Po majstrovstvách Európy Tlačiť E-mail
24. 06. 2008
Prvá etapa 49. majstrovstiev Európy skončila v sobotu dňa 21.6.2008 a podľa ocakávania sa ME skončili aj pre Slovensko, lebo Slovensko obsadilo v B skupine nepostupové 16. miesto (z 19. družstiev). V neoficiálnej tabulke oboch skupín (A a B) by obsadilo 32. miesto (z 39. družstiev - EBL pre Slovensko uvádza dokonca 31.miesto). Pozrime sa výkon slovenského družstva ešte z pohľadu ďalších údajov.

Slovenské družstvo odohralo na ME 18 zápasov, z nich 10 prehralo, 5 vyhralo a 3 remizovalo. Ku výsledkom dodám ešte jednu zaujímavosť: družstvo ani jeden zápas neprehralo alebo nevyhralo maximálnym rozdielom. Družstvo získalo (vrátane bye) 250 VP, čo dáva priemer cca 13.15 VP na zápas, ciže priemerný výsledok slovenského druzstva bola prehra zhruba v pomere 13:17. To na nováčika na ME vlastne nie je zlé a je to lepšie ako som pred súťažou očakával, avšak relatívne slušnú hodnotu tohto výsledku znehodnocuje skutočnosť, že družstvo odohralo väčšinu turnaja s lepším priemerom a na vyššej pozícii (najčastejšie na 11 až 13 pozícii vo svojej skupine). Udržanie tejto pozície by znamenalo zhruba 25 miesto v Európe a vysoké prekročenie nevysloveného výkonnostného cieľa.

Samozrejme, hľadali sme odpoveď na otázku, prečo nám záver turnaja nevyšiel. Nájdenie správnej odpovede nebolo zložité. Boli sme unavení po každom hracom dni, ale ku koncu turnaja sme boli naozaj veľmi unavení. Hrací systém nám vtedy neposkytol ani trochu voľna a tak sme už neboli schopní regenerácie síl. Následkom únavy nám chýbala hráčska odvaha, vytratila sa kreativita a zvýšila sa naša chybovosť. Príčina bola rukolapná: mimo praktickej skúsenosti s takouto hernou záťažou bolo rozhodujúce, že sme boli jediným družstvom, ktoré hralo súťaž v štvorici a táto skutočnosť sa prejavila ako handicap, ktorý sme nevedeli prekonať. Myslím, že po tejto skúsenosti sme všetci štyria revidovali svoj doterajší názor na hru v štvorke ako priveľmi optimistický a budeme sa snažiť podobnej situácii v budúcnosti vyhnúť.

Lepšie umiestnenie však bolo v našich rukách aj napriek únave. Odovzdali sme totiž súperom priľahko a priveľa VP v situáciach, ktoré sme boli povinní riešiť lepšie. Spomínam si, ako som v zápase s Bieloruskom zapasoval 3NT, pričom posledná myšlienka, ktorá ma pred pasom napadla, bolo, že v rozdaní môže byť dokonca veľký slem. Napriek tomu som zapasoval. A veľký slem tam aj bol, jeho vylicitovaním sme mohli miesto straty 10 impov podobný počet získať. Osobitné postavenie v kategórii chýb mali u nás posledné rozdania (zhodou okolností nie len u nás, ale podľa vyjadrenie J.Štulca aj u veľmi dobre hrajúceho českého družstva). Začalo to veľkým slemom páru Filip-Velecký proti Francúzom a ťahalo sa to až do zápasu z Estónskom, kde v poslednom rozdaní najprv Henc zahral v treťom zdvihu miesto kára srdce a v ďalšom zdvihu Lohay miesto kára zahral pik. 4VP vyleteli komínom, ale neboli posledné. K úplne tragickej situácii došlo v poslednom rozdaní zápasu s Rakúskom.

Rozdanie nájdete tu. Ako vidíte, Doris Fischer (majsterka sveta a Európy, klasická hráčka s citom pre hru a fair play), vylicitovala so svojím partnerom ostré 4 srdcia. Z licitácie viacmenej jasne vyplývalo, ze na stole bude dubl srdcová figúra a dlhé trefy, ku ktorým má Fischer fit. Bolo zároveň pravdepodobné, že naši tento záväzok nebudú hrať a že ide o obratové rozdanie. Okontroval som konečný záväzok v snahe získať čo najväčší obrat pre nás. Kontra bola asi chyba - ale keďže som pred ňou premýšľal nad priebehom licitácie a nad tým, že či kontru dám alebo nedám, tak na základe môjho premýšľania tak výborná hráčka ako je Fischer by pravdepodobne tiež usúdila, že mám dlhšie srdcia. Zo zápisu rozdania vidíte, že kárový výnos kladie záväzok bez jednej okamžite. Vyniesol som ale malý pik. Aj pikový výnos je porážajúci, ale obrana je náročnejšia. Partner musí na porazenie vrátiť v druhom kole malý pik a ja po zdvihu na pikovú dámu podohrať kára. Ak potom hlavná hráčka zaimpasuje srdcového jacka, tak padne len raz. Ak nezaimpasuje, padne 2krat. Ale aj jeden pád je Pyrhovo víťazstvo a v danom zápase znamená obrat 22 impov, čiže miesto prehry v pomere 19-11 remízu 15-15.

