Pred majstrovstvami Európy Tlačiť E-mail
09. 06. 2008
V dňoch 14-28. júna 2008 sa v juhofrancúzskom Pau, na dohľad od Pyrenejí, konajú 49. majstrovstvá Európy v súťaži družstiev. Ide o najväčšie podujatie tohto druhu v histórii, každej súťaže (open, ženy, seniori) sa totiž zúčastňuje rekordný počet družstiev. A po prvý raz v histórii mieri na toto podujatie aj slovenské reprezentačné družstvo. Cieľom tohto textu je poskytnúť slovenskej bridžovej verejnosti viacero rozmanitých informácii týkajúcich sa ME a slovenskej reprezentácie.

Premiéra na ME

Kým juniorské družstvo má za sebou už dve účasti na najvyššom európskom podujatí, tak reprezentačné družstvo open bude mať na tomto podujatí premiéru. To však neznamená, že ide o prvé zápasy slovenského open družstva na medzinárodnom poli. Slovenská reprezentácia sa zúčastnila viacerých tzv. majstrovstiev socialistických krajín konaných v období sedemdesiatych a osemdesiatych rokov minulého storočia, pričom zaregistrovala niekoľko slušných výsledkov. Slovenská reprezentácia sa zúčastnila v roku 2006 aj tzv. Nation cup v Bonne ako aj Hier malých federácií v Monte Carlu v roku 2007. Avšak až účasť na ME možno pokladať za adekvátnu oficiálnemu vstupu slovenskej reprezentácie na medzinárodné pole.

Nová organizácia ME

Ak si položíme rečnícku otázku "aká súťaž sú ME?", tak odpoveď je nasledovná: podľa mienky väčšiny expertov ide na najkvalitnejšiu bridžovú súťaž na svete, prekonávajúcu svojou úrovňou a náročnosťou iné bridžové súťaže, vrátane majstrovstiev sveta alebo olympiády. Tak tomu bolo dosiaľ predovšetkým vďaka hraciemu modelu, ktorý prikazoval odohrať súťaž metódou každý s každým. Hrací model sa však na týchto majstrovstvách oproti minulosti zmení. Do súťaže sa totiž prihlásil rekordný počet 39 družstiev a aj ked technicky bolo možné predošlý model zachovať, tak organizátori rozdelili účastníkov do 2 skupín. Prvý týždeň sa hrá v skupinách systémom každý s každým a 9 najlepších družstiev postúpi do finále, ktoré sa hrá opäť systémom každý s každým druhý týžden. Je otázkou (ktorá nás však nemusí veľmi trápiť), či ME vzhľadom na nový model si zachová tento svoj neoficiálny štatút najkvalitnejšej súťaže.

Naši súperi a harmonogram súťaže

Okolo novej organizácie ME, konkrétne okolo rozdelenia učastníkov panoval trochu zmätok. EBL na svojich stránkach tvrdilo, že rozdelenie do 2 skupín bude realizované na základe doterajších výsledkov a zároveň navodzovalo dojem, že toto rozdelenie bude realizované až tesne pred súťažou a na mieste jej konania. Dnes je však už rozdelenie krajín do skupín známe a tak poznáme našich súperov v tzv. B skupine: Francúzsko, San Marino, Rakúsko, Estónsko, Maďarsko, Írsko, Bulharsko, Libanon, Švédsko, Nórsko, Bielorusko, Portugalsko, Wales, Rusko, Belgicko, Nemecko, Rumunsko a Poľsko. Začíname v nedeľu so San Marinom, pokračujeme s Francúzskom. Prvé, tzv. kvalifikačné kolo sa hrá od nedele 15. júna do soboty 21. júna, druhé, tzv. finálové kolo sa hrá od nedele 22.júna do soboty 28. júna. Hrajú sa denne 3 zápasy v nasledujúcich časoch: o 10.45 hod, o 14.15 hod a o 17.45 hod. Ako je uz vlastne štandardom, zápasy z ME budú prenášané na BBO (tu nájdete harmonogram prenosov). Podľa vyjadrenia Ronalda Walda, koordinátora BBO pre vugraph, bude v každom kole viacero prenosov, potenciálne až šesť v jednom kole. Ak bude počet prenosov takýto vysoký, tak je reálny predpoklad, že zápas Slovenska s domácim Francúzskom si môžete pozrieť v priamom prenose na BBO (nedeľa 15.júna, 14.45 hod).

O problémoch SBZ pri zaisťovaní účasti

Prejdem teraz od informácii okolo ME ku informáciám vzťahujúcim sa ku reprezentačnému družstvu. Začnem samotnou otázkou účasti Slovenska na ME alebo ešte všeobecnejšie, otázkou účasti Slovenska na ľubovoľnej vrcholovej účasti. Je osudom takých malých bridžových federácií ako je naša, že nie sú schopné vzhľadom na financie plánovať svoje účasti na špičkových súťažiach s dostatočným predstihom a za skutočný úspech právom pokladáme, ak sa podarí napokon zaistiť finančné zdroje v potrebnom rozsahu (ak už sme u financií, tak sa nemôžem vyhnúť konštatovaniu, že pokladám za obdivuhodné, že sa SBZ podarilo zohnať financie na pokrytie účasti družstiev v Pau a v Pekingu). Nemožnosť včasného kvalifikovaného odhadu výšky zdrojov, ktoré budú v prípade potreby k dispozícii, ale aj vznik náhodných možností zúčastniť sa na špičkovom podujatí za výhodných finančných podmienok (v tomto prípade Peking) vytvorila prekérnu situáciu, keď bol SBZ nútený formulovať to, čo mal mať už predtým hotové: podmienky pre kvalifikáciu do reprezentácie. Navrhnuté podmienky prešli výrazne nesystémovým vývojom a boli podrobené aj z iných hľadísk oprávnenej kritike (napríklad duplicita s ligovou súťažou), avšak bez ohľadu na tieto nedostatky vytvorili korektný rámec pre kvalifikáciu.

O kvalifikácii a prístupe ku nominácii

Pokiaľ si niekto potrebuje osviežiť výsledky kvalifikácie, tak si ich môže pozrieť na tomto odkaze. Výsledky ukázali dominanciu družstva Lozorna, ktoré mimo jedného remízového zápasu všetky ostatné vysoko vyhralo. Podľa propozícií pre kvalifikáciu som teda ako kapitán Lozorna získal právo nominovať družstvo na ME do Francúzska a na hry do Pekingu. Nominácie poznáte, pokiaľ si ich potrebujete pripomenúť, tak ich nájdete tu. Navrhnúť nominácie nebolo jednoduché, nakoľko neexistovali precedensy pre tento postup a nakoľko som zároveň nechcel vytvoriť nevhodné precedensy pre budúcnosť. Napokon som nomináciu postavil na dvoch zdanlivo protichodných pravidlách:
  1. rešpektovanie výsledkov kvalifikácie
  2. odmietnutie princípu, že víťaz berie všetko

Výsledkom bola na nominácia dvoch v podstate rozdielnych družstiev na dve rôzne podujatia. A jedno z týchto družstiev nich teraz čaká premiéra na ME.

O dlhodobej príprave družstva

Pred tým, než sa budem venovať šanciam spomínaného družstva na ME, ešte pár slov o tom ako toto družstvo vzniklo. Pred vyše rokom som inicializoval vznik družstva, ktoré sa malo podľa môjho zámeru zúčastniť príslušných slovenských kvalifikácii a v prípade úspechu následne ME. Družstvo je teda budované už zhruba rok a zhruba rovnaké obdobie aj trénuje, hlavne na BBO. Pôvodne družstvo tvorili Filip - Henc, Tomčáni - Velecký a mienil som ho doplniť Lohayom a ním vybratým partnerom z Košíc. Tento plán však utrpel 3 škrty cez rozpočet:

  1. Keďže juniori sa zúčastnia súťaže v Pekingu, tak táto súťaž je pre Tomčániho prioritou aj vzhľadom na jeho kľúčové postavenie v tomto družstve.
  2. Pár Filip-Henc trpel deficitom kvalitnej partnerskej spolupráce a obaja uprednostnili hru s iným partnerom.
  3. Lohay uprednostil hru s Hencom pred lokálnym košickým partnerstvom
takže napokon vzniklo 4 členné družstvo hrajúce v zložení Henc-Lohay a Filip-Velecký.

