Zápis zo zasadania P-SBZ zo dňa 25. 3. 2015 Tlačiť E-mail
Napísal Peter Belčák   
27. 03. 2015

Zápis zo schôdze predsedníctva SBZ

Miesto: Bratislava, Košice, Michalovce, Nové Zámky, Žilina

Dátum: streda, 25. marca 2015

Prítomní: P. Belčák (PB), J. Frajt (JF), G. Hinďoš (GH), P. Hora (PH), E. Velecký (EV), A. Zlacký (AZ)

Program:

1/ vyjadrenie k žiadosti Petra Dubnického (PD), ktorú poslal P-SBZ dňa 10.3.,

2/ zachovanie alebo zmena princípu navrhovania reprezentačného družstva,

3/ zachovanie alebo zmena rozpisu pre jesenné kolo prvej ligy,

4/ diskusia

Závery:

1/ PD požiadal o čiastočné preplatenie nákladov, ktoré mal v roku 2014 v súvislosti so zabezpečením účasti na družstva Jokers na jesennom sústredení prvej ligy. V žiadosti navrhol približnú výšku príspevku. Táto žiadosť bola dňa 25.3. doplnená tak, aby nebolo potrebné otvoriť účtovníctvo za rok 2014 a zmena nastala aj v predpokladanej výške príspevku.

P-SBZ už na túto tému diskutovalo na schôdzi dňa 30.8.2014 (pozri bod 4.1 v zápise tu: http://www.bridgeclub.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=1636&Itemid=61 ). V novom zložení sa P-SBZ oboznámilo s argumentmi PD, traja staronoví členovia P-SBZ povedali, o čom bola diskusia v auguste 2014. P-SBZ v hlasovaní schválilo (4x ZA, 1x PROTI, 1x ZDRŽAL SA) jedno rázový príspevok pre PD vo výške do 40 EUR a poverilo PB, aby dvojstranne s PD našli spôsob zúčtovania tohto príspevku v roku 2015.

Zároveň v diskusii viacerí členovia P-SBZ dôrazne upozornili, že ide o nesystémový krok finančnej podpory pre jedno z družstiev, ktorý sa v budúcnosti nemá v takejto ani inej podobe opakovať.

2.1/ AZ predložil návrh, aby zloženie reprezentačného družstva na medzinárodné podujatie mohol predložiť ktorýkoľvek člen SBZ, ktorý sa na to cíti povolaný s tým, že konečné riešenie vyjde z hlasovania P-SBZ. Ostatní členovia si vypočuli argumenty AZ v prospech zmeny spôsobu nominácie. PH sa vyjadril, že nevidí dôvod na zmenu. PB zdôraznil, že v súčasnej situácii máme jednoznačne určeného kapitána, ktorý je voči P-SBZ zodpovedný za nomináciu a prípravu družstva a zmenou o túto jednoznačnosť a zodpovednosť prídeme. EV ako viacnásobný kapitán povedal, že vždy bol ochotný diskutovať s členmi P-SBZ, kapitánmi ďalších prvoligových družstiev i radovými členmi SBZ na tému reprezentácie a zaraďovania nových hráčov do výberu, ktorý pôjde reprezentovať Slovensko na konkrétne vrcholné podujatie. Zároveň principiálne odmietol scenár obsiahnutý v návrhu AZ, aby P-SBZ, ako administratívny orgán, aktívne vstupovalo do tvorby nominácie.

V diskusii odzneli aj ďalšie návrhy. Viacerí členovia sa stotožnili s myšlienkou, že ideálne riešenie by bolo zorganizovať samostatnú súťaž iba takých družstiev, ktoré chcú reprezentovať, pričom víťaz by získal nomináciu na konkrétne podujatie a prostriedky získané z tejto samostatnej súťaže by v celej výške slúžili ako príspevok na zabezpečenie účasti víťazného družstva. Súpisky potenciálnych reprezentačných družstiev by sa pritom vôbec nemuseli zhodovať so súpiskami ligových družstiev. Na druhej strane, mať samostatnú súťaž nevyzerá reálne z pohľadu účasti, jediná súťaž s touto ambíciou v ostatnom období prebehla nedôstojne. Hlavne na základe týchto faktov sa P-SBZ v minulosti priklonilo k tomu, aby ak má základ reprezentácie vzísť zo súťaže, tak nech osoba reprezentačného kapitána je odvodená od výsledkov prvej ligy v predchádzajúcom kalendárnom roku.