Vec vyzerá celkom jednoducho. Filip však nezahral v druhom kole malý pik, ale pik kráľa. Prečo? Vysvetlenie je trochu zložité, ale jeho pointou je to, že som vyniesol pik dvojku a on usúdil, ze v prípade výnosu podľa princípu tretia/piata mám trojlist pik a tak je jedno, či najprv stiahne aj druhý pik a potom zahrá tretie kolo pikov. Žiaľ, nebolo to jedno, lebo ja som si myslel, že v tejto situácii vynášame štvrtú zhora. Fischer potom prebila tretí pik, zahrala srdce impas a zobrala 10 zdvihov (nie11, ako je uvedené v zápise). Výsledok tohoto rozdania nás poslal na koniec malého peletónu družstiev, ktoré bojovali o umiestenie okolo tridsiateho miesta a kde rozhodoval každý VP. Výsledok rozdania a zápasu nás natoľko zlomil, že sme prvý raz v turnaji neurobili kontrolu zápisu a tak až teraz doma sme si všimli, že rakúska skórerka zaznamenala o jeden zdvih viac ako bolo v skutočnosti. Mimochodom, chýb v zápisoch rozdaní pomocou Bridgemate bolo (a ohľadom card play asi zostalo neúrekom) neúrekom, kontrola vysledkov bola problematická, ich overovanie a potvrdenie u súperov ešte viac, takže občas sa stalo, ze sme skoro celú prestávku medzi dvomi zápasmi miesto na oddych premrhali na administratívu okolo kontroly výsledku. Aj keď NPC nechýbal natoľko ako chýbal tretí pár, aj tak skutočnosť, že sme boli aj ohľadom rôznej administratívy odkázaní sami seba, iste neprispela ku našej lepšej hre.

Toľko ku samotnému priebehu turnaja a ku niektorým okolnostiam, ktoré považujem za potrebné uviesť. Ešte niekoľko poznámok ku rôznym témam:
a. na ME bolo hodnotenie párov tzv. Butlerom. Aj na tomto hodnotení je pozorovateľný pokles formy oboch párov ku koncu turnaja. Zároveň podľa výsledného Butlera bol pár Filip-Velecký(+0.24imp) o vyše imp lepší ako pár Henc-Lohay(-0.86imp). Očakávali sme v Butleri lepšie umiestnenie páru Filip-Velecký ako druhého páru , ale vyše impový rozdiel nás prekvapil, nakoľko sme vôbec nemali pocit, že by herný rozdiel bol až tak výrazný. Pri analýze sa budeme tomuto problému venovať, budeme skúmať, nakoľko je tento rozdiel odôvodnený a hľadať spôsob ako ho v budúcnosti odstrániť.
b. rovnako sa bude treba venovať odstráneniu niektorých kritických miest v hre páru Filip-Velecký, napríklad v slemovej dražbe.
c. naša príprava na ME bola dlhodobá, ale v konečnom dôsledku málo efektívna. Aj v tomto smere je potrebné v budúcnosti urobiť zmeny a je potrebné prípravu viesť razantnejšie a dôslednejšie.
d. pokiaľ sa na ME pozeráme nielen z úzkeho pohľadu zúčastnených párov, ale zo širšieho pohľadu budúcnosti slovenského bridžu, tak je zrejmé, že reprezentačné družstvo (toto alebo nominované do Pekingu) potrebuje doplnenie a omladenie. Budem povzbudzovať a vyhľadávať takých mladých hráčov, u ktorých možno predpokladať výkonnostný rast a chuť vzdať sa v prospech bridžu iných lákadiel, ktorými dnešná doba prekypuje.
e. v mene celého reprezentačného družstva chcem poďakovať tým členom P-SBZ, ktorí nás podporovali a povzbudzovali počas našej prípravy na ME a ktorí vytvorili podmienky pre prvú účasť slovenskej reprezentácie na ME.

Eduard Velecký, kapitán reprezentačného družstva pre ME 2008



Zaraď medzi obľúbené (298) | Citovať tento článok | Počet prečítaní: 12162

Komentáre (1)
1. Autor Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovými robotmi, potrebujete mať zapnutý Javascript aby ste ju mohli vidieť. dátum 04-07-2008 10:58 - Guest
 
 
Comment 04 1159
Hielloo google , , , , , , , , , , , , , ,
 

Písať komentáre môžu iba registrovaní užívatelia.
Prihláste sa alebo sa registrujte.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved


Ďalšie články na túto tému:

 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.