Evergreen: nominácie do reprezentácie Tlačiť E-mail
Napísal Edo Velecký   
09. 06. 2011
V reakcii na môj predvčerajší text Zápas o práve reprezentovať uverejnil Tibor Menyhért na svojom webe článok s názvom Nominácie do reprezentácie.  A moja odpoveď na niektoré Tiborove poznámky je zase nižšie, v niekoľkých bodoch, pričom spomeniem aj niektoré informácie,  ktoré s témou priamo alebo nepriamo súvisia.
  1. Ponuku hrať vyzývací zápas ako reakciu na pozabučkové frflanie alebo otvorené návrhy niektorých hráčov na iný spôsob nominácie schválilo družstvo Lozorno/dnes Legia jednohlasne ešte minulý rok, 28.8.2010. Tibora Menyhérta som o tejto ponuke informoval emajlom 8.12.2010 v rámci diskusie klasifikačnej komisie, keď volal po inej kvalifikácii do reprezentácie. Nie je to teda novinka, akurát teraz, keď sa téma síce okrajovo, ale predsa len objavila aj na webe, tak som uznal za vhodné reagovať aj oficiálnym prednesenim ponuky.
  2. Vyzývací zápas je štandardná metóda rozhodovania o kvalite družstva a je aj štandardná  metóda kvalifikácie a hráva sa občas  v rôznych podobách aj v okolitých krajináach. Ponuka vyzývacieho zápasu pre Poznaň sa objavuje naozaj neskoro, ale stále je v praxi oveľa jednoduchšie realizovateľnejsia ako Tiborov navrh. Stačí, aby štyria alebo šiesti Kosičania či Michalovčania alebo nejaky ich mix nesedel cez víkend doma, ale prišli do Bratislavy. Tu už sa nejaké bordy nájdu a môžeme hrať. Bratislavčania ani cestovať nemusia. Pre vyzývací zápas neexistujú žiadne závažné organizačné problémy, netreba žiadne komplikovane dodatočné pravidlá alebo dohody, je to čisté a jednoduché.
  3. Ľutujem, že to musím povedať takto po lopate, ale Tiborova konštrukcia pre výber tretieho paru je podľa nás tak zlá, že sme lapali po dychu. Zo systemového hľadiska je to guláš, lebo sa družstvo kvalifikované na základe súťaže družstiev, dopĺňa tretím párom na základe akejsi skoro iste málo početnej kvalifikácie párov, ktorej sa možno dokonca zúčastnia hráči, ktorí nie sú angažovaní ohľadom výsledku. No, ale to sa dá prežiť, len by som prosil používať slovo systémové riešenie opatrne. Predstava, že kvalitný zahraničný pár príde bez adekvátnej cenovej náhrady hrať ako sparingpartner takúto súťaž, je ilúzia. Z ekonomického hľadiska znamená takáto kvalifikácia a účasť tretieho páru v Poznani najmenej 1000 Euro (pre porovnanie: toľko asi bude stáť účasť na Hrách malých federácii v San Maríne, kým vyzývací zápas nestojí SBZ ani cent).  Z hľadiska kvality takejto súťaže - ktorej sa zúčastnia možno len štyri páry -  mi to pripomina kvalifikáciu na Bonn v roku 2006 a možnosť podobného výstupu. Aj ďalších možných námietok je toľko, že ani neviem, kde pokračovať a tak to radšej skončím jednoducho: v žiadnom prípade.
  4. Súťaž družstiev v Poznani nie je umorujúca ako píše Tibor. Súťaž  sa dá odohrať v štvorici. Do súťaže je prihlásenych 110 družstiev, z toho asi 40 je štvorčlenných a zo skúsenosti viem, že aj niektoré družstvá, ktoré sú teraz ohlásené ako viacčlenné, budú napokon hrat v štvorici. Aj Hry malych federácii sa dajú bez problému odohrat v štvorici. Open ME je čosi ineho. Tam hrať v štvorici je naozaj ťažké.
  5. Napriek tomu, že Poznaň možno kľudne hrať v štvorici, bolo  by lepšie, keby sme hrali šiesti. Ale tu je jedno veľké ale. Družstvo musí byť zložené z hráčov zhruba vyváženej výkonnosti.  To by teoreticky nemal byť problém, lebo hráči tvoriaci základné štvorčlenné družstvo  nie sú extra kvalita z medzinárodného hľadiska. Ale na druhej strane sú žiaľ (áno, žiaľ) stále o dosť lepší ako domáca konkurencia. Tiborom  opakovaná teória o tom, ze Légia je síce najsilnejšie slovenské družstvo, ale že je možno možné postaviť lepšie reprezentačné družstvo by bola pravdivá vtedy, keby existovali nejaké dobré páry, ktoré však nemajú partnera do súťaže družstiev, takže sa v lige nepresadia, ale výkonnostne by boli schopné posilniť naše družstvo. Hm, keby takýto pár bol čo len jeden, tak by bridžová verejnosť na jeho nomináciu vyvíjala prislušný tlak a jeho meno by bolo samozrejme známe. Lenže žiadny pár takejto výkonnosti a teda ani tlak na Slovensku nie je.  Sú len všeobecné uvahy o nejakých modeloch, ktoré sú postavené na predpoklade existencie takéhoto alebo takýchto parov. To sú ale len múdro sa tváriace vetičky bez vecnej náplne.
  6. Ďalšia na pohľad logická možnosť je postaviť mladých.  Lenže oni sú ešte príliš mladí a ešte je pre nich veľmi, veľmi skoro. SBZ hodilo mladých do skúšky ohňom na ME v Prahe a dnes hrajú bridž prakticky len dvaja zo šiestich. Po Jesole, kde už boli lepšie pripravení, ale stále to pre nich bolo veľmi tvrdé, sme stratili dvoch zo štyroch.  Mladí ešte niekoľko rokov nebudú herne, osobnostne a ani výkonnostne profilovaní. Ďalej je tu dlhodobý neuralgický spor SBZ a NBC, ktorý expandoval hneď ako sa objavila snaha nádejnejších mladych začleniť do systematickejšieho bridžového rastu.  Po návrate z Ptuju bol môj pôvodny  plán ohľadom mladých hráčov taký, že minimálne jednu, ale možno aj dve takéto dvojice skúsime pripraviť ako reprezentantov na Hry malých federácii v Košiciach v roku 2013 a začal som na tom pracovať hneď po návrate z MS Slovenska. Bolo to však vzhľadom na problém SBZ/NBC komplikované, plné rôznych mín, niekedy absurdných situácii, dokonca aj vydieranie sa objavilo, proste to napokon skončilo tak, že plán je už v troskách, lebo adekvátnu systematickú prípravu z mladých hráčov absolvuje len jeden hrac (možno dvaja, ak počítam košického MV, o ktorom nemám príslusný prehľad). Situáciu skúsil zachrániť Tomčáni, pomocou oficiálnej funkcie, ale tento prístup len vytvoril ďalšie napätie.  Najhoršie na veci je asi to, že druhá strana vníma naše kroky rovnako negatívne, občas dokonca až na úrovni konšpiratívnych teórii. Týmto prikladom chcem povedat, že od slov typu  "dajme šancu mladým“ až po ich realizáciu je dlhá a často aj veľmi tŕnistá cesta, o ktorej tí, čo tento populárny slogan prednášajú, nemajú ani poňatia.
  7. Ešte dodám, že pre Poznaň som 28.4.2011 predložil P-SBZ podrobne spracovaný navrh, ktory umožňoval v podstate  účasť každého člena SBZ a  financovanie jeho učasti úmerne od dosiahnutých výsledkov, pričom na účasť by bola rezervovaná výrazne vyššia suma než je suma na teraz nominovanú reprezentaciu.  Cieľom návrhu bolo využiť, že súťaž sa koná za humnom a ponúknuť  tak šancu širšiemu spektru hráčov. Návrh nebol schvalený s odôvodnením, že  dotácia od štátu je účelová a určená výlučne pre reprezentáciu. S rozhodnutim som nebol spokojny, podla môjho nazoru to šlo vyriesit, ale keďže nie ja zháňam tieto peniaze a nie ja nesiem za ne zodpovednosť (v rámci hádok NBC/SBZ odzneli aj rôzne výhrážky ohľadom informovania centrálnych orgánov a najmenej jedna bola realizovaná, takže zvýšenej opatrnosti sa neslobodno čudovať), prijal som ho ako rozhodnutie kvalifikovanejších. Následne  som do Poznane nominoval štvorčlenné družstvo. A ešte jedna informácia: do Poznane bol nominovaný aj tretí pár, ale len na súťaž párov. Tento pár ale ocenil svoju výkonnosť ako neadekvátnu a nominácie sa vzdal.
  8. Záverom este raz: našu ponuku nemožno zniesť zo sveta tým, že sa označí za nesystemovú. To je len slovný trik na odpútanie pozornosti od podstaty veci.  Podstata veci je taká, že sa otvára dodatočná, regulérna, organizačne jednoduchá, pritom klasicka cesta do reprezentácie: stačí si sadnúť ku stolíku  a vyhrať príslušný zapas. Nič jednoduchšieho a spravodlivejšieho bridž nepozná. Tiež nie je pravda, ze cieľom návrhu je umlčať diskusiu o nomináciach - veď už len táto diskusia a aj moja snaha verejnosť informovať čo najpodrobnejšie by mala ukazovat pravý opak. Akurat som si myslel, ze diskusia bude opatrnejšia – lebo keď existuje takáto možnosť vyzývacieho zapasu, tak navrhovanie iných variant by malo vyžadovať akúsi opatrnosť :).
 K téme reprezentácia iné moje texty: http://www.bridgebase.sk/reprezentacia.html

 

 

Komentár  

 
# Nominácie do reprezentácieTibor Menyhért 2011-06-09 13:19
1. Áno tento návrh som neoficiálne už poznal z minulosti
2. Vyzývací zápas je naozaj štandardnou metódou. Teraz by sa už nestihol spraviť a keďže sa toho roku zmenil formát I. ligy, tak KO fáza už zodpovedá vyzývacím zápasom
3. Ja mám kuloárnu informáciu, že peniaze na účasť tretieho páru SBZ má. To čo nazývaš gulášom je kombinovaná metóda. Aby sa toho zúčastnili aj nominovaní je preto, aby bol väčší počet párov a určite sú zainteresovaní, lebo ak by hrali zle, tak si k sebe dotlačia slabý pár, nehovoriac o tom, že im ide o prestíž. Sparing partnerom zo zahraničia by sme museli uhradiť aspoň náklady, takže asi naozaj by sme si ich nemohli dovoliť.
4. a 5. Áno Open Európa je z hľadiska počtu odohraných rozdaní menej náročná, o hrách malých federácii nehovoriac. V každom prípade, ak má byť tretí pár o triedu či dve horší, tak by nebolo dobré ho tam mať. V tohoročnom ligovom butleri veľmi dobre obstáli napríklad Krátky a Horňák a to hrali s partnermi, s ktorými bežne nehrávajú a aj iní nie sú priepastne nižšie oproti párom Légie. Viem však, že butler môže byť aj veľmi skresľujúci.
6. Hodiť mladých medzi žralokov sa naozaj môže nevyplatiť, takže opatrnosť je určite namieste, v roku 2013 ak Slovensko na hrách malých federácií bude môcť postaviť dve družstvá, jedno by mohlo byť juniorské.
7. Keby sme mali vybudovaný širší reprezentačný káder, tak by asi nebol problém do pozane poslať viac hráčov a hoci ho vybudovaný nemáme, jednoznačne ide o reprezentačné podujatie, takže obavám predsedníctva celkom nerozumiem.
8. V svojom článku netvrdím, že účelom ponuky je umlčať diskusiu o nomináciách. Tvrdím však, že tí čo ich naozaj pozabučky kritizujú, ak vás nevyzvú, tak nech sú ticho. Akurát by som snáď zmiernil finančné požiadavky a pritom zaviedol asymetriu. Napríklad nech zloží 300 Euro, ak prehá, sú vaše, iba sa zaplatia náklady za rozhodcu, ak vyhrá, rozhodcu zaplatíte napoly (som ochotný takýto zápas rozhodovať, iba za úhradu nákladov na cestu a ubytovanie).
 
 
# ButlerEdo Velecký 2011-06-09 16:10
Budem komentovať len take body, kde mozem prispiet novymi informaciami.

Takze Butler. Butler je pre mna zaujimavy za dlhsie obdobie, nie za jednu sutaz.

Od pocitania Butlera (jesen 2009) je Butler jednotlivych hracov Legie od cca 0.9 impu na rozdanie az do necelych 1.2 impu na rozdanie.

Potom ma najlepsieho Butlera Miro Ploscica, cca 0,33 impu, nasleduje Miro Hornak s cca 0,28 impu a za nim Kalman Hencz so 0,23 impu. Za tymito tromi nasleduje opäť jeden výkonnostný skok, ktorý tu nebudem popisovať, ale predstavuje rozdiel dalsej výkonnostnej triedy.

Este dodam, ze nielen iní hráči hravali improvizovane, ale aj Legia. Jedno kolo sme napriklad odohrali vo vsetkych mozných kombinaciach. Tiez mame svoje hracske a partnerske preferencie a nie vzdy sa dostanu ku slovu z objektivnych alebo subjektivnych pricin. Spominam to preto, lebo si spomenul podobne problemy inych, kym na nase si akosi zabudol.

Samozrejme, spomenuti traja hraci (spolu s Karolom Lohayom) tvoria cosi ako moju kadrovu rezervu pre pripad nutnosti. Problem vidim aj v tom, ze nie velmi hravaju spolu, netvoria stabilne dvojice a nechodia na kvalitne zahranicne sutaze (Ecser takym miestom iste nie je).
 
 
# RE: ButlerTibor Menyhért 2011-06-09 17:56
Je jasné, že Butler na krátke trate má malú vypovedaciu schopnosť, keďže už máme butler snáď za 500 rozdaní, tak tam ak je niekto v pluse, tak to už nemôže byť náhoda. Som rád, že sme sa dozvedeli, že máš kádrové rezervy, možno by to ešte chcelo povedať im to priamo: chlapi počúvajte, máte potenciál, nechcete s ním niečo robiť? Ak povedia nie, tak nič, ak povedia áno, tak im dáš nejakú mapu a azimut a časom sa ukáže.

Na vaše problémy som nezabudol, nevedel som o nich, tým pádom som o nich v komentároch písať nemohol :)
 
 
# RE: Evergreen: nominácie do reprezentácieJan 2011-06-09 23:30
Ahojte,

mam dva postrehy:

Zakladna jednotka v bridzi je PAR. Je naivne si mysliet, ze z dvoch slusnych bridzistov (hlavne na slovenske pomery)sa da postavit dobry par. Partnerska spolupraca, to je naozaj vela roboty, ktora sa neda nejako osidit. Nestaci si za hodinu dohodnut licitacny a markovaci system a hura na turnaj. Takze treba vela hrat v stabilnych paroch. A nie stale v nejakych improvizovanych zostavach. Takze, stabilne pary, dobre sutaze, vela diskusie a treningu - to je cesta na zlepsenie.

Tiborov navrh sa da zjednodusene prezentovat tak, ze na zaklade JEDNEHO! turnaja chce robit nejake siahodlhe zavery. To naozaj?
 
 
# Re: Evergreen: nominácie do reprezentácieEdo Velecký 2011-06-09 23:55
Doporucujem precitat si clanok K. Jassema jassem.pl/articles/view/2. Parafrazujem poslednu vetu: "vymyslanie novych sposobov nominacie reprezentacie miesto venovaniu sa priprave hracov garantuje dalsie neuspechy." A to prosim pise polsky hrac v podmienkach polskeho bridzu, ktory je neporovnatelne kadrovo a kvalitativne bohatsi. Nuz, ak to plati pre Poliakov, tak pre nas to plati najmenej desatnasobne.
 
 
# JassemTibor Menyhért 2011-06-10 09:24
A čítal si to celé?
Jassem jednoznačne doporučuje, aby sa kvalifikácia do reprezentácie hrala ako kvalifikácia párov, v podstate používa rovnaké argumenty, ako ja a niekoľko nových. Na druhej strane používa rovnaký argument ako ty: Hráči by mali chodiť na dobre obsadené medzinárodné súťaže.
 
 
# RE: JassemEdo Velecký 2011-06-10 10:43
Jasne, ze som to cital cele :).

Akurat v Polsku plati, ze mimo vitazneho druzstva sa naozaj lahko moze ocitnut par rovnakej alebo dokonca vyssej vykonnosti. To vsak u nas urcite neplati ako som pomocou Butlera jasne ukazal. Alebo si uz na to zabudol? A za druhe, Jassem zdoraznuje, ze priprava hracov ma vyrazne vyssiu vahu ako sposob nominacie.

A este jedna poznamka: v starych polskych bridzoch su mnohe analyzy hry druzstiev, ktore boli zostavene podla vysledkov kadry parov. A su tam velke hadky a vzajomne obvinovania. Dovod je zrejmy: tito hraci su vacsinou pocas mnohych sezon rivali a vselico sa medzi nimi udeje. A zrazu maju vytvorit homogenne druzstvo? To sa naozaj tazko podari (bridz je nieco uplne ineho ako hokej alebo fotbal, takze prosim neporovnavat). Podobne to plati povedzme pre USA. Tam sutazia len druzstva a ak povedzme svetove hviezdy ako Rodwell alebo Nickell nominaciu neziskaju, nuz tak hrat nejdu - teda mimo pripadu, ze vyhralo stvorclenne druzstvo a potrebuje doplnenie.
 
 
# RE: Evergreen: nominácie do reprezentácieRobert Lukotka 2011-06-11 13:11
Osobne si myslim ze nas system nominacie ma na slovenske pomery blizko idealu. Nikde nie je napisane ze kapitan vitazneho druzsta nemoze nominovat hracov z inych druzstiev. Osobne si myslim, ze vacsina kapitanov by aj tak nominovala najlepsie pary, ktore su k dispozicii. A ak by to kapitam nechcel, asi by v tom time bol pomerne velky konflikt, takze je to takto lepsie.

Zorganizovat nejaku kvalifikaciu na relevantne vela rozdani povazujem v slovenskych pomeroch za uplne nerealne.

Sucastny system ligy (ked o nom uvazujem ako o sposobe nominovania) ma dve slabiny - oboje sa tykaju maleho poctu rozdani.
1. Semifinale a finale sa hra na 40 resp 64 rozdani. Nie je to sice zalostne malo ale nie je to ani vela.
2. Butler z ligy su zdaleka najrelevantnejs ie data o vykonnosti parov. V jesennej casti bude butler v tomto novom systeme ovela menej uzitocny.
Takze ak chceme nejako velmi vylepsovat sposob nominacie. Hrajme ligu o cosi dlhsie ako teraz.
 
 
# RE: Evergreen: nominácie do reprezentácieEdo Velecký 2011-06-12 10:54
Aj podla mojho nazoru zorganizovat akukolvek kvalitnu kvalifikaciu (aby mala zmysel, tak dvojkolovu, samozrejme s tymi istymi ucastnikmi v kazdom kole, atd - cize cosi porovnatelne s ligou) je v tomto obdobi naozaj nerealne.

Tiez je pravda, ze Butler ( sucasny Butler som medzicasom dal na web: http://www.bridgeclub.sk/storage/butler_liga.html) z jesennej casti ligy nebudeme moct pripojit ku sucasnym udajom, lebo to by sme prakticky pomiesali hrusky s jablckami. Da sa povedat, ze novy system sutaz vitane dramatizuje, ale zaroven nici ukazovatel ako je Butler. Mimochodom: kedze Butler takto straca svoj vyznam, tak je otazne, ci sa vobec maju hrat v obidvoch skupinach tie iste rozdania. Pripominam, ze su menovani veduci pre jednotlive skupiny, ktori pochadzaju z druhych skupin a ak sa nebudu hrat tie iste rozdania, mozu rozhodovat prakticky okamzite, ak sa vsak budu hrat tie iste rozdania v oboch skupinach, tak to bude situaciu komplikovat.

Ku poctu rozdani: v predoslych rocnikoch sa hralo v lige 200 rozdani. Od tohto rocnika hraju

  • finalisti 244 rozdani

  • o tretie miesto: 220 rozdani

  • o zachranu: 200 rozdani


To je dost vyrazny narast, ale nedostacujuci. Je vsak otazne, ci je v praxi zvysitelny a ci je to osozne. Z hladiska rozhodovania o reprezentacii by asi nezaskodilo venovat viac casu lige. Z herneho hladiska by hracom urcite vyrazne viac prospela ucast na kvalitnejsich zahranicnych sutaziach ako hrat viac dni ligu.
 
 
# Pocet rozdaniRobert Lukotka 2011-06-14 23:18
z hladiska vypovednej hodnoty nenarazam ani tak na celkovy pocet rozdani. Myslim ze uz dvesto rozdani systemom kazdy s kazdym je velmi objektivne. Ale najma semifinale na 40 rozdani .. tam sa stat moze kadeco. Je to sice pre mnohych vitane zdramatizovanie ligy, ale pre ucely vyberu reprezenacie je to vyslovene nevhodny prvok.
 
 
# Adekvatna systematicka pripravaAdam Kubica 2011-07-27 21:06
Chcem by som sa týmto opýtať autora príspevku, ako dospel k záveru, ktorý prezentuje v bode 6, konkrétne že: systematickú prípravu absolvuje v súčasnosti len jeden mladý hráč. Je totiž pravdepodobné, že košický "MV" nie je jediný, o kom autor nemá "príslušný prehľad"...
 
 
# RE: adekvatna systematicka pripravaEdo Velecký 2011-07-28 11:39
Adam, necham bokom zbytocne ironicky ton Tvojho prispevku a radsej si ujasnim jednu vec. Medzi Tebou nepomenovanych hracov, o ktorych je pravdepodobne, ze autor textu (cudny slovnik) nema prislusny prehlad o ich priprave, tak tam patris aj Ty?
 
 
# RE: RE: adekvatna systematicka pripravaAdam Kubica 2011-07-28 15:39
Nemyslím si, že pre účely tejto diskusie je potrebné menovať konkrétnych hráčov, ktorých sa to týka. Tiež si nemyslím, že tón môjho príspevku bol ironický. Ja sa iba pýtam, ako ste dospeli k spomínanému počtu pripravovaných hráčov, pretože z môjho pohľadu je to zaujímavé tvrdenie.
 
 
# Re: adekvátna systematická pripravaEdo Velecký 2011-07-28 17:54
Najprv k tomu tonu. Ja ten ton pokladám nielen za ironicky, ale za vyslovene nevhodny pre zahajenie debaty medzi hociktorym dorastencom alebo juniorom a hociktorym seniorom (aby bolo jasne, tu nejde o mna alebo o Teba, pokladam ho za neprijatelny, nech by sa tykal hocikoho) ktorych delia nielen vekove generacie, ale aj neporovnatelne kvanta bridzovej prace. Beriem na vedomie, ze pre Teba je takyto ton normalny. Ty ale zober na vedomie, ze pre mna nie je.

Podme teraz ku teme. Mam naozaj uprimny umysel odpovedat na Tvoju otazku. Ak sa Tvoja namietka tyka Teba, tak Ti uvediem konkrétne dôvody. Myslim, ze v Tvojom pripade mam naozaj velmi dobre dovody a mali by Ta zaujimat, ked uz si tuto temu otvoril.

Takze este raz: patris medzi tych o ktorych priprave podla Teba nemam prislusny prehlad? Jednoducha otazka chce jednoduchu odpoved: ano alebo nie.
 
 
# RE: Re: adekvátna systematická pripravaAdam Kubica 2011-07-28 20:55
Hoci tuším, akým smerom sa teraz bude diskusia uberať, povedzme, že áno, myslím si, že nemáte o mojej príprave príslušný prehľad. A teraz sa rád dozviem odpoveď na moju otázku, ale všeobecnú, nie len dôvody, ktoré sa týkajú mňa. Ďakujem.
 
 
# RE: adekvatna systematicka pripravaEdo Velecký 2011-07-29 20:03
To, ci ide o kvalitnu pripravu, posudzujem v podstate podla tychto viacmenej standardnych bodov:

1. pravidelna hra v dobrom klube s dobrym partnerom
2. pravidelna priprava s mentorom vratane hrania na BBO
3. ucast na priprave organizovanej zvazom
4. ucast na klubovej priprave (v nasom pripade ide o pripravu NBC)
5. ucast na kvalitnych sutaziach
6. individualna priprava v podobe studia literatury

Popri tom posudzujem aj moralno-volove vlastnosti hraca a jeho celkove spravanie sa. Niektore body nie su pre kazdeho splnitelne (napriklad bod o pravidelnej hre v dobrom klube s dobrym partnerom), vacsina vsak ano. Tolko vseobecne.

Co sa tyka temy Tvojej pripravy, o ktorej podla Teba nemam prislusny prehlad, tak pred zdovodnenim mojho nazoru sa este chcem spytat ci ma podla Tvojho nazoru dostatocny prehlad aspon kapitan mladeznickej reprezentacie. Ma?
 
 
# RE: RE: adekvatna systematicka pripravaAdam Kubica 2011-07-29 21:09
Nie som vôbec nadšený tým, koľko už táto diskusia trvá a asi bude trvať, kým sa dostanem k informácii, pre ktorú som ju začínal. Oberá ma totiž o čas, ktorý som mohol stráviť štúdiom literatúry.

No ale k veci:
Myslím si, že ani kapitán mládežníckej reprezentácie nemá dostatočný prehľad, pretože keby ho mal on, máte ho aj Vy. Usudzujem tak zo skutočnosti, že je členom Vášho družstva, hráte spolu často na internete a teda pravdepodobne medzi Vami nejaký komunikačný kanál jestvuje.
Očakáva sa odo mňa, že ohodnotím svoje plnenie tých 6 bodov?

Prajem veľa šťastia v Pilišskej čabe.
 
 
# Re: adekvatna systematicka pripravaEdo Velecký 2011-07-29 22:31
Adam, Ty si zacal tuto diskusiu, tak maj aj prislusne strpenie. Mna tiez obera o cas a nestazujem sa. Kazdopadne Ta "ukludnim", ze sa urcite sa od Teba neocakava, ze budes sam seba hodnotit. To by bolo naozaj dost zabavne :).

Od Teba sa ocakavalo nieco uplne ine. Napriklad plnenie slubov. Na VC v Kosiciach si slubil, ze sa budes zucastnovat oficialnej pripravy SBZ a potom si ju zignoroval rovnako ako si ju ignoroval pred VC Kosice, pricom o dovodoch neucasti od Teba zazneli naozaj dost zalostne vyhovorky spojene z opakovane nevhodnym spravanim sa. Kolkych treningov SBZ si sa zucastnil, Adam? Jedneho? Alebo az dvoch? Lutujem, ale ked nesplnas takyto dolezity bod, tak hodnotenie Tvojej pripravy jednoducho nemoze byt pozitivne.

A keby len to. Ak mam povedat moj nazor na Tvoju pripravu, tak pravdou je to, ze ak v nej vidim nieco systematicke, tak je to vyhybanie sa oficialnej priprave organizovanej zvazom SBZ. Tomcani Ta pre neplnenie zakladnych povinnosti dokonca vylucil z diskusnej skupiny pomocou ktorej organizoval pripravu SBZ a rozposielal jej hodnotenie. Takze je zrejme, ze aj on ma negativny nazor na plnenie Tvojich povinnosti. Takze nieco tu nesedi. Alebo sme obaja (ale nielen my dvaja...) voci Tebe zaujati (mne ale tato predstava pripada hlupa, lebo nemam preco byt voci Tebe zaujaty) alebo by si mal o tom popremyslat a zmenit veci tak, aby sme na taketo nazory nemali dovod.

Dakujem za zelanie stastia v Csabe. Tebe zelam, aby si sa v buducnosti menej angazoval v konflikte NBC kontra SBZ a uvedomil si, ze za nasimi prisnymi hodnoteniami je vyrazne pozitivne myslenie a snaha pomoct pracovitym bridzovym talentom. Ale nikto sa im nebude prosikat, aby sme im mohli pomoct.
 
 
# RE: Re: adekvatna systematicka pripravaAdam Kubica 2011-07-30 20:00
No ja si myslím, že zábavné by to vôbec nebolo.
Pokúsim sa uviesť niektoré veci na správnu mieru, pretože pracujete s nepodloženými informáciami.

Neviem, akej ignorácie som sa dopustil pred VC Košíc, pretože, pokiaľ viem,
táto príprava je dobrovoľná záležitosť. Tak napísal aj prezident SBZ, Peter Belčák. Snáď sa nenahnevá, keď uverejním odstavec z našej rozsiahlej korešpondencie: "Dostali ste od P-SBZ moznost vybrat si, ci Vas bude pripravovat iba Ivan Tatransky alebo to skusite aj s Tomcom, ovplyvnovat Vas pri rozhodovani nebudeme."
V Košiciach sme sa s Tomčom skutočne rozprávali a povedali sme, že sa budeme jeho prípravy zúčastňovať občas. A to hneď z niekoľkých dôvodov:
1. Keďže že sme sa neprihlásili na výzvu po jej zverejnení (nakoľko som P-SBZ požiadal zodpovedanie drobnej otázky), nebol s nami prekonzultovaný nedeľný termín, ktorý vraj všetkým vyhovoval. Nám ani veľmi nie, viďte nižšie:
2. Ivan Tatranský po tom, čo v januári začal s prípravou užšieho kádra avizoval, že v niektoré nedele sa budú hrať prípravné zápasy proti zahraničnej mládeži (už sa uskutočnili stretnutia s Havířovom).
3. Okrem toho, v nedeľu večer sa koná Posledov česko-slovenský turnaj. A jemu určite nezvyšuje chuť na strácanie svojho voľného času v prospech (aj) slovenských hráčov skutočnosť, že v dobe konania jeho turnaja, ktorý má už dlhú tradíciu, prebieha iná aktivita, ktorá turnaj oberá o prítomných slovenských hráčov, ktorí by inak turnaj hrali. Viem, o čom rozprávam, mám podobnú skúsenosť, keď isté družstvá si (náhodou?) stanovili tréning na sobotný večer, keď sa koná moja súťaž. A navyše, Posledov česko-slovenský turnaj je napríklad pre mňa jednou z mála súťaží, umožňujúcich zisk MB.

Čo sa týka mojej/našej neúčasti, nemyslel som si, že bude očakávaná aj v dňoch, keď sa končí Duchonka alebo iná živá súťaž (Ja som tiež neočakával, že sa Tomčo kvôli príprave bude prihlasovať z Bonnu alebo Poznane, hoci práve v týchto termínoch bola naša účasť možná).

Rozumiem, že musím mať strpenie, čudujem sa však spôsobu, akým je táto diskusia vedená, neviem, prečo by ste si mali Vy robiť prehľad o príprave mladých hráčov a potom svoje závery uverejňovať. Očakával by som, že prehľad o príprave mladých hráčov si bude robiť predsedníctvo alebo príslušní funkcionári a nebudú ho hodnotiť z hľadiska mládežníckej reprezentácie obyčajní členovia SBZ.
 
 
# re: adekvatna systematicka pripravaEdo Velecký 2011-07-30 23:58
Hoci nesuhlasim s viacerymi Tvojim poznamkami, tak sa nimi nebudem zaoberat, beriem to tak, ze svoje sme si povedali.

Z celeho textu sa budem sa venovat len Tvojmu poslednemu odstavcu, lebo to je naozaj perla, ktoru nemozem nechat bez odpovede.

Pripomeniem o com je moj clanok. Clanok sa zaobera reprezentaciou open. Odstavec sest, ktory si z tohto clanku spomenul, sa zaobera mladymi z hladiska open reprezentacie. A teraz: ako kapitan open reprezentacie na taketo hodnotenie mam nielen pravo, ale pre mna je sucastou mojich povinnosti sledovat juniorsky bridz (napriklad som odsledoval skoro kompletne ME juniorov v Albene), sledovat nasich mladych hracov a hodnotit ich. Zaroven dodam, ze na rozdiel od Teba neupieram pravo tlmocit nazor na hru mladych hracov nikomu, lebo podla mna nie len funkcia znamena kvalifikaciu, ale rovnako aj praca a znalosti.

Takze este raz: je nepochybne mojou povinnostou mat prehlad o vykonnosti mladych. Ale kedze som si bol vedomy haklivosti tejto temy, tak v dotycnom clanku som na tuto temu vykonnosti mladych zmienil opatrne a neadresne, pricom som nikoho menovite nekritizoval (a vlastne ani nepochvalil), aby sa nahodou niekto necitil evidentne dotknuty.

Keby nebolo Teba, nebolo by sa o com sa sporit. Ty si vsak s mojim vseobecnym komentarom nebol spokojny, lebo citajuc medzi riadkami si vydedukoval, ze na Tvoju pripravu hladim kriticky. Spytal si na dovody a ked si sa ich dozvedel, tak bola napadnuta moja kompetenciu robit akekolvek hodnotenie mladych. Diskusia, kde sa uvadza takyto absurdny blud, pre mna nema ziadny zmysel.
 
 
# RE: re: adekvatna systematicka pripravaAdam Kubica 2011-07-31 09:49
Dobré ráno.
Pre mňa táto diskusia stratila zmysel v okamihu, keď som zistil, že sa nedozviem dostatočnú odpoveď na moju otázku, a teda nemá zmysel klásť ani otázky ďalšie. Beriem to tak, že niečo sme si vydiskutovali, absurdné bludy jeden druhému vyvrátili a ak bude čas a chuť, dokážeme sa o nich porozprávať pri živom stretnutí.
Ďakujem.
 
 
# RE: adekvatna systematicka pripravaEdo Velecký 2011-07-31 10:43
Adam, zase musim odmietnut Tvoje tvrdenie o tom, ze si nedostal odpoved na Tvoju uvodnu otazku. Dovod: pytal si sa, ako som dospel k zaveru v odstavci cislo 6. Otazku si nasledne spresnil tak, ze chces hlavne vseobecnu odpoved. Odpovedal som Ti popisom vseobecnych bodov, podla ktorych hodnotim hracov.

Dostal si odpoved presne nato, na co si pytal / respektive presne podla toho ako som pochopil Tvoju otazku. Ak si to prehliadol, tak ten text odcitujem:

To, ci ide o kvalitnu pripravu, posudzujem v podstate podla tychto viacmenej standardnych bodov:

1. pravidelna hra v dobrom klube s dobrym partnerom
2. pravidelna priprava s mentorom vratane hrania na BBO
3. ucast na priprave organizovanej zvazom
4. ucast na klubovej priprave (v nasom pripade ide o pripravu NBC)
5. ucast na kvalitnych sutaziach
6. individualna priprava v podobe studia literatury

Popri tom posudzujem aj moralno-volove vlastnosti hraca a jeho celkove spravanie sa.

Koniec citatu.

Mozno mi niekedy pri osobnom stretnuti vysvetlis, co si vlastne chcel vediet. Howgh.
 
 
# Príprava mládeže do reprezentácieTibor Menyhért 2011-08-05 11:56
Pokiaľ naozaj tréner mládežnickej reprezentácie vyradil z diskusnej skupiny mládežnickej reprezentácie Adama Kubicu, tak tomu naozaj nerozumiem. Dúfam, že to zároveň neznamená, že ho zároveň vyradil z reprezentačného kádra.

V zisku MB za posledných 365 dní je Adam medzi žiakmi a dorastencami na 2. mieste za Martinom Vodičkom s výrazným náskokom pred všetkými zostávajúcimi mladými hráčmi.

Všetkých 6 bodov systematickej prípravy v slovenských podmienkach nemôže nikto splniť. Už bod 1. objektívne spĺňa iba Košický bridžový klub a z mojich komentárov k našim klubovým turnajom plynie, že aj to len s prižmúrením oka. Z rozhovorov s Adamom usudzujem, že bod 6. spĺňa a pochybujem, že možno nájsť na Slovensku veľa dospelých hráčov, ktorý ho v ňom predčia.

Adam by niekedy naozaj mohol zmierniť tón, ale asi to patrí k jeho veku, ja som bol v jeho rokoch určite ostrejší.

Edo ako kapitán open reprezentácie je určite kompetentný sa k príprave mládeže vyjadrovať a hoci som tiež len "radovým" členom SBZ, tak sa tiež cítim byť oprávnený vyjadrovať k všetkým aspektom nášho bridžového života, pričom určite moje názory nemusia byť a asi ani nie sú vždy správne.
 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.

Kto je online?

Práve je pripojených:
2 hostí

Štatistika siete

Registrovaných:47
Správ:1773
Odkazov na stránky:72
Návštevy dnes: 25
Návštevy včera: 101
Návštevy/mesiac: 964
Návštevy spolu: 135455
Max.počet/deň: 281
   2016-5-7
Max.počet/mesiac: 2974
   2011-9
Počet strán dnes: 201
Počet strán včera: 375
Strany za mesiac: 2701
Strany spolu: 534680
Roboti dnes: 19