P-SBZ sa v hlasovaní vyjadrilo za zachovanie súčasného modelu určenia kapitána reprezentácie (6x ZA).

2.2/ EV predložil v tejto súvislosti na diskusiu nasledovný 8-bodový návrh na spresnenie pravidiel určovania kapitána reprezentácie v kategórii Open:

1. Kapitanom reprezentacneho druzstva pre dany rok je kapitan vitazneho druzstva SBL v predoslom rocniku. Funkcie sa ujima 1.januara a funkcne obdobie konci 31. decembra.

2. Kapitan vitazneho druzstva musi byt jeho kapitanom najmenej polovicu sutaze a musi za neho odohrat najmenej tretinu rozdani. V pripade viacnasobneho naroku (pri zmene kapitana vitazneho druzstva pocas sutaze) rozhoduje, kto vitazne druzstvo ligy viedol ako kapitan v poslednom zapase.

3. Ak kapitan vitazneho druzstva nechce tuto funkciu vykonavat, tak pravo prechadza na kapitana druheho druzstva v poradi. Ak kapitan druheho druzstva nechce tuto funkciu vykonavat, tak prechadza na kapitana tretieho druzstva v poradi.

4. Narok na vykonavanie funkcie kapitana reprezentacie nie je prenosny na ineho clena druzstva.

5. Ak ani kapitan tretieho druzstva nechce tuto funkciu vykonavat, tak pre nasledujuci rok zvoli kapitana reprezentacie p-sbz.

6. Kapitan reprezentacie musi byt clenom SBZ.

7. Kapitan reprezentacie musi byt obcan Slovenska.

8. Predlozenu nominaciu schvaluje p-sbz. Kapitan ma pre danu sutaz len dve moznosti predlozit nominaciu. Ak p-sbz odmietne obe nominacie, tak sa dana sutaz neobsadi (t.j. p-sbz ma pravo veta, ale nema pravo substituovat funkciu reprezentacneho kapitana).

EV pri jednotlivých bodoch odpovedal na otázky ostatných členov P-SBZ. Navrhovaný bod č.7 bol členmi P-SBZ odmietnutý, či už na základe skúseností v iných športoch na Slovensku ako aj na základe situácie v bridži, keď nehrajúcimi kapitánmi niektorých európskych družstiev sú bývalí špičkoví hráči, ktorí svojho času reprezentovali inú krajinu.

P-SBZ schválilo upravené 7-bodové (body 1 až 6 a bod 8 z vyššie uvedeného textu) pravidlá pre výber kapitána reprezentácie (6x ZA). Materiál je uverejnený osobitne aj tu (v administratívne upravenej podobe).

3/ PB, odvolávajúc sa na situáciu pred posledným kolom jesenného sústredenia prvej ligy 2014, keď družstvo Inter, už bez akejkoľvek motivácie z pohľadu záverečného umiestnenia, mohlo hrou a výsledkom ovplyvniť poradie na prvých 2 miestach, navrhol, aby v poslednom kole nastupovali proti sebe družstvá, ktoré sa na predchádzajúcom sústredení umiestnili na susedných pozíciách, vrátane vzájomného zápasu družstiev na prvých dvoch miestach.

AZ pripomenul aj možnosť znovu zavedenia play-off systému, ktorý sme mali v prvej lige pred niekoľkými rokmi.

P-SBZ v hlasovaní odmietlo (2x ZA, 4x PROTI) otvoriť platné propozície bridžovej ligy na rok 2015. Členovia P-SBZ sa vyjadrili, že všetci členovia SBZ majú právo navrhnúť akúkoľvek zmenu propozícií s tým, že všetky návrhy koordinátor ligy a následne P-SBZ posúdia v procese príprav propozícií pred vyhlásením nasledujúceho ročníka.

4/ PB informoval aktuálnej komplikácii v dopravnom zabezpečení účasti reprezentačného výberu juniorov na WHJI 2015 v Amsterdame. P-SBZ poverilo (6x ZA) PB, aby našiel v spolupráci s kapitánom družstva Jurajom Kvočkom riešenie, ktoré by zmiernilo prípadné finančné dopady tejto nepredvídanej situácie na členov družstva, resp. na kapitána osobne. PB prisľúbil, že tak spraví v rámci vyúčtovania po skončení akcie.

PB poďakoval za konštruktívnu diskusiu, pripomenul, že najbližšia príležitosť na osobné stretnutie členov P-SBZ bude začiatkom mája počas Veľkej ceny Košíc a schôdzu ukončil.

V Bratislave, 25. marca 2015


 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.