ešte juniorky Vajdová-Závodská a Mokráň-Suchá. Ďalší juniorskí reprezentanti sa žiaľ z rôznych dôvodov nemohli zúčastniť. Výsledky neboli nejaké oslnivé, ale ani nie vyslovene zlé. Nájdete ich na tejto adrese: http://bridzs.hu/eredmenyek/11piliscs2.htm . Tento rok sa súťaž prvý krát konala v iných priestoroch ako zvyčajne, takže aj priestoru bolo dosť a dobre sme si zahrali. Tento článok píšem preto, aby som Vám priblížil pár rozdaní.

 

V rozdaní číslo 1 druhého kola (http://bridzs.hu/eredmenyek/11piliscs2-1.htm) mali naozaj smolu dievčatá. Obe mali 9 bodov a rozdanie sa prepasovalo (obaja súperi mali zhodne po 11 bodov). Ale keďže na súperovej linke sa padalo zo srdcových záväzkov, tak napriek tomu, že by spravili čokoľvek zlé si za toto rozdanie napísali len 8%.

Rozdanie 27 druhého kola (http://bridzs.hu/eredmenyek/11piliscs2-27.htm) bolo u nás dramatické hlavne licitačne. Prišli k nášmu stolu manželia Hittmanovci. Vieme, že hrajú dosť komplikovaný relay systém, preto pred začiatkom kola hovorím Edovi, aby sme sa snažili im do licitácie aktívne zasahovať, aby sme im nenechali všetok priestor na to, čo majú dobre nacvičené. Po prvom kole boli tretí s vyše 66%. Dostal som takúto ruku AKT ♥QJ5 ♦JT ♣KJ832, všetci sú v prvej hre, partner je dealer a pasuje. Za ním zaháji 1♦ vysvetlené ako:

-      Jedna dlhá lacná (môže byť i 6♣ pretože hrajú silný tref a zahájenie 2♣ majú ako blok na drahých farbách) alebo

-      Akýkoľvek vyvážený list 5332 alebo viac rovnovážny (i s drahým päťlistom) alebo

-      4441 s krátkosťou kdekoľvek a všetky možnosti so silou (definovanou cez kontroly a stratové zdvihy, aby tomu náhodou niekto nerozumel J) cca 10-15 bodov

Proti štandartnému, ale i precisionovskému 1♦ by som dal asi radšej kontru, ale povedal som si, že týmto súperom kontrou problémy nenarobím, prípadne akurát pomôžem a tak som zalicitoval 1NT. Na to mi druhý súper povie 2♦ alertované ako 5+♠ s hocijakou silou (no asi veľmi silný nebude, lebo by mi dala kontru). Edo dá kontru na 2♦, čo sme si už počas turnaja stihli dohodnúť, že má kára. Za ním prišlo 2♥ = prirodzené a ukazuje variantu 5332 s päťlistom srdcovým, ja samozrejme pasujem, za mnou príde pas tiež a Edo bojuje prekvapivou hláškou 3♣, za ním pas. Zhrňme si to teda:

1♦ - 1NT – 2♦ - x

2♥ - p – p – 3♣

P - ?

Partner ukazuje pravdepodobne 5♦ a 4♣ najmenej. O sile si vôbec nie som istý, predsa len je to dosť neštandartná pozícia a nehrávame spolu často. Nie som si istý, či tým ukazuje 10 bodov a 3♣ forsuje, alebo len bojuje o čiastočný závezok. Nakoniec po dlhšej úvahe to predsa len zapasujem. Za mnou sa ozve bojovne 3♥ a opäť 2x pas ku mne. Teraz som si už teda dosť istý, že Edo len bojoval o čiastočný záväzok a nejaký super silný nebude. S päťlistým fitom sa mi veru nechce brániť 3♥ a niečo povedať chcem. Núka sa 4♣, samozrejme. Ale prečo neskúsiť cestou 3NT? Z môjho hľadiska som pasom na 3♣ už nejaké trefy ukázal a ak je partner slabý, tak prípadne vie z 3NT odísť i sám. Poviem teda 3NT, za mnou pas (to je dobrá správa, nezačali kontrovať), partner na to pozerá poloprekvapene ale pasuje a za ním zahajiteľ kontruje. Takže plán prežit to bez kontry nie úplne vyšiel J. Teraz opäť hodnotím svoj list a vyhliadky, ktoré v 3NT mám. Ak má partner trefové eso, tak mám slušnú šancu na 5 trefových zdvihov, k tomu mám AK♠ a istý srdcový zdvih. To je spolu 8 zdvihov a to som partnerovi pridelil len A♣. A keďže naozaj nemám veľmi predstavu, ako je silný, tak pasujem. Však keby bol nejaký rozlohový a slabý, tak vie odísť i on. On na to pozerá, pozerá a... pasuje. Výnos je srdce a príde dummy: ♠QJ7 ♥A ♦97542 ♣9765. No, hodilo by sa mi tam trošku viac, ale úplná tragédia to tiež nie je. Ak sa mi podarí vydať len jeden tref, tak padnem maximálne raz a mám šance na splnenie. Ak ale vydám trefy 2, tak to bude asi dosť drahé. Vezmem teda srdce a zahrám malý tref na ktorý súper pridá malú. Viem, že má 5332 a asi dubl pik (nepodporil partnerovi piky, i keď možno musí ukázať tie srdcia) a vyzerá to teda tak, že má tri trefy. Zaimpasujem J pod ktorého padne od druhej súperky T. Prejdem na piku na stôl a hrám ďalší tref, berie esom (súperka zahodí káro, čo ma naozaj potešilo). Súper síce zahrá káro, ale jeho partnerka veľmi nespolupracovala, vrátila srdce, kára ostali zablokované a tak som tento dobrodružný záväzok splnil.

Zaujímavá, tentokrát jednostranná licitácia sa nám podarila aj v rozdaní číslo 28 prvého kola (http://bridzs.hu/eredmenyek/11piliscs1-28.htm). Opäť uvediem rozdanie z môjho pohľadu. Dostal som takýto kvalitný list: ♠96 ♥A2 ♦AJ ♣AKQ9843 a som dealer (NV vs V). Núkajú sa mi kadejaké možnosti zahájenia. Môžem zahájiť 2NT (20-21 bodov, ale trošku menej bodov je kompenzovaných množstvom zdvihov). Zdvihov tam mám ale 9 a od partnera mi stačia napríklad 4 malé piky, aby som splnil 3NT, takže 2NT som vylúčil. Ďalšia možnosť je zahájiť silné 2♣ a rebidnúť 2NT (to už je ale asi dosť overbid, i keď na zdvihy ani nie), alebo skôr 3♣. To síce ukáže dobrú ruku s trefmi, ale tiež sa mi to nezdá dosť popisné. Zahájil som teda 1♣ (aspoň dubl). Od partnera prišla 1♠ na čo som rebidol 3NT. To ukazuje dlhú (semi)solídnu lacnú farbu, (polo)zádrže v nedražených farbách a cca 8 zdvihov. Zdá sa mi teda, že som ešte silnejší trochu, no ale čo narobím. Partner povie 4♣ čo znamená: mám tu niečo v trefoch (i keď veľa asi nepotrebuješ) a mám celkom záujem o slem, čo si o tom myslíš? Ja som si samozrejme o tom myslel, len to najlepšie a hneď som cuebidol 4♦, dostal som 4♥ čo ma prekvapilo, lebo cuebidujeme prvé kolo mimo prípadu, že je jeden partner evidentne slabší (napríklad po 2♣-2♦ začiatku). Nuž ale pod slemom už nezastanem a tak som cuebidol 5♥ a od partnera došla naozaj zábavná hláška 6♥, takže:

1♣ - 1♠

3NT – 4♣

4♦ - 4♥

5♥ - 6♥. Tu som sa teda stratil, čo to znamená, začal som mať pocit, že tým partner ukazuje nejaké KQ♥ a určite ma A♠, ale istý som si vôbec nebol a tak som ukončil licitáciu na 6NT. Partner mal: ♠AKJ75 ♥KJ84 ♦T76 ♣J a keďže tam nesedel žiadny impas, nebol tam žiadny skvíz tak sme boli v topovom závezku.

V rozdaní 16 prvého kola (http://bridzs.hu/eredmenyek/11piliscs1-16.htm) sme mali naozaj zaujímavú licitáciu. 2NT-3♣ (normálny stayman) – 3NT (mimo systém). Edo zahájil dosť silno 2NT a po mojom staymanovi porušil systém a vyjadril extra silu rovno hláškou 3NT. Ja s takýmto princípom nesúhlasím, rovnako ako nesúhlasím s porušením transféru v tomto článku: http://tinyurl.com/43ux6xq (kratší odkaz na článok SBZ). Myslím si, že keď už sa raz rozhodnem daný list (v tomto prípade ♠K5 ♥AQ8 ♦A3 ♣AKJ963) ohodnotiť ako na zahájenie 2NT (a nie povedzme na 2♣-2♦-2NT), tak by som mal náležite podľa toho licitovať a nie porušovať systém a dobiehať zameškané daným zahájením. Samozrejme, ak sa ma partner bude pýtať či mám minimum, alebo maximum, tak mám super maximum.

V rozdaní 17 prvého kola (http://bridzs.hu/eredmenyek/11piliscs1-17.htm) sa nám (za výraznej asistencie hlavnej hráčky) podarilo poraziť 3NT. Licitácia bola: 1NT-2♣-2♥-3NT. Vyniesol som ♦J. HH zobrala K, zahrala piku do kráľa a srdce do desiatky. Edo zobral srdcovým esom a zahral... malý tref! Naozaj pekné zahranie a keď hlavná hráčka nezaimpasovala moju károvú desiatku tak 1x spadla.

Posledné rozdanie o ktorom píšem je z druhého kola rozdanie čislo 8 (http://bridzs.hu/eredmenyek/11piliscs2-8.htm). Západ zahájil silné 2NT, ja som do toho povedal 3♠ a východ ukončil licitáciu 3NT. Vyniesol som T♠ (jurnalist) a smutne som pozeral na to, ako dáma východu berie zdvih. Hlavný hráč teraz spravil impas trefový, zobral som esom a vyčistil piky. Nemám síce vstup, ale to HH nevie, rozohrat nemám čo lákavé, tak možno aspoň nebude robiť nejaké impasy (pre nadzdvihy) do mňa. HH zobral trefy, potom srdcia, ja som zahadzoval piky a károvú trojku (povzbudivú na kára) a nechal som si dva piky. Keď nakoniec zahral T♦ zo stola, Edo podložil deviatku. HH sa nad tým pousmial, príliš sa mu to celé nezdalo, ale nakoniec zahral predsa len kára zhora a splnil 3NT+1. Pikový výnos odovzdal zdvih na pikovú dámu ale paradoxne jeden zdvih zarobil. Lebo ak by som vyniesol niečo iné a HH by nehrozilo stiahnutie pikov, tak by si vypracoval 2 kárové zdvihy. Teraz sme síce odovzdali navyše pikový zdvih, ale neodovzdali sme 2 kárové. Po nejakom pasívnom výnose splní HH pohodlne 3NT+2.

 


 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.