Charakteristika hráčov

Ako hrajú páry a hráči, ktoré budú Slovensko na ME reprezentovať? Len stručne a z môjho pohľadu spomeniem hlavné prednosti a nedostatky:

Anatol Filip - prednosťou je výborná zohrávka a kvalitná card play v obrane. Licit tiež veľmi nezaostáva, takže Toli predstavuje kompletného hráča. Negatíva sú skôr psychologicke (niektoré zlozvyky ako aj defestické náreky), ale o to viac zbytočné.

Marián Henc s Filipom ako s partnerom zohral nemálo rozdaní a tak je istým spôsobom Toliho následníkom, čo potvrdzuje aj výbornou card play. Ďalšou veľkou Fajtinkovou výhodou je špičkové sústredenie sa na hru spojené s nezdolnou vôľou po víťazstve. Negatívum predstavuje licitácia, ktorá je poznamenaná viacerými neštandardnými prvkami a v tomto partnerstve umocnená licitačným systémom, ktorý mu výrazne nesedí.

Karol Lohay mňa osobne najviac prekvapil svojou povahou, ktorú možno charakterizovať ako pohodový prístup nielen ku hre, ale aj ku členom družstva. Z hernej stránky predstavuje istým spôsobom opak svojho partnera. Karčiho silnou stránkou je totiž licitácia, ktorú vedie jednoducho, ale pritom vysoko účelne, kým nevýhodou je rutinná, až (k sebe) nenáročná card play.

 

Zostávam ja :-). Písať o sebe nie je ľahké a tak budem čo najstručnejší: myslím si, že mojou silnou stránkou je hra v obrane. Čo sa týka nedostatkov, tak z nich spomeniem kolísajúce sústredenie sa na hru a šablónovosť myslenia v niektorých situáciach.

Naše možnosti na ME

Mojou poslednou témou je hľadanie odpovede na otázku, aký výsledok môže toto družstvo docieliť na ME. Všetkým nám je známe, že doterajšie vystúpenia našich družstiev (juniori na ME, open na Nation cup) neboli úspešné (výnimkou je výsledok z Monte Carla, ale aj keď tento výsledok pokladám za hodnotný, tak samotná súťaž bola výberom účastníkov atypická a nezrovnateľná s klasickými súťažami). Môže to byť teraz ináč? Skončí Slovensko na nejakom slušnom mieste, povedzme na 25-30 mieste alebo skončí Slovensko na konci tabuľky, prípadne nebodaj zase na poslednom mieste?

Pokiaľ čitateľ tohoto textu disponuje dobrou znalosťou úrovne špičkového medzinárodného bridžu a pozná hernú úroveň slovenského bridžu, tak by si odpoveď na túto otázku mal dať sám a odpoveď by mala znieť takto: Slovensko skončí niekde na konci tabuľky a jediným otáznikom je konkrétne umiestenie, ktoré však ľahko môže byť na úplne poslednom mieste. Za naše družstvo (predpokladám, že jeho členovia nebudú s mojimi úvahami o našom umiestnení súhlasiť a sú optimitickejšie naladení ako ja) však môžem sľúbiť jedno: sme rozhodnutí podať čo najlepší výkon a hrať o čo najlepšie umiestnenie až do poslednej hlášky a až do poslednej karty.

Eduard Velecký, kapitán reprezentačného družstva pre ME 2008

 

 


Ďalšie články na túto tému: