Aj Fantoni - Nunes podvádzajú?! Tlačiť E-mail
14. 09. 2015
V priebehu posledného mesiaca sa bridžový svet zaoberal obvineniami z podvádzania vznesenými proti izraelskému páru Fischer- Schwartz. Ide o jeden z najúspešnejších párov posledného obdobia, ktorý vyhral všetko, čo sa dalo vyhrať.

Podľa prednesených obvinení izraelský pár hral prevažne na linke NS a tak mal pri hre so záclonami na starosti odstránenie licitačnej tácky s rozdaním po skončení licitácie, pričom krabica s rozdaním zostáva na stole. Hráči túto situáciu využívali na to, že krabicu umiestňovali do rôznych pozícií na stole a tak signalizovali vhodnú farbu pre výnos. Obvinený pár takéto konanie popiera, ale do vyšetrenia prípadu nebudú hráči hrať spolu. EBL a izraelská bridžová federácia však začala oficiálne vyšetrovanie, Izrael (víťaz ME z 2014) sa zároveň vzdal účasti na MS v Indii (hrá sa koncom tohto mesiaca).

Táto aféra vzbudila naozaj veľký rozruch, ale napriek tomu vyzerá ako neškodná v porovnaní s bombou, ktorá vybuchla dnes ráno. Server bridgewinners uverejnil článok analytika Kitta Woolseyho, ktorý bol požiadany o preverenie nasledujúcej hypotézy (holandskej hráčky M. Mevius) týkajúcej sa výnosov talianského páru Fantoni-Nunes (reprezentuje Monaco):
  • vynesená karta je položená na stôl vertikálne
    • ak vynesená farba obsahuje A alebo K alebo Q
    • ak vynesená karta je singl pri farebnom záväzku
  • v opačnom prípade je vynesená karta položená na stôl horizontálne
Woolsey preskúmal BBO záznamy a youtube videá z desiatich zápasov družstva Monaca hraných na ME v Opatiji2014. Výnosová situácia sa tam vyskytla 85 krát a 82 krát v nich bola spomenutá hypotéza potvrdená. V diskusii sa ku textu vyslovujú viacerí svetoví hráči, napríklad Meckstroth, nasledovne: niet najmenšej pochybnosti, že podvádzajú.

Každopádne ide o zarážajúco veľkú zhodu. Že by aj Fantoni-Nunes, dlhodobá svetová jednotka a dvojka, bridžové ikony temer siahajúce na úroveň božského Blue Teamu, boli podvodníci? Že by v poslednom zápase na ME v Opatiji medzi Izraelom a Monacom o titul bojovali podvodníci a vyhral ten, ktorý bol pri podvodoch lepší? To snáď nie, to je priveľa...

Ťažko povedať, vyvodzovať akékoľvek závery je predčasné. Ale ak sa obvinenie potvrdí, tak to otrasie nielen projektom Monaco (imho žiadna škoda, ide o úplne umelý výtvor), ale aj celým svetovým bridžom, pričom dopady sú nepredvídateľné, nakoľko snaha zabrániť podobným podvodom sa môže preniesť do takých technických a organizačných opatrení, ktoré bridžu skôr uškodia ako prospejú.
 

Komentár  

 
# VideoAdministrátor 2015-09-19 23:07
Nasledovne vyborne spracovane video vysvetluje podvodnicku metodu tohto paru:

https://www.youtube.com/watch?v=TKe7gLTfaF8
 